Ledarskap i fokus för gymnasieelever

Hur blir jag en bra ledare och instruktör? Hur planerar man ett utbildningspass eller en övning? Det är frågor som eleverna från Björknäsgymnasiet skulle få svar på under ledarskapsveckan i Bodens garnison.
– En jätterolig vecka där vi fått lära oss väldigt mycket, säger Vilma Lidberg som går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet.

Vilma Lidberg som går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet leder övning i hur man sätter ihop och tar i sår en bår med elever ur årskurs 1.
Vilma Lidberg som går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet leder övning i hur man sätter ihop och tar i sår en bår med elever ur årskurs 1.
Vilma Lidberg som går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet leder övning i hur man sätter ihop och tar i sär en bår med elever ur årskurs 1. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Major Carl-Göran Pakkala, rekryteringsofficer vid I 19 och ansvarig för ledarskapsveckan i samtal med en av eleverna.
Major Carl-Göran Pakkala, rekryteringsofficer vid I 19 och ansvarig för ledarskapsveckan, här i samtal med en av eleverna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Gabriel Björkman ledde en av exercisövningarna.
Gabriel Björkman ledde en av exercisövningarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Höger om och vänster om”
”Höger om och vänster om” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Två av är instruktörerna ur Försvarsmakten under ledarskapsveckan var Henrik Pettersson från A 9 och David Teterin från I 19.
Två av instruktörerna ur Försvarsmakten under ledarskapsveckan var Henrik Pettersson från A 9 och David Teterin från I 19. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Erik Öyen ledde en av sjukvårdsövningarna, här fick eleverna lära sig att lägga första förband.
Erik Öyen ledde en av sjukvårdsövningarna, här fick eleverna lära sig att lägga första förband. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Försvarsmakten och Bernadottegymnasierna har ett samarbetsavtal som bland annat innebär att Försvarsmakten stödjer skolorna med utbildning i ledarskap och vinterutbildning. Bernadottegymnasierna har en profil med inriktning mot uniformsyrken som inom polisen, räddningstjänsten, försvaret, kustbevakningen och kriminalvården. En av Sveriges fyra Bernadottegymnasier är Björknäsgymnasiet i Boden.

I Boden innebär samarbetsavtalet med Försvarsmakten att elever vid samhällsvetenskapsprogrammet varje höst får utbildning inom ledarskap under några dagar.

Exercis och sjukvård

Den första utbildningsdagen är det elever ur årskurs 2 vid samhällsvetenskapsprogrammet som bland annat får ta del av föreläsningar om hur det ser ut i Försvarsmakten idag, internationell tjänst med mera.
– De har också fått teoretisk utbildning i ledarskap och utbildningsmetodik. Under onsdagen har de fått genomföra fyra olika övningar, två exercisövningar och två sjukvårdsövningar. Övningarna i sig är enkla för att vi vill lägga fokus på ledarskapet och instruktörsrollen, berättar major Carl-Göran Pakkala, rekryteringsofficer vid I 19 och ansvarig för ledarskapsveckan.

Förberedelser med övningsplan

Under torsdagsförmiddagen fick eleverna förbereda sig för att leda någon av de fyra övningarna bland annat genom att skriva en övningsplan. På eftermiddagen var det så dags att utöva ledarskap genom att de skulle vara instruktör för eleverna ur årskurs 1.
– Det här var nyttigt att få prova på, man lär sig mycket genom att vara instruktör och ledare. Sedan tycker jag det var intressant information om Försvarsmakten. Jag tycker också det är bra att plikten är återinförd, jag skulle jättegärna göra lumpen om jag blir antagen, säger Gabriel Björkman, som går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet.

Vinterutbildning i Arvidsjaur

– Nästa steg i samarbetet mellan Försvarsmakten och Bernadottegymnasierna är en vinterutbildningsvecka som genomförs på Vinterenheten i Arvidsjaur. Till den veckan får eleverna själva ansöka om att få delta och det är cirka 20 elever från alla fyra Bernadottegymnasier i Sverige som tas ut, avslutar Carl-Göran Pakkala.