Utbildningen på renoverade stridsfordon tar fart

– Rekryter i Boden först ut i landet

2016 påbörjades ett renoveringsprogram av stridsfordon 90-systemet. I slutet av maj utbildades officerare vid pansarbataljonen i Boden på alla nya förändringar och förbättringar som är gjorda under renoveringsprojektet och i slutet av augusti var det äntligen dags att starta utbildning av värnpliktiga och anställda soldater på de nyrenoverade vagnarna.
– Det känns kul att få vara med bland de första som utbildas på de nyrenoverade vagnarna. Stridsfordon 90 har ju några år på nacken så det är ju såklart historiskt att vara med när systemet utvecklas, berättar William Malmsten, heltidsanställd soldat som gjorde sin gjorde värnplikt som stridsfordonsskytt utbildningsåret 2019-2020.

I Boden utbildas de första rekryterna på nyrenoverade stridsfordon 9040 D.  Här pågår den grundläggande vagnsutbildningen på Norrbottens pansarbataljon.
I Boden utbildas de första rekryterna på nyrenoverade stridsfordon 9040 D.  Här pågår den grundläggande vagnsutbildningen på Norrbottens pansarbataljon.
I Boden utbildas nu de första rekryterna och även de första anställda soldaterna på nyrenoverade stridsfordon 9040 D. Här pågår den grundläggande vagnsutbildningen för rekryter på Norrbottens pansarbataljon. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Instruktören, översergeant Nils Martinsson, samlar vagncheferna för genomgång inför nästa utbildningsmoment.
Instruktören, översergeant Nils Martinsson, samlar vagncheferna för genomgång inför nästa utbildningsmoment. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Nöjda rekryter: Tre av rekryterna som nu utbildas på de nyrenoverade stridsfordonen är fr. v: Ki Pasanen, Matti Hintsala och  Hanna Winka.
Tre av rekryterna som nu utbildas på de nyrenoverade stridsfordonen är fr. v: Ki Pasanen, Matti Hintsala och Hanna Winka. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
William Malmsten gjorde värnplikten 2019-2020 och är nu anställd soldat, William genomför nu så kallad konverteringsutbildning på de nyrenoverade stridsfordon 9040 D.
William Malmsten gjorde värnplikten 2019-2020 och är nu anställd soldat, William genomför nu så kallad konverteringsutbildning på de nyrenoverade stridsfordon 9040 D. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En viktig del i utbildningen är hur man hanterar bandaggregatet, här får rekryterna lära sig att montera lös banden och kontrollera dessa  samt byta slitna delar som till exempel  bandplattor drivhjul och bärhjul.
En viktig del i utbildningen är hur man hanterar bandaggregatet, här får rekryterna lära sig att montera loss banden och kontrollera dessa samt byta slitna delar som till exempel bandplattor drivhjul och bärhjul. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Daniel Esperi, Kalix, anställdes som soldat 2017. I fjol gick han utbildning på bärgningsbandvagn 90 och nu är det dags för konverteringsutbildningen till D-versionen av bärgaren. ”Det är roligt att får vara med i utvecklingen av ett system, renoveringen innebär en rad förbättringar för oss i besättningen” säger Daniel.
Daniel Esperi, Kalix, anställdes som soldat 2017. I fjol gick han utbildning på bärgningsbandvagn 90 och nu är det dags för konverteringsutbildningen till D-versionen av bärgaren. ”Det är roligt att får vara med i utvecklingen av ett system, renoveringen innebär en rad förbättringar för oss i besättningen” säger Daniel. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Matti Hintsala backar undan stridsfordonet efter att det ena bandet lossats.
Matti Hintsala backar undan stridsfordonet efter att det ena bandet lossats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Grundläggande vagnsutbildning för rekryter vid Norrbottens pansarbataljon i Boden.
Grundläggande vagnsutbildning för rekryter vid Norrbottens pansarbataljon i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Dags att montera tillbaka bandet, Hanna Winka styr med hjälp av ett rep medan Matti Hintsala sakta kör framåt.
Dags att montera tillbaka bandet, Hanna Winka styr med hjälp av ett rep medan Matti Hintsala sakta kör framåt. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Utbildning stridsfordon 90. En viktig del i utbildningen är hur man hanterar bandaggregatet, här får rekryterna lära sig att montera loss banden och kontrollera dessa  samt byta slitna delar som till exempel  bandplattor drivhjul och bärhjul.
En viktig del i utbildningen är hur man hanterar bandaggregatet, här får rekryterna lära sig att montera loss banden och kontrollera dessa samt byta slitna delar som till exempel bandplattor drivhjul och bärhjul. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Det första stridsfordon 90 levererades till det svenska försvaret 1994 och idag finns drygt 500 vagnar i Försvarsmakten. Systemet har under åren utvecklats och uppgraderats efterhand och 2016 påbörjades ett flerårigt renoveringsprogram som syftar till att öka livslängden samt att tillföra ett nytt ledningssystem. Den nya renoverade versionen benämns nu med bokstaven D.

100:e vagnen levererad

I slutet av augusti tog Försvarets materielverk, FMV, emot seriefordon 100 av de totalt 288 stridsfordon 90 som genomgår renovering och uppgradering. BAE Systems Bofors och BAE Systems Hägglunds genomför uppdraget gemensamt.
Bland de åtgärder som är genomförda kan nämnas; nytt ledningssystem, siktesprogramvara, ny programmeringsutrustning, bakåtkamera och nytt IR-sikte på eldledningsvagnen och luftvärnskanonvagnen.

Vagnsutbildning för värnpliktiga

På Norrbottens pansarbataljon är nu den grundläggande vagnsutbildningen, GVU, inne på fjärde veckan. Det är rekryter ur stridsvagnskompaniet som utbildas på varianterna av 9040 D för eldledning och stridsledning samt rekryter ur stab- och understödskompaniet som utbildas på stridsledningsvagnen och den nya granatkastarpansarbandvagnen. Totalt är det cirka 40 rekryter som nu utbildas på de nyrenoverade vagnarna.
– Vi är inne på den fjärde och sista veckan av den första gemensamma delen av utbildningen. Från och med nästa vecka kör vi befattningsutbildningar, då delas rekryterna upp så vagnchefer, förare och skyttar utbildas för sig och besättningarna på granatkastarpansarbandvagnen startar då sin pjäsutbildning, berättar översergeant Nils Martinsson, instruktör.

Skarpskjutningsperiod väntar

Befattningsutbildningarna pågår i tre veckor och därefter förs besättningarna ihop igen för att genomföra olika praktiska övningar innan GVU: n fortsätter med skarpskjutningsperiod på Tåme skjutfält under två veckor. Vagnsutbildningen fortsätter efter nyår med vinterutbildning och utbildningskontroll och avlutas i början av februari.

Tre av rekryterna som nu utbildas på stab- och understödskompaniet är stridsfordonsskytten Hanna Winka från Tärnaby, vagnchefen Ki Pasanen från Stockholm och föraren Matti Hintsala från Haparanda.
–Stridsfordonsutbildningen är jättespännande så här långt, vi har lärt oss jättemycket, säger de tre rekryterna samstämmigt.
– Eftersom jag är skytt ser jag såklart ser extra mycket fram emot skjutperioden, tillägger Hanna Winka.

På fler platser redan i höst

Men det är inte bara i Boden som utbildningen på de nyrenoverade stridsfordonen genomförs. En grundkurs för officerare är igång på Skaraborgs regemente, P 4 i Skövde och under hösten startar även stridsfordonsutbildning för rekryter på P 4 samt på Gotlands regemente, P 18.
– Det är mycket positivt att utbildningen på de renoverade vagnarna nu tar fart på flera platser, berättar Ulf Krantz, systemföreträdare för stridsfordon 90 på Markstridsskolan där utvecklingen av markstridsfunktionens strids- och fordonssystem sker.