Idag rycker 1 300 rekryter in

Till förbanden i södra Sverige rycker det idag in sammanlagt drygt 1 300 nya rekryter för elva månaders militär grundutbildning, vilket är en liten ökning jämfört med förra året. På denna första dag av det nya soldatlivet är de flesta nyfikna, taggade och kanske lite nervösa.

"Gul burk, skofett, HÅLL UPP!" Efter att ha släpat "hem" alla prylar från förrådet till sin kasern börjar inventeringen. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
"Jag ser framemot att få göra min värnplikt på P 4. Jag hoppas att jag kan få lära mig massor och det ska bli en kul utmaning", berättade Nils Wachtmeister. Foto: Oscar Nilsson/Försvarsmakten
På förrådet har Saga Bokström från Göteborg, som rycker in som mekaniker på FMTS i Halmstad, precis fyllt en stor säck med fältskjortor, strumpor, hjälm och annat som kommer att behövas. "Jag är väldigt taggad och tycker det här ska bli jättekul!". Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Rekryterna på Amf 1, Berga är på väg upp till logementen för att komma i ordning och lära sig rutinerna, innan de under dag två ska göra inryckningstester, hämta ut resterande materiel och ha sina första utbildningspass. Foto: Frida Williamsson/Försvarsmakten
Anton Öst från Vimmerby blev uttagen med plikt till Lv 6 och visste inte så mycket vad han hade att vänta, mer än vad hans far hade berättat om hur det gick till förr. Han är uttagen till Bärgningsgruppchef och tror att det passar bra eftersom han just gått transportgymnasiet och nu kört lastbil sedan studenten. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
Magda Riis från Malmö har själv sökt som frivillig och är nu uttagen som logistik-gruppbefäl på Lv 6. Hon har sportat en del, främst med ridning sedan barnsben och ser detta som en bra merit och ett år att bestämma sig vad hon ska fortsätta att plugga sedan. Foto: Carl Sjöstrand/Försvarsmakten
P4 välkomnar nya värnpliktiga. Idag ryckte 246 värnpliktiga in på Skaraborgs regemente (P4) i Skövde. Foto: Oscar Nilsson/Försvarsmakten
Rekryt Sebastian Gomez från Stockholm var den första som anlände till sitt logement på Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Inventering av uthämtad personlig utrustning, här vintersockar. Kanske inte tid för dem riktigt än, men rekryterna ska ligga inne i elva månader. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Rekryterna på Livgardet provar kängorna. Foto: Jimmy Nilsson/Försvarsmakten
Första uppställningen för rekryterna på Livgardet. Foto: Jimmy Nilsson/Försvarsmakten

Med 246 inryckande är det Skaraborgs regemente (P4) i Skövde som flest ska göra den militära grundutbildningen på. Under dagen har det varit febril verksamhet för att få dem på rätt plats och med rätt utrustning. Nils Wachtmeister är en av dem.

– Jag ser framemot att få göra min värnplikt här. Jag hoppas att jag kan få lära mig massor och det ska bli en kul utmaning, säger han. 

Amfibieregementet ska faktiskt utbilda ännu fler, men de rekryterna utbildas på två olika platser, cirka 200 på Berga men också ett drygt 100-tal i Göteborg.

Bland det första rekryterna får göra när det kommer till sina utbildningsförband är att skriva in sig, hämta ut personlig utrustning på förrådet och titta till sina nya hem på logementet. Rekryt Sebastian Gomez från Stockholm är den första som anländer till sitt logement på Försvarsmaktens tekniska skola i Halmstad.

– Det är lite pirrigt, erkänner han, men samtidigt ser jag mycket fram emot det här. Jag tror att det kommer bli en väldigt lärorikt och utvecklande tid. Samtidigt hoppas jag att jag kommer få många nya vänner, säger han.

Vid Luftvärnsregementet ryckte drygt 150 rekryter in. Bland dessa kommer några att vara de första som utbildas på nya luftvärnssystemet Robot 98. Andra kommer att ingå i de nya utbildningarna till sjukvårdsplutonen eller kokgruppen.

Om två månader är det inryck igen på samma platser som idag för de rekryter som ska utbildas i nio månader. De blir ungefär lika många då.