Stenhård utmaning i jägarland

Jägarrekryternas slutövning - från högfjäll till skogsland

Jägarrekryterna från Arvidsjaur inledde Vintersol 2018 med att bestiga Sveriges högsta topp. Bergsskedet i Kebnekaiseområdet bjöd på storslagna vyer för de fyrtio rekryterna och fem officerarna som tog sig fram genom bergsmassivet.

Vintersol över Storglaciären i Kebnekaisemassivet. Foto: Björn Nolén/Försvarsmakten
Fyrtio jägarrekryter varav fem med inriktning jägarförstärkningssoldat deltar i övning Vintersol 2018 - 17 dygn i fält som startar med en toppattack. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Jägarekryterna på väg ner från Nordtoppen. Foto: Björn Nolén/Försvarsmakten
Jägarekryterna på väg upp mot Sydtoppen. Foto: Björn Nolén/Försvarsmakten
Storglaciären, Kebnekaisemassivet. Foto: Björn Nolén/Försvarsmakten
Plutonchef Erik Landquist går igenom dagens stridsscenario med jägarrekryterna. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Tuff terräng; även för snöskotrar. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
"Det är första gången vi övar på riktigt med artilleriförband, det ser jag verkligen fram emot", berättar eldobservatör rekryt, Victor Olsson. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Noggrant arbete; alla spår ska döljas och ledningsplatsen kamoufleras. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
När vägtrummorna är laddade och minorna utsatta är det bara att vänta på att motståndaren ska dyka upp på rätt plats. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Motståndaren störs ut på avstånd för att förhindra åtgärd av vägavbrottet. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
"Kul att få öva dubbelsidigt, det blir mer äkta", säger Max Buller, en av jägarrekryterna. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Rekryterna utgick från Nikkaluokta tolkandes på skidor efter snöskotrar till foten av Kebnekaisemassivet. Där genomfördes fjällsäkerhetsutbildning och det drillades marschrutiner och tältförläggning i fjällmiljö samt förflyttning längs fasta rep och firning från berg.

Sedan var det stavtag som gällde längs Tarfalabäcken och vidare upp till Storglaciären där de övernattade innan toppbestigningen påbörjades via Halspasset upp på både Nord- och Sydtoppen. När de närmade sig högre höjder skymtade vintersolen genom den blåsande snöyran.
— När vi klättrat till toppen var molntäcket under oss och vi såg bara bergstoppar framför oss, en unik upplevelse, berättar rekryten Victor Olsson.

Efter toppattacken tog sig förbandet ner för östra leden via Björlingsglaciären och tillbaka till Storglaciären för ännu en övernattning. Dagen efter toppturen begav sig rekryterna till skjutfältet utanför Arvidsjaur för taktisk och teknisk förövning, det vill säga planering och förberedelse inför den tillämpade delen av övningen.
— Rekryterna går aldrig in på kasernområdet under övningens 17 dygn, utan de landar in direkt på skjutfältet. Där genomför vi verksamhet på två täter; jägarplutonen förövar skarpt inför det som ska ske i tillämpningsdelen och under tiden upprättas en skvadronledningsplats, berättar Major David Engström, Arméns jägarbataljon.

SJUKVÅRD I FÄLT

Skvadronledningsplatsen har uppvärmt utrymme och alla ledningsresurser som krävs för kommande operationer och soldaterna övas i att försvara den egna grupperingen mot efterföljande motståndare. Under övningen omfördelades personalen till lätt traumagrupp som är beredd att möta upp och transportera eventuella skadade till skvadronledningsplatsen där det bland annat finns mer avancerad sjukvård, däribland en läkare, för att ta hand om den skadade. På platsen har soldaterna även upprättat en landningsplats för helikopter som ger möjligheten att avtransportera personal till sjukhus med helikopter.

SKARP TRÄNING

Jägarplutonen genomförde skarpa stridsscenarion bestående av begränsad vägförstöring. Genom att spränga en vägtrumma stoppades motståndarens framfart och efter sprängningen kunde de på avstånd störa motståndaren så att denne inte fick möjlighet att åtgärda vägavbrottet. De genomförde även skarpt eldöverfall på en mycket bred front mot grupperad motståndare.
Stridsuppgifterna med skarpa sprängladdningar och skarp ammunition fungerade som en förövning inför det avslutande skedet som inleddes med en förflyttning på snöskoter från Kåbdalis till skogarna i Brännberg. Där upprättades en väl kamouflerad plutonledningsplats av en förpatrull, ungefär ett dygn innan resten av skvadronen anlände. Jägargrupperna utgick sedan från ledningsplatsen och grupperade i sin tur på bred front i terrängen med all den materiel som kan komma tänkas behövas för den kommande operationen.

INDIREKT ELD

Två av rekryterna, tillsammans med tre anställda jägarsoldater, utbildas även till eldobservatörer för att stärka förbandets förmåga att leda indirekt eld. Under övningen bildar de tillsammans en eldobservatörsgrupp med möjlighet att leda in indirekt eld i samarbete med 91:a artilleribataljonen mot eventuella grupperade motståndare. Gruppen hämtades med helikopter och transporterades till hemlig punkt för att på lämpligt avstånd kunna observera motståndarens grupperingar. Under den tillämpade delen av övningen skjuts det av naturliga anledningar ingen skarp artilleriammunition, men i ett senare skede under Vintersol ska eldobservatörsgruppen för första gången leda skarp indirekt eld från Archerpjäser på Bodens södra skjutfält, något som eldobservatör Victor Olsson ser fram emot.
— Det är första gången vi övar på riktigt med artilleriförband. Tidigare har vi genomfört teorilektioner och mindre övningar med hjälp av krevadpatroner från signalpistoler, så det ska bli kul att få göra det fullt ut.

Vintersol 2018 fortsätter några dagar till i Bodenområdet med Artilleriregementets fortsatta krigsförbandsövning i fokus.

REKRYTERING

Arméns jägarbataljon är alltid i behov av att rekrytera kloka och dugliga individer, oavsett bakgrund. Jägarbataljonen söker personal som, tillsammans med andra, vill lösa uppgifter som innebär stora fysiska och psykiska utmaningar. Förbandet söker både kvinnor och män.
Information om anställning vid förbandet finns på sidan Vanliga frågor om Arméns jägarbataljon. Är du intresserad av att genomföra grundutbildning vid Arméns jägarbataljon finns information om aktuella rekryteringar på jobb.forsvarsmakten.se

För mer information, kontakta förbandet på rekrytering-i19-ajb@mil.se.

Vintersol 2018

Under perioden 1-28 mars genomförs övning Vintersol i Kirunafjällen samt i Boden med omnejd.

Framförallt ökar den militära verksamheten 13-22 mars då de omkring 1 200 deltagarna kommer att öva på civil mark mellan Boden, Harads och Vidsel samt på Hedenbasen, Degerberget, Kusträsk skjutfält och Bodens södra skjutfält. Under Vintersol kommer soldater och fordon att trafikera vägar samt röra sig i terrängen.

Under Vintersol genomförs krigsförbandsövning vid 91:a artilleribataljonen samt grundläggande krigsförbandsövningar vid 193:e jägarbataljonen och 192:a mekaniserade bataljonen.

I det avslutande förbandsskedet för Vintersol 2018 deltar cirka 1 200 personer från sex svenska förband; Norrbottens regemente, Artilleriregementet, Trängregementet, Markstridsskolan, Helikopterflottiljen och Försvarsmaktens logistik. Utöver dessa gästas övningen av en mindre enhet ur den amerikanska marinkåren.