Framtidens markstridsinstruktörer

Måndagen den 20 augusti inledde 64 kadetter specialistofficersutbildningen, SOU, med inriktning markstrid på Markstridsskolan i Kvarn. Under den första veckan har kadetterna installerat sig och så smått börjat lära känna varandra, sina lärare och utbildningsmiljön.
– Så här i början lägger vi stort fokus på att bygga förbandsanda, kamratskap och gruppdynamik, som en del i det kör vi idag en gruppfälttävlan här på Prästtomta skjutfält. Det ska helt enkelt vara en trevlig dag där man löser olika uppgifter tillsammans, berättar kapten Joakim Lindeberg, övningsledare.

Framtidens markstridsinstruktörer, måndagen den 20 augusti inledde 64 kadetter specialistofficersutbildningen, SOU, med inriktning markstrid på Markstridsskolan i Kvarn.
Framtidens markstridsinstruktörer, måndagen den 20 augusti inledde 64 kadetter specialistofficersutbildningen, SOU, med inriktning markstrid på Markstridsskolan i Kvarn.
Framtidens markstridsinstruktörer, måndagen den 20 augusti inledde 64 kadetter specialistofficersutbildningen med inriktning markstrid på Markstridsskolan i Kvarn. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kadetter ur SOU på Kvarn genomför gruppfälttävlan.
Under torsdagen den 23 augusti genomfördes gruppfälttävlan, här kämpar en av patrullerna på en av stationerna där uppgiften var att bära bår en sträcka på cirka 500 meter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Joakim Lindeberg, övningsledare för torsdagens gruppfälttävlan.
Joakim Lindeberg, övningsledare för torsdagens gruppfälttävlan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kadetter ur SOU på Kvarn genomför gruppfälttävlan.
Avståndsbedömning var en stationerna under torsdagens gruppfälttävlan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Emil Bukowiecki från 71:a bataljonen på Södra skånska regementet, P 7.
Emil Bukowiecki från 71:a bataljonen på Södra skånska regementet, P 7. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kadetter ur SOU på Kvarn genomför gruppfälttävlan.
Orientering var en stationerna var en stationerna under torsdagens gruppfälttävlan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kadetter ur SOU på Kvarn genomför gruppfälttävlan.
Handgranatskastning var en stationerna under torsdagens gruppfälttävlan.. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Andreas Törmäla har varit soldat och gruppchef på spaningsplutonen på I 19 i Boden sedan 2012. Andreas är en av de 64 kadetterna som inlett specialistofficersutbildningen på Markstridsskolan.
Andreas Törmäla har varit soldat och gruppchef på spaningsplutonen på I 19 i Boden sedan 2012. Andreas är en av de 64 kadetterna som inlett specialistofficersutbildningen på Markstridsskolan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kadetter ur SOU på Kvarn genomför gruppfälttävlan.
När alla patruller hade genomfört alla nio stationer avslutades tävlingen med en snabbmarsch på cirka fyra kilometer. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kadetter ur SOU på Kvarn genomför gruppfälttävlan.
Major Mikael Frisk, chef för SOU på Markstridsskolan, hälsar en av patrullerna välkommen till handgranatskastningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

SOU genomförs under tre terminer, totalt 70 veckor. Två terminer genomförs på Markstridsskolan i Kvarn och den tredje på respektive hemmaförband. Målet är att kadetterna  efter utbildningen ska ha en god förmåga att planera, genomföra samt följa upp och utvärdera utbildningspass som genomförs inom ramen för plutons verksamhet, med tyngdpunkten på förmågan att planera, leda och utvärdera stridsutbildning med skarp ammunition på nivån grupp.

Instruktörsrollen i fokus

Kadetterna ska också öka sin förmåga inom ett antal områden, bland annat taktik – stridsteknik, militärteknik, ledarskap och fysiskt stridsvärde för att på sikt kunna utvecklas mot nästa chefsnivå.
– Under de två terminerna här på MSS är huvudinriktningen instruktörsrollen, under den tredje terminen på respektive hemmaförband ska kadetterna få praktisera de kunskaper de inhämtat här hos oss. Examen sker i december nästa år då de utnämns till förstesergeanter, berättar major Mikael Frisk, chef för specialistofficersutbildningen på MSS.

”Dags för nästa steg”

En av kadetterna är Emil Bukowiecki från 71:a bataljonen på Södra skånska regementet, P 7.
– Jag har funderat på att utbilda mig till specialistofficer ett tag nu. Jag är 30 år, gjorde lumpen 2008 och har gjort en utlandsinsats, varit bärgargruppchef på pansarbataljonen i Boden och nu är jag skyttegruppchef på P 7. Det var helt enkelt dags att ta näsa steg, berättar Emil.

Gruppfälttävlan

Under torsdagen genomfördes en så kallad gruppfälttävlan, en tävling där kadetterna delades upp i nio patruller. Varje patrull skulle passera nio stationer med varierande uppgifter. Några exempel på uppgifterna som skulle lösas var handgranatkastning,  bårbärning, orientering, avståndsbedömning och sambandsuppgift med radio 180. När alla patruller hade genomfört alla nio stationer avslutades tävlingen med en snabbmarsch på cirka fyra kilometer.

Specialistofficer kanske är något för just dig?

För dig som just nu genomför militär grundutbildning är ansökan är öppen vecka 50, 2018 och vecka 1, 2019.

För dig som inte jobbar i Försvarsmakten men har militär bakgrund är ansökan öppen mellan vecka 44 och 49 2018.

För dig som saknar militär bakgrund och inte har genomfört någon militär utbildning tidigare börjar du med att ansöka till en grundutbildning, där du utbildas till soldat eller gruppchef. Därefter  kan du söka till specialistofficersutbildningen.