Förväntansfulla rekryter påbörjar militär grundutbildning

Förväntansfulla och lite lätt nervösa. Runt om i landet rycker idag hundratals nya rekryter in till Försvarsmakten.
– Det är nervöst på ett bra sätt. Jag har höga förväntningar och det ska bli spännande att sätta igång, säger Jennifer Millner, som rycker in på Skaraborgs regemente (P 4).

Utbildningsstart vid Livregementets husarer i Karlsborg. Foto: Fredrik Steen/Försvarsmakten
Rekryter vid Skaraborgs regemente hämtar materiel. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Utbildningsstart vid Livregementets husarer i Karlsborg. Foto: Fredrik Steen/Försvarsmakten
Rekryter vid Skaraborgs regemente hämtar materiel. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten

På många arbetsplatser i Sverige är det fortfarande ett semesterlugn som råder men hos Försvarsmakten i bland annat Skövde och Karlsborg är det febril aktivitet. Skaraborgs regemente (P 4) och Livregementets husarer (K 3) har precis som flera andra regementen i Sverige öppnat upp portarna för nya rekryter och många är på plats för att skriva in sig och påbörja sin utbildning i gröna kläder.

Redan från start är det mycket nytt och direkt efter inskrivning är det uppställning och sedan uthämtning av materiel. Mycket ska hinnas med på kort tid och det höga tempot är något som rekryterna kommer att bli vana vid.

I uniformen är alla lika

En av dem som påbörjar grundutbildningen vid Livregementets husarer (K 3) i Karlsborg är Wilhelm Öberg från Stockholm. 

– Jag inspireras av att både utmana och tävla mot mig själv och är det någonstans som jag verkligen får möjlighet att göra detta så är det här på K3. Jag ser fram emot att lära mig allt jag kan om mig själv och vart mina gränser finns för vad jag klarar av. 

Att det är människor från hela landet som kommer till Karlsborg ser Wilhelm som en styrka.

– Oavsett vem jag pratat med innan jag kom hit så har alla oavsett vapenslag sagt samma sak, kamratskapen är något som kommer finnas med för resten av livet. I uniformen är alla lika. Man tar inte hänsyn till samhällsklass eller tidigare bakgrund. Man är kort och gott en spelar i ett väldigt starkt lag.

Uppställning för de nya rekryterna vid Skaraborgs regemente i Skövde. Foto: Mikael Johansson/Försvarsmakten
Inskrivning i Karlsborg. Foto: Fredrik Steen/Försvarsmakten
Uppställning för de nya rekryterna i Karlsborg. Foto: Fredrik Steen/Försvarsmakten

Under de första tre månaderna väntar GMU, grundläggande militär utbildning, och därefter åtta månaders fördjupande befattningsutbildning. Utbildningen som Försvarsmakten erbjuder är helt unik och de kunskaper som rekryterna får här kommer de att bära med sig i resten av livet.

– Under de första veckorna kommer rekryterna att lära sig grundläggande soldatkunskaper och det kommer att bli en väldigt intensiv och krävande period. Men alla som är här är mycket efterlängtade och utbildningsbefälen kommer att göra allt för att det ska bli så bra som möjligt, säger Mikael Lindström, kompanichef för Kåkinds kompani, Skaraborgs regemente.

Frivillighet är grunden

Rekryterna som rycker in har frivilligt sökt till utbildningen och omfattas inte av det nya regeringsbeslutet att totalförsvarspliktiga återigen ska vara skyldiga att fullgöra mönstring och grundutbildning med värnplikt. Linus Karlsson, från Göteborg, påbörjar utbildningen i Skövde och för honom var det en självklarhet att ta sig an ansökningskraven och sedan söka in.

– Förutom att utbildningen är annorlunda och utmanande är det i dag viktigt med ett starkt försvar. Jag har tidigare läst samhällsprogrammet och känner att det här är en möjlighet för mig att ytterligare utvecklas och bidra, säger han.

Saga Carlback från Örebro som ser ljust på utbildningen i Karlsborg som nu ligger framför henne.

– Jag har varit intresserad av en utbildning i Försvarsmakten under en längre tid och nu kände jag att det verkligen var dags att göra slag i saken. Jag ser fram emot att få möjligheten att göra skillnad för människor rent konkret. Jag hoppas på att få lära mig mycket om ledarskap och att få utmana mig såväl fysiskt som psykiskt.

 Saga har redan nu ett mål för framtiden inom Försvarsmakten. Men hon betonar också vikten av att göra det bästa där man är just nu.

– Utbildningen är uppdelad i olika projekt och det är viktigt att göra sitt bästa i de olika momenten och inte skynda för fort. Mitt mål är att i framtiden jobba som hundförare i Försvarsmakten, säger Saga som också berättar om att stödet hemifrån är viktigt.

– Både pappa och min bonuspappa tycker det här ska bli oerhört spännande. De har berättat så mycket minnen från sin tid som värnpliktiga. De har alltid pushat mig framåt och är verkligen stolta över att jag nu valt att ta klivet in i det militära.

"Jag har varit intresserad av en utbildning i Försvarsmakten under en längre tid och nu kände jag att det verkligen var dags att göra slag i saken", säger Saga Carlback som rycker in i Karlsborg. Foto: Fredrik Steen/Försvarsmakten
"Jag inspireras av att både utmana och tävla mot mig själv och är det någonstans som jag verkligen får möjlighet att göra detta så är det här på K3", säger Wilhelm Öberg från Stockholm. Foto: Fredrik Steen/Försvarsmakten