Slutspurt inför slutprovet

– Jägarbataljonen laddar för storövning i Nordnorge

Den 2-18 mars genomförs den stora vinterövningen Cold Response i Norge, från Sverige deltar Arméns jägarbataljon från Arvidsjaur. Just nu genomförs den tredje bataljonsövningen på hemmaplan, en övning som också avslutar de viktiga förberedelserna inför storövningen i Nordnorge som också är jägarbataljonens krigsförbandsövning.

Rekryterna vid jägarbataljonen i Arvidsjaur laddar för Cold Resonse 2020. Under veckan genomförs den tredje bataljonsövningen på hemmaplan, en övning som också avslutar de viktiga förberedelserna inför slutövningen i Nordnorge. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Jesper Lindholm, övningsledare för jägarövning 3. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Soldaterna vid bataljonsstabsplutonen arbetar med att upprätta stabsplatsen i fält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det ska bli spännande att se hur det fungerar praktiskt när vi ska upprätta samband på så långa avstånd som ända upp till Norge under Cold repsonse” berättar Max Grövlebakke som gör sin värnplikt som bataljonstabssoldat vid jägarbataljonen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Blivande jägarofficerare får nyttig träning i den fältgrupperade bataljonsstaben under jägarövning 3. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Signalisten Hannes Sandlund förbereder sin utrustning för att kunna upprätta sambandsprov från observationsplatsen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Utbildningen här på jägarbataljonen har varit jättebra, men faktiskt jobbigare än jag trodde det skulle vara, speciellt psykiskt, det gäller att ha pannben för att fixa det”, säger Nathan Hassler. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Nathan Hassler spanar från observationsplatsen mot en av de ingående vägarna i området. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Alexander Ebbinghaus och Josef Heed är laddade för slutövning i Norge. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
De små detaljerna är viktiga under vinterförhållanden. Som till exempel att lägga alla elkablar på stabsplatsen på granris, annars kan de frysa fast och då är det risk att de slits av när man ska omgruppera staben. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av jägargrupperna ute för att rekognosera inför kommande stridsuppgifter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Tillbaka till Norge. Jesper Eriksson är född och uppvuxen i Nordnorge, närmare bestämt i Tromsö, men flyttade vid 12 års ålder till Umeå. ”Övningsområdet under Cold Response är ju runt bland annat Setermoen och Bardufoss så det är ju inte så långt från mina gamla hemtrakter”, säger han. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Jägarövning 3 är alltså utbildningsårets tredje bataljonsövning. Den inleddes måndagen den 17 februari och pågår till tisdagen den 25 februari.
– Huvudsyftet med övningen är att bataljonen ska öva strid på djupet av motståndarnas grupperingar under vinterförhållanden, berättar kapten Jesper Lindholm, övningsledare.
– Vi startade övningen med ett uthållighetsprov i form av en skidmarsch på cirka 30 kilometer. Bataljonen har sedan tre huvuduppgifter under övningen, fast och rörlig spaning för egen strid, störa motståndaren på djupet och bekämpa motståndarens logistikförband, fortsätter Jesper Lindholm.

Kvalificerad motståndare

Totalt har övningen drygt 200 deltagare, av dessa är cirka 140 soldater från jägarbataljonen och ungefär 10 personer i övningsledningen. Förutom dessa deltar cirka 60 soldater och officerare från 13:e säkerhetsbataljonen från Livgardet som fiendestyrka.
– Vi är mycket nöjda med att säkerhetsbataljonen kunde komma, de utgör en mycket kvalificerad motståndare och de har som huvuduppgift att hitta fientliga jägarförband, de har också hundar som resurs i förbandet.

– Men vi får inte glömma att rikta ett stort tack till förrådspersonalen här i Arvidsjaur som stöttar med att vara fiendestyrka så att våra jägarplutoner får något att spana på, det genererar i sin tur att de får mycket övning i rapportering till bataljonsstaben, berättar övningsledaren Jesper Lindholm.

Fältgrupperad bataljonsstab

Under veckans övning är även bataljonsstaben grupperad ute i övningsterrängen, precis som den ska vara under Cold Response.
– Det är vi på bataljonsstabsplutonen som ser till att bygga upp stabsplatsen; förläggning, samband, elförsörjning, ja allt som måste finnas och fungera för att staben ska kunna leda bataljonen under till exempel en övning eller en skarp insats, berättar Max Grövlebakke rekryt på bataljonsstabsplutonen.

Bataljonstaben kommer inte att upprättas i övningsområdet i Norge under Cold Response, den kommer att finnas fältgrupperad på hemmaplan i Arvidsjaur.
– Det ska bli spännande att se hur det fungerar praktiskt när vi ska upprätta samband på så långa avstånd som ända upp till Norge under Cold repsonse, vi har ju under övningar gradvis ökad avståndet mellan stab och enheter ute på fältet. Så nu kommer vi att få ett kvitto på vad vi lärt oss och vilka erfarenheter vi tagit med oss steg för steg genom bataljonsövningarna, vad fungerade mindre bra och vad kan vi göra förbättra, säger Max Grövlebakke.

Officerselever får stabsträning i fält

Under jägarövning 3 deltar fem blivande jägarofficerare, fyra elever från officersprogrammet och en som går den särskilda officersutbildningen, SOFU. De är med och övas i befattningar i den fältgrupperade bataljonsstaben.
– Parallellt med den här övningen har vi även en eldledningsgrupp som deltar i artilleribataljonens övning i Boden och leder indirekt eld från Archerpjäserna. De skickar sina rapporter in till vår bataljonsstab här i Arvidsjaur så att eleverna får hantera även det, berättar major Håkan Jorsell, stabsinstruktör och biträdande övningsledare.

Fast och rörlig spaning

Under torsdagen var de tre jägarplutonerna på plats i övningsområdet och arbetet med att upprätta observationsplatser och huvudbaser pågick för fullt. En av observationsplatserna var redan fullt upprättad och jägargruppen bedrev fast spaning mot en av de ingående vägarna i området. Nathan Hassler är en av rekryterna i gruppen och han berättade om hur han upplevt utbildningen fram till nu.
– Utbildningen här på jägarbataljonen har hittills varit jättebra, men faktiskt jobbigare än jag trodde det skulle vara, speciellt psykiskt, det gäller att ha "pannben" för att fixa det. Men jag ångrar ingenting, det har varit väldigt lärorikt, man kommer så nära varandra och får många nya kompisar, berättar Nahtan som ser fram emot övningen i Norge.

– Det ska bli väldigt roligt att få vara med i en så stor övning, spännande att få öva där vi säkert får riktigt tufft motstånd. Det gäller verkligen att vi jobbar stenhårt med maskeringen annars kommer motståndarna hitta oss och då är vi rökta.

Tillbaka till Norge

Jesper Eriksson, gör sin värnpliktsutbildning på jägarbataljonen i Arvidsjaur. Jesper är faktiskt född och uppvuxen i Nordnorge, närmare bestämt i Tromsö, men flyttade vid 12 års ålder till Umeå.
– Övningsområdet är ju runt bland annat Setermoen och Bardufoss så det är ju inte så långt från mina gamla hemtrakter. Förutom att jag nästan ska "hem" så känner jag mig riktigt taggad och förväntansfull inför Cold Response, säger Jesper Eriksson

Cold Response 2020

Övning Cold Response 2020 genomförs 2-18 mars i Nordnorge. Övningen har drygt 16 000 deltagare från tio nationer varav omkring 350 svenska soldater och officerare. Huvuddelen av de svenska deltagarna är personal ur 193:e  jägarbataljonen från Arvidsjaur.

Läs mer om övningen