Värdigt anpassat veterandagsfirande

Det blev ett värdigt men annorlunda Veterandagsfirande i pandemins spår. I stället för ett stort, publikt evenemang på Gärdet i Stockholm genomfördes en intim, direktsänd ceremoni från Granhammars slott på Livgardet.

Linda Nyberg och Daniel Nybling var värdar för årets veterandagsceremoni. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
De enda gästerna vid ceremonin utöver överbefälhavaren var talmannen Andreas Norlén, statsminister Stefan Löfven, Prins Carl Philip, försvarsminister Peter Hultqvist och ordföranden i veteranförbundet Sverker Göranson. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Överbefälhavare Micael Bydén höll tal. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Arméns musikkår. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Musiker ur Arméns musikkår. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Sonja Aldén, Johannes Kotschy och Carina Nilsson (piano) stod för de musikaliska inslagen. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
De medaljer som delats ut på årets veterandag. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Statsminister Stefan Löfven håller tal framför Granhammars slott. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

− I stunder som dessa är det än viktigare att hylla dem som gjort och gör en insats för Sverige, säger överbefälhavaren Micael Bydén.

De enda gästerna vid ceremonin utöver överbefälhavaren var talmannen, statsministern, Prins Carl Philip, försvarsministern och ordföranden i veteranförbundet.

Redan tidigt på morgonen genomfördes den traditionella kransnedläggningen vid veteranmonumentet och överflygning med Jas Gripen på Djurgården i Stockholm. Under ceremonin på Livgardet höll talmannen Andreas Norlén, statsminister Stefan Löfven och överbefälhavaren tal. Arméns musikkår och fältartisterna Johannes Kotschy, Sonja Aldén och Carina Nilsson stod för de musikaliska inslagen. I normalfallet medaljeras ett antal personer under ceremonin men under rådande omständigheter genomfördes detta i stället under gårdagen på Karlbergs slott.

De medaljerade

Major Anders Westberg tilldelades Försvarsmaktens medalj för sårad i strid i silver med anledning av striderna i Kuwait 1992. Dessutom tilldelades fyra personer på hemlig tjänsteförteckning.

− Det blev en fin dag idag trots omständigheterna men nästa år hoppas jag att vi kan samlas igen, som vanligt, på Djurgården säger Micael Bydén.

Se ceremonin i sin helhet: