Historiskt när P 7 utbildar rekryter på stridsfordon 9040 C

På Ravlunda skjutfält är morgonluften krispig och kall. Genom trädtopparna börjar solens strålar tränga igenom och skapar en vacker kuliss mot uppställningsplatsen där åtta stridsfordon 9040 C står uppställda. För första gången utbildas rekryter på fordonet. Nu ska de i plutons storlek öva med skarp ammunition. För utbildningen står 72:a bataljon på Södra skånska regementet P 7 – det enda regemente i Sverige som utbildar rekryter på fordonet.

Rekryt efter övning med stridsfordon 9040 C på Ravlunda skjutfält. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Stridsfordon 9040 C på uppställningsplats inför övning. Foto: Felix Sundback
Dagens övningar avslutade. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

– Det är ganska unikt. Vi är de enda som har blivit tilldelade fordonet som förband, som har systemet igång och kommer ha systemet under en lång tid. Därför kommer kompetensen på just den här vagnen endast finnas på P 7, säger kapten Johan Ström, chef för 721:a pansarskyttekompaniet.

Bland rekryterna som utbildas på systemet finns vagnchefen Evelina Lööf från Borlänge i Dalarna.

– Det är jättekul att vara en av de första att utbildas på dessa. Det är lite coolt när man tänker på att man är en av bara åtta vagnchefer som utbildas i Sverige just nu.

Veckans övningar är koncentrerade på plutonsanfall, med andra ord att samordna eld och rörelse inom plutonen som utgörs av fyra stridsfordon. För Evelina Lööf som vagnchef innebär detta extra mycket arbete.

– Man ska ha ett samspel, inte bara i besättningen utan dessutom mellan flera stycken stridsfordon. Det är så himla mycket man måste tänka på och ta hänsyn till när det gäller andra vagnar.

Stridsfordon 9040 C är ett av världens främsta stridsfordon och den senaste versionen av atridsfordon 90. Versionen har tidigare använts i internationella insatser i Liberia och Afghanistan.

– Den har ett förbättrat skyddspaket i form av pansar, förklarar kapten Johan Ström. Den har dessutom ett bättre sikte för både ljusa och mörka förhållanden och möjlighet till fler typer av ammunition.

I samma vagn som Lööf sitter skytten Axel Holmqvist från Munka-Ljungby utanför Ängelholm. Han trivs med sin befattning och det nya stridsfordonet.

– Den har extra tilläggsskydd och är lite tyngre. Det tillför stabilitet till kanonen och gör det roligare att skjuta. Det känns verkligen som att jag valt rätt befattning. Utvecklingen har gått snabbt framåt och jag har fått skjuta mycket! Det är en av fördelarna med att var skytt på stridsfordon 9040 C.

I stridsfordonsbesättningen finns utöver vagnchef och skytt även en vagnförare. Tim Frisk från Göteborgsområdet är en av de sistnämnda.

– Det mest utmanande i min roll är nog att kunna läsa av vad vagnchefen vill i alla situationer, att han eller hon ska slippa detaljstyra mig och avlasta denne så mycket som möjligt. Jag tror att en bra vagnbesättning handlar mycket om att man litar på och vet var man har varandra, att alla gör det de ska och att man försöker ha det så roligt som möjligt ihop – inte bara när man är i vagnen.

Kapten Johan Ström, chef för det 721:a kompaniet. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Rekryten Evelina Lööf, vagnchef på stridsfordon 9040 C. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Rekryten Axel Holmqvist, skytt på stridsfordon 9040 C. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Rekryten Tim Frisk, förare på stridsfordon 9040 C. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Ett stort ansvar att axla

Kapten Johan Ström ser ingen problematik i att utbilda blott 19-åringar på det både tunga och avancerade stridsfordonet.

– Det är inga konstigheter. Vi lägger mycket tid på utbildning av materielen, hur den ska vårdas och vilka begränsningar den har. Detta övar vi ständigt på så att de kan genomföra avancerade övningar som den här på Ravlunda.

Samma intryck ges när rekryterna ställs inför samma fråga. Att axla ett ansvar som stridsfordonsbesättningen har är påtagligt, men utgör inget hinder.

– Att komma direkt från skolvärlden och bli tillsagd att ”hoppa i och kör”, det är nog den mest ansvarsfulla roll jag blivit tilldelad. Alla på utbildningen tar sitt ansvar och vi har lärt oss extremt fort. Det har gått väldigt bra, säger Tim Frisk.

– Jag tycker om att ta ansvar, fortsätter Evelina Lööf. Jag tycker att sådant här är jätteroligt – att man får ansvar och att de faktiskt litar på en. Dessutom har vi riktigt bra utbildare som gjort väldigt klart redan från början vad som gäller. Med bra utbildare och rätt inställning så spelar det ingen roll hur gammal man är.

Måluppfyllnad

Och hur gick det med veckans övningar då?

– Det är måluppfyllnad med råge, avslutar kapten Johan Ström.

Södra skånska regementet P 7 är det enda förband som blivit tilldelade och utbildar rekryter på stridsfordon 9040 C. I det här klippet följer vi rekryterna under övning på Ravlunda skjutfält och möter vagnchefen Evelina Lööf. Foto: Felix Sundbäck och Jesper Moldvik/Försvarsmakten