”Häftigt, intensivt och lärorikt”

Stridsvagnskompaniets rekryter vässar klorna inför Northern wind

Det har gått nästan sju månader sedan de ryckte in till värnpliktsutbildningen och den här veckan var det dags för stridsvagnskompaniets rekryter att dra igång den andra skjutperioden med vagnarna.
– Utbildningen har hittills varit mycket intensiv och lärorik, ibland är det lite kämpigt men vi har en fantastisk kamratskap och förbandsanda som gör att det är roligt nästan hela tiden, berättar Matilda Väringstam som utbildas till skytt på stridsvagn 122.

Stridsvagnskompaniet på stridsutbildning med skarp ammunition på Lombens skjutfält. Innan stridsövningarna börjar genomförs inskjutning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Onsdagmorgon och minus 25 grader på Lombens skjutfält, vagnarna på väg ut till skjutplatsen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Säkerhetsgenomgång före skjutning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Matilda Väringstam från Nordmaling i Västerbotten utbildas till skytt på stridsvagn 122. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Första förband, håll upp! Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsvagn 122 under inskjutning inför kommande stridsövning i pluton. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det är riktigt roligt att utbildas till vagnchef och den här veckan är jag dessutom ställföreträdande plutonchef, det känns som en bra utmaning, säger Erik Fredriksson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsvagnskompaniet genomför stridsutbildning med skarp ammunition på Lombens skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Kompaniet har nu kommit fram till det skede i stridsutbildningen där de skjuter plutonsvis med vagnarna.
– Det här är andra steget i stridsutbildningen med skarp ammunition, förra skjutperioden var vi i Tåme och där sköt vi vagnsvis med ordinarie 120-millimeters ammunition. Den här veckan skjuter vi med 25-millimeters insticksvapen här på Lombens skjutfält, men det innebär inga begränsningar för utbildningens resultat. När vi skjuter plutonsvis under rörelse är det fokus på att få samordningen av eld och rörelse inom respektive pluton att fungera. Att projektilen är mindre gör ingenting, vi får samma träffresultat ändå, berättar fanjunkare Jonas Kassberg, övningsledare.

Alla är rekryter

 

Kompaniet består av totalt 55 rekryter, varav sju är tjejer.
– Det är ett bra gäng, de är duktiga och gör framsteg hela tiden. Och det är mycket positivt att det är över 10 procent tjejer, men vi försöker att inte göra någon stor grej av det, vi ser alla som rekryter som alla ska behandlas lika, fortsätter Jonas Kassberg.

”Spjutspetsen i armén”

– Jag tycker våra befäl jobbar hårt för att bygga attityd och stolthet, uttrycket ”vi är spjutspetsen i armén” är ett ständigt återkommande mantra som pushar oss till en bra anda på kompaniet, säger Matilda Väringstam.

En annan av rekryterna på kompaniet är Erik Fredriksson från Luleå, som utbildas till vagnchef.
– Det känns lite overkligt att det redan gått nästan sju månader sedan vi ryckte in, tiden har gått väldigt fort och det beror nog på att det hela tiden har varit mycket att göra. Utbildningen har varit tuff ibland men vi har duktiga befäl som gör allt för att det ska bli så bra som möjligt, berättar Erik.

Erik har siktet inställt på en fortsättning inom Försvarsmakten.
– Jag har sökt både officersutbildning och utbildning till helikopterpilot, berättar han.

Kompaniskjutning och slutövning

Om en månad är det dags för kompaniets tredje skjutperiod,som också genomförs på Lombens skjutfält.
– Då är det dags för en lite större utmaning, nämligen stridsutbildning med skarp ammunition i helt kompani. Efter det har vi lite ledighet innan det är dags för hela bataljonen att gå in i övningen Northern wind, som även är rekryternas slutövning för utbildningsåret, avslutar Jonas Kassberg.

Arméövning 2019

Arméövning 2019 - Northern Wind genomförs i östra Norrbotten i mars 2019.

Huvuddelen av övningen, det så kallade förbandsskedet, pågår 18-27 mars. Förbandsskedet föregås av förberedelser och transporter till övningsområdet.

Under förberedelserna genomför de deltagande förbanden vinterutbildning, sambandsövning och brigadunderstödsövning. Efter den 27 mars sker avveckling, vård och återtransport.

Övningen har cirka 10 000 deltagare från Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA.

Kontakt: info-i19@mil.se