Personal från Irak åter på svensk mark

Försvarsmaktens personal som deltagit i en utbildningsinsats i Irak är nu åter hemma i Sverige. Under onsdagskvällen landade de på Uppsala flygplats tillhörande Luftstridsskolan.

Personal går av flygplan på flygplats.
Personalen anlände under onsdagskvällen och hälsades välkomna hem av operationschefen vid arméstaben, Rickard Johansson. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Rickard Johansson, operationschef vid arméstaben, håller tal inför styrkan
Rickard Johansson, operationschef vid arméstaben, höll ett tal inför styrkan så fort de anlänt till Uppsala. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Ett 30-tal personer landade under onsdagen med ett transportplan av typen TP 84 Hercules vid Uppsala flygplats. Personerna ingår i den svenska styrka som tillsammans med sina brittiska kollegor haft ett utbildningsuppdrag i Irak.

Med anledning av Coronaviruset har efterfrågan på utbildning från de svensk-brittiska enheterna minskat och insatsen pausats. Under fredagen förra veckan fattade chefen för Försvarsmaktens insatsstab beslut om att likt Storbritannien kalla hem styrkorna. Efter en kort mellanlandning i Storbritannien lyfte de sedan mot Sverige och Uppsala.

– Det är klart att det tar emot att temporärt avbryta en insats, men med tanke på det läge vi befinner oss i så är det bara att gilla läget. Just nu gläds jag över att vi har alla samlade och att alla mår bra, säger den nyss hemkomna kontingentschefen.

Inriktningen är i dagsläget att utbildningsinsatsen ska återupptas någon gång i maj. Eftersom insatsen bara pausats kommer personalen under tiden att träna och upprätthålla kompetenserna på hemmaplan.