Nya rekryter redo för utmaningar

"En dröm att få komma hit"

På flera håll i landet påbörjade i dag en ny kull rekryter den militära grundutbildningen. Förväntningarna är många och nerverna högst kännbara under utbildningens första dag.
– Jag ser fram emot att träffa nya kompisar och att utmana mig själv. Jag tror att jag kommer växa som person efter det här, säger Sebastian Waernqvist, som kommer utbilda sig mot helikoptertekniker och påbörjar sin grundutbildning vid Luftstridsskolan i Uppsala.

Sebastian Waernqvist och Henrik Lindgren hjälps åt med utrustningen under utbildningens först dag vid Luftstridsskolan.
Sebastian Waernqvist och Henrik Lindgren hjälps åt med utrustningen under utbildningens först dag vid Luftstridsskolan.
Sebastian Waernqvist och Henrik Lindgren hjälps åt med utrustningen under utbildningens först dag vid Luftstridsskolan. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Utrustning hämtas ut på förrådet vid P 7.
Utrustning hämtas ut på förrådet vid P 7. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Värnpliktiga som kommit dagen innan och nu väntar på att hämta utrustning vid P 7.
Värnpliktiga som kommit dagen innan och nu väntar på att hämta utrustning vid P 7. Foto: Jesper Moldvik/Försvarsmakten
Marcus Andersson från Vetlanda sökte till Ing 2 efter tips från kompisar.
Marcus Andersson från Vetlanda sökte till Ing 2 efter tips från kompisar. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
Rekryterna vid Ing 2 på väg till matsalen för att äta lunch innan de hämtar ut sitt materiel.
Rekryterna vid Ing 2 på väg till matsalen för att äta lunch innan de hämtar ut sitt materiel. Foto: Martina Gustafsson/Försvarsmakten
De rekryter som anlänt tidigare under dagen till Luftsridsskolan fick hjälpa de nya kamraterna att bära utrustning från förråd till logement. Här väntar de på en uppgift.
De rekryter som anlänt tidigare under dagen till Luftstridsskolan fick hjälpa de nya kamraterna att bära utrustning från förråd till logement. Här väntar de på en uppgift. Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten
Rekryter håller för öronen
Livet på en flygflottilj, att skydda hörseln är bland det första man får lära sig. Årets befattningsutbildningar vid F 7 är stabsassistenter, flygmekaniker, flygbassäkerhetssoldater, flygterminalsoldater, logistiker och sjukvårdare. Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten
Malin Forssell skriver in värnpliktige Axel Kinell. Axel är från Göteborg och ska utbildas till Logistiksoldat på FMTS i Halmstad.
Malin Forssell skriver in värnpliktige Axel Kinell. Axel är från Göteborg och ska utbildas till Logistiksoldat på FMTS i Halmstad. – Det känns helt ok och jag har mycket förväntningar. Jag tror att det kommer bli jobbigt, lärorikt och väldigt kul, säger Axel Kinell. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Uthämtning av utrustning vid P 4.
Uthämtning av utrustning vid P 4. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Första kontakten med Trängregementets gruppchefer vid grinden.
Första kontakten med Trängregementets gruppchefer vid grinden. Foto: Gustaf Hoff/Försvarsmakten
- Dagen har känns bra. Man slängdes in i det. Jag har plockat ut alla mina grejer, ätit och satt på mig den här uniformen. Det känns bra. Jag är förväntansfull., säger Aksel Dagberg (till höger), rekryt vid Livgardet.
- Dagen har känns bra. Man slängdes in i det. Jag har plockat ut alla mina grejer, ätit och satt på mig den här uniformen. Det känns bra. Jag är förväntansfull., säger Aksel Dagberg (till höger), rekryt vid Livgardet. Foto: Svante Rinalder/Försvarsmakten

Totalt kommer strax över 4 000 personer att påbörja en militär grundutbildning under perioden 1 juni 2019 till januari 2020. Lejonparten av rekryterna är födda år 2000 och har blivit antagna via plikt. Men det är fortfarande möjligt att söka frivilligt vilket drygt 20 procent av årets kull gjort. Oavsett om man sökt frivilligt eller kallats till mönstring och därefter blivit uttagen via plikt så är utbildningen och dess villkor densamma för alla.

– Jag blev kallad till värnplikten, men har alltid velat göra den. Jag ser det som en möjlighet att få lära mig mycket om mig själv. Jag tror att utbildningen kommer vara tuff ibland, men man kommer nog ha väldigt roligt. Att vara på plats känns riktigt bra och jag är taggad, säger Joshua Penny som i dag påbörjar sin utbildning vid P7 på Revingehed.

Flera förband inom både armén, flygvapnet och marinen tar i dag emot förväntansfulla rekryter. Den militära grundutbildningens första månader är sig lik oavsett vilken vapengren rekryterna tillhör, därefter påbörjar de sina respektive befattningsutbildningar och blir specialister inom sina områden. Utbildningens första tid brukar även upplevas ganska oviss eftersom situationen är unik och svår att jämföra med något annat.

– Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag kan förvänta mig. Men det ska bli spännande att göra något helt nytt och jag tror att det kommer bli väldigt roligt, säger Oskar Tillander som börjar sin utbildning mot att bli flygbassäkerhetssoldat vid Luftstridsskolan.

Elin Herner påbörjar i dag sin utbildning vid Sjöstridsskolan i Karlskrona för att bli signalmatros.

– Jag önskar att jag hade kunnat träna lite mer sista tiden, men mentalt är jag redo. Jag har kollat Youtube för att ta reda på så mycket som möjligt om vad som väntar, säger hon.

Elin Herner och Carl Hernant påbörjar sina utbildningar vid Sjöstridsskolan i Karlskrona.
Elin Herner och Carl Hernant påbörjar sina utbildningar vid Sjöstridsskolan i Karlskrona. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

Det är också vanligt att de som rycker in känner någon som gått klart en grundutbildning och via deras berättelser blivit intresserade. Marcus Andersson ryckte i dag in vid Göta ingenjörregemente (Ing 2) i Eksjö. Han sökte själv till förbandet efter att ha blivit tipsad av kompisar.

– Två av mina kompisar gjorde värnplikten vid Ing 2 och blev sen anställda här. De tyckte att jag skulle söka hit och jag tänkte varför inte. Nu är jag här och jag förväntar mig att få ont i fötterna, lite sömn och att jag får mig många bra minnen.

Andra har länge varit säkra på vad de vill göra, som Fredrik Persson från Luleå som bor bara några kilometer från Norrbottens flygflottilj. Han påbörjar i dag sin utbildning mot att bli flygmekaniker.

– Man har ju alltid varit flygintresserad. Som liten har man stått utanför grindarna och tittat på planen som startat och landat. För mig är det lite av en dröm att få komma hit, säger han.

Inryck GU F 21 20190916
Rekryter vid Norrbottens flygflottilj på väg mot inskrivningen och sin första dag som värnpliktiga. Fredrik Persson, 19, från Luleå i spetsen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

 

Utbildningens längd är mellan fyra och elva månader beroende på befattning. Den första delen utgörs av så kallad grundläggande militär utbildning (GMU) och pågår i tre månader. Den följs av en befattningsutbildning på upp till åtta månader. En godkänd utbildning ger samma behörighet för en anställning inom samma typ av befattning som man utbildats till, avtal med Hemvärnet eller fortsatt officersutbildning. Det spelar ingen roll om man blir kallad till mönstring eller söker sig frivilligt till grundutbildningen.

Fakta

Måndagen den 16 september sker inryck vid följande förband:

Luftstridsskolan

Helikopterflottiljen

Blekinge flygflottilj (F 17)

Norrbottens flygflottilj (F 21)

Skaraborgs flygflottilj (F 7)

Trängregementet

Försvarsmaktens tekniska skola

Skaraborgs regemente (P4)

Göta ingenjörregemente

Livgardet

Sjöstridsskolan

Södra skånska regementet (P 7)

Luftvärnsregementet