Nya krafter i jägarland

Inryckning i Arvidsjaur

Tisdagen den 2 maj ryckte 57 taggade rekryter in på Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. De första tre månaderna av grundutbildningen kommer att forma och förbereda individerna inför den åtta månader långa befattningsutbildningen då ytterligare fyra rekryter ansluter till bataljonen. Om elva månader ser vi vilka som klarade utmaningen.

Rekryterna håller fram materiel med raka armar enligt order medan fanjunkare Mikael Eriksson inspekterar. Det gäller att ha koll på sin tilldelade utrustning och veta vad som är vad. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Inskrivning. Fanjunkare Erik Landquist och löjtnant Fredrik Mattsson prickar av rekryterna som tar emot sina namnbrickor. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Arméns jägarbataljon har rykte om sig att vara en väldigt bra och gedigen utbildningsplats, så jag kände att det var där jag ville göra min utbildning om jag väl skulle göra en. Planen är att överleva de första tre månaderna, men jag har ganska bra pannben så jag hoppas jag blir kvar och kommer att trivas här. Det känns tufft att det är så få tjejer, men samtidigt så tänker jag; Nu jävlar!”, berättar rekryten Sandra Gjervaldsaeter. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
På väg till förrådet för att hämta ut personlig utrustning. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Uthämtning av personlig utrustning. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Jag ville utmana mig själv, göra militärtjänst och komma bort från storstan. Utmärkt att komma upp hit till snön och naturen, det finns inget bättre alternativ” säger rekryten William Hellgren Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Alla uthämtade persedlar läggs ut inför stundande inventering. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Arméns jägarbataljon är det svåraste man kan gå på, därför ville jag prova det. Jag är en tävlingsmänniska och en otrolig vinnarskalle, jag siktar så långt jag kan nå och jag vill nå till toppen”, säger rekryten Johan Hellberg. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Oklanderligt. Fanjunkare Erik Landquist inspekterar och rättar till rekryternas knappar. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Tillsammans inspekterar kamraterna varandras uniformer, alla fickor och dragkedjor skall vara stängda och kragarna elegant vikta. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Mössa på, tilldelade persedlar skall fraktas till logementet. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Första uppställningen i uniform under överinseende av förste sergeanterna Magnus Ersson och Marcus Snäckerström. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Jag intresserade mig för försvaret för många år sedan. Funderade ett tag på att bli pilot men sen blev jag mer intresserad av att bli jägare och nu har jag förhoppningar på att senare kunna läsa vidare till officer. Jag gillar utmaningar, och det här är ju helt klart den tuffaste utmaningen”, säger rekryten Jesper Gustafsson. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
”Det märks att det är trevligt folk här, väldigt motiverade personer. Det finns ju väldigt många utvecklingsvägar, det går ju inte att jämföra med vanliga jobb, det är så stor spridning av kompetens inom Försvarsmakten” säger rekryten Johan Sköld, närmast i bild. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Det är andra gången rekryterna är i Arvidsjaur. Redan i februari var de på plats för att göra kompletterande prövning inför jägartjänst, något som alla måste göra innan de kan bli antagna till utbildningen. Första veckan av utbildningen går under namnet ”Koll på läget”.

− Det handlar om att lära sig de mest grundläggande sakerna; hur man ska bo, sova, äta, stå, prata och framför allt hur man bär och vårdar sin uniform. De ska lära sig skåpordning, bäddning av säng, brandtjänst och städrutiner, berättar förste sergeant Magnus Ersson.

Ut i fält – redan andra veckan

Redan efter första dagen är det dags för den första skarpa visitationen av såväl logement, skåp och sin egen person. Sedan följer tre fullmatade veckor med nya intryck, innan den första kortare ledigheten. De första tre månaderna av grundutbildningen är lika i hela Försvarsmakten men på jägarbataljonen finns några tillägg, bland annat utbildning på pansarskott och flera orienteringsmoment. Andra veckan inleds med fyra fältdygn i tolvmannatält med gott om utrymme och kamin som värmekälla.

− Det blir första och sista gången under utbildningen, sen ser de inte tolvmannatälten längre. Fortsättningsvis är det ensamtält eller möjligtvis fyrmannapatrulltält som gäller, berättar förste sergeant Marcus Snäckerström.

Kompetens är viktigare än personnummer


I sista stund tillkom ännu en rekryt, Johan Sköld från Överkalix. Utan någon tidigare erfarenhet inom det militära sökte han till reservofficersprogrammet, han blev direktantagen och fick plats som jägarförstärkningssoldat. Det som utmärker Johan är att han är äldst av rekryterna, född 1976.

− Klart jag hade åldersnoja, jag skulle ju kunna vara farsa till några av rekryterna här. Men samtidigt, kompetens är viktigare än personnummer, säger rekryten Johan Sköld.

Johan har tidigare jobbat på filmbolag och inom turistbranschen. Han är utbildad forsrännare och forsräddare och tänkte att det här kan vara en chans att nyttja alla sina erfarenheter och kunskaper.

– Jag kommer från en generation som gärna ville slippa göra lumpen, men nu känner jag precis tvärtom. Jag vill göra så mycket och så bra som möjligt, nu är jag här och siktar på att bli reservofficer, berättar Johan.

Av de 57 inryckande rekryterna är 43 uttagna till jägarsoldater och 14 till jägarförstärkningssoldater. När grundutbildningen övergår till befattningsutbildning ansluter ytterligare fyra rekryter som tidigare gjort godkänd GMU. Men det kommer krävas en hel del förberedelse för att de ska vara fit-for-fight.

– Vi bygger ju upp och stärker rekryterna på plats under tre månader. Så för att de som ansluter vid ett senare tillfälle inte ska hamna på efterkälken kommer vi att skicka ner kartonger med utrustning och träningsprogram så de har möjlighet att påbörja befattningsutbildningen på liknande nivå som våra nuvarande rekryter, säger major David Engström.