Sveriges hjälp till USA under andra världskriget

Sverige spelade en viktig roll med att bistå USA under slutskedet av andra världskriget; en historia som till stor del är bortglömd. 162 amerikanska bombplan nödlandade eller kraschade på svenskt territorium under kriget, och Sverige hjälpte besättningarna.

Nödlandning på Halmstads civila flygfält i juni 1944.
Nödlandning på Halmstads civila flygfält i juni 1944.
Nödlandning på Halmstads civila flygfält i juni 1944. Foto: Flygvapenmuseums arkiv

Bara på den amerikanska sidan hamnade över 1 400 flygare på svenskt territorium. De placerades sedan i läger runt om i Sverige. I dessa läger kunde de amerikanska besättningarna vila ut, för att senare kunna återvända till USA.

Att få tillbaka de erfarna flygbesättningarna var väldigt viktigt för amerikanerna. Dessutom såg Sverige till att skadade bombplan reparerades så att de därefter kunde därefter överlämnas igen till USA.

Detta var ett litet, men ändå viktigt bidrag till de allierades seger i andra världskriget.

Läs hela reportaget på Försvarsmaktens historiesidor