På topp i armén

Vintersol 2017 inleddes 2097 meter över havet

Vinterns stora övningsperiod i Norrbotten är igång. Och inget passar bättre som inledning på en övning med höga förväntningar än när jägarbataljonens rekryter gick på toppattack mot Kebnekaises sydtopp.

Med siktet mot toppen, 2097 meter över havet. Sveriges högsta punkt. "Sådana här övningar ger verkligen upplevelser med minnen för livet", sa en av rekryterna. Foto: Carl-Johan Olofsson/Försvarsmakten
Förberedelser inför toppattacken. Foto: David Engström/Försvarsmakten
Omväxlande väder. Vissa dagar blåste det upp till 18 sekundmeter, andra var det sol och blå himmel. Foto: Carl-Johan Olofsson/Försvarsmakten
"På tillbaka vägen från Kebnekaise var det skönt. Nedförsbacke och puder, vad finns det att klaga på?" Casper Wahlström, skytt/förare och Fredrik Andersen, gruppchef.
"På tillbakavägen från Kebnekaise var det skönt. Nedförsbacke och puder, det fanns inget att klaga på" sa Casper Wahlström, skytt och förare och Fredrik Andersen, gruppchef. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Plutonchef Erik Landquist håller grundlig ordergenomgång för soldaterna. "Order: Strid, för eldöverfall med begränsad förbindelseförstöring."
Plutonchef Erik Landquist håller grundlig ordergenomgång för rekryterna. "Order: Strid, för eldöverfall med begränsad förbindelseförstöring." Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Snöskotern är ett viktigt verktyg för jägarsoldaterna under längre förflyttningar. Under den här övningen kördes det över 30 mil i oländig terräng.
Snöskotern är ett viktigt fordon för jägarförband under längre förflyttningar. Under den här övningen kördes det över 30 mil i oländig terräng. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Förbindelseförstöring. En vägtrumma sprängs för att stoppa fiendes framfart.
Förbindelseförstöring. En vägtrumma sprängs för att stoppa fiendens framfart. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Gruppchef Fredrik Andersen ger kompletterande order till gruppen. "Det viktigaste att tänka på idag; Samordning, se men inte synas. Vara eldberedd för att nedkämpa fienden."
Gruppchef Fredrik Andersen ger kompletterande order till gruppen. "Det viktigaste att tänka på idag; Samordning, se men inte synas. Vara eldberedd för att nedkämpa fienden." Foto: Mattias Hellgren
"Våra uppgifter som närskyddssoldater under övningen var att skydda och bevaka ledningsbasen. Vi klarade oss från sammanstöt, förhoppningsvis på grund av god fasning. Det vill säga att man sopat igen alla spår efter förbandets framfart." Sergeant Malin Johansson.
"Våra uppgifter som närskyddssoldater under övningen var att skydda och bevaka ledningsbasen. Vi klarade oss från sammanstöt, förhoppningsvis på grund av god fasning. Det vill säga att man sopat igen alla spår efter förbandets framfart." berättade sergeant Malin Johansson. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Mot stundande eldstrid.
Mot stundande eldstrid. Foto: Mattias Hellgren
Rätt kopplingar och uträkningar möjliggör synkroniserad detonation av sprängladdningarna.
Rätt kopplingar och uträkningar möjliggör synkroniserad detonation av sprängladdningarna. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Sprängstyrkan placerar ut jägarladdningar för att förstöra fiendens robotsystem.
Sprängstyrkan placerar ut jägarladdningar för att förstöra fiendens robotsystem. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Fienden har motats tillbaka och jägarladdningarna är klara för detonation. Grupperna rycker tillbaka med hjälp av flankskydden som fortsatt håller fienden på avstånd.
Fienden har motats tillbaka och jägarladdningarna är klara för detonation. Grupperna tar sig snabbt tillbaka med hjälp av flankskydden som fortsatt håller fienden på avstånd. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
När vägtrummorna var sprängda uppstod intensiv eldstrid på avstånd för att nedkämpa fiendestyrkan.
När vägtrummorna var sprängda uppstod intensiv eldstrid för att nedkämpa fiendestyrkan. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Under nedkämpningen av fiendestyrkorna skadades några soldater av moteld. Här en armskada av prioritet 3.
Under övningen spelas skademoment in för att ge sjukvårdarna träning. Under striden mot en av fiendestyrkorna "skadades" några soldater av moteld. Här en armskada av prioritet 3. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Redan i slutet av februari gick startskottet för Vintersol 2017 då jägarrekryterna från Arvidsjaur påbörjade sin resa mot Sveriges högsta topp. Det blev en dramatisk start då personal från bergsplutonen fick avbryta övningen och istället rycka ut i skarpt läge för att stötta polisens sökinsats med anledning av en utlöst lavin vid Nordalsfjället, Riksgränsen. Gruppen kunde snabbt förflyttas med helikopter till lavinområdet där deras högalpina kunskaper bidrog till en lyckad sökinsats. När det visat sig att ingen kommit till skada i lavinen kunde de direkt återgå till den planerade övningsverksamheten och förberedelserna inför bergsskedet i Kebnekaiseområdet.

TUFF UTMANING

Efter drygt tjugo mils förflyttning med snöskotrar och tolkning på skidor var det dags för skidmarsch. Med tung utrustning i konstant uppförsbacke över Storglaciären och fram till östra leden för enskild klättring längs fasta rep upp mot sydtoppen. En tuff utmaning för den som är höjdrädd, men så länge man inte tittar ner går det bra.
– Bortser man från de yttre faktorerna så var toppattacken ingen fara så länge man är i bra fysisk form. Men vädret var inte så kul när det blåste 17-18 sekundmeter, berättar gruppchefen Fredrik Andersen. Skytten och föraren Casper Wahlström fyller i:
– Det är ganska oförlåtande terräng, man straffas snabbt om man gör fel och inte förstärker klädseln på rätt sätt. Alla punkter är viktiga där ute.

När förbandet skidade över Storglaciären anslöt I 19:s regementschef, överste Mikael Frisell till gruppen och klättrade tillsammans med rekryterna upp på Kebnekaise.
– Stolta nådde vi alla sydtoppen, rekryter, soldater och befäl vid jägarbataljonen imponerar i vanlig ordning, sa Mikael Frisell.

FÖRÖVNING

Efter nästan tio dygn in i slutövningen förflyttade sig rekryterna till Kalixfors skjutfält utanför Kiruna. Där gavs möjlighet till bastu och tvätt samt en kort stunds vila innan det var dags för nästa moment; Teknisk och taktisk förövning inför den avslutande delen i jägarbataljonens insatser under Vintersol 2017.

På skjutfältet var det uppdukat för skarpa stridsscenarion. Uppgifterna bestod i att lösa relativt komplexa stridsuppgifter plutonsvis. Bland annat tog de sig obemärkta in i fiendeland för att med hjälp av jägarladdningar spränga ett robotsystem. De satte även ett taktiskt luftvärnssystem ur spel genom att spränga en vägtrumma för att stoppa ett fiendefordons framfart och sedan nedkämpa målet på avstånd.
– Ett sånt här jobb är inget man lär sig i en skolbänk, stridsverksamhet måste man praktisera, det är ett hantverk. Det finns metoder och vi har ordermallar, men det gäller att omsätta det här till praktik, det är det som är utmaningen, säger plutonchef Erik Landquist.

Stridsuppgifterna med skarpa sprängladdningar och skarp ammunition på Kalixfors skjutfält var en förövning inför det avslutande skedet där bataljonen ställdes inför en fiende spelad av personal från A 9. Uppgifterna bestod av spaning och strid på djupet efter en drygt tio mil lång och kämpig infiltration mot Boden. Där upprättades en välkamouflerad ledningsbas från vilken rekryterna utgick för att rekognosera terrängen under några dygn. Samtidigt satte de upp minsystem för att hindra fiendens eventuellt kommande omgruppering. De placerade även ut sprängladdningar för att senare kunna nedkämpa målet, precis som förbandet förövat dagarna innan i Kalixfors.
– Det vi övat på nu är några av de målsättningar som förbandet ska uppnå inför kommande utmaningar, till exempel att vi ska kunna verka i pluton med den här komplexiteten, avslutar Erik Landquist.

Vintersol är inte över för jägarrekryterna ännu, först ska de förflytta sig tillbaka till Arvidsjaur där det återstår några dagar av materielvård och återhämtning. I slutet av mars rycker de ut och den absoluta merparten påbörjar sin anställning på jägarbataljonen. Samtidigt fortsätter Vintersol 2017 i Jokkmokk- och Bodenområdet där andra förband tar vid med sina krigsförbandsövningar.

REKRYTERING

Arméns jägarbataljon är alltid i behov av att rekrytera kloka och dugliga individer, oavsett bakgrund. Jägarbataljonen söker personal som, tillsammans med andra, vill lösa uppgifter som innebär stora fysiska och psykiska utmaningar. Förbandet söker både kvinnor och män.
– Att jobba inom det militära har alltid varit min dröm, sen har jag hört så gott om Arvidsjaur överhuvudtaget så det var ett självklart val för mig att söka till jägarbataljonen, berättar Marcus Rönnlund, en av rekryterna i årets utbildningskull.

Information om anställning vid förbandet finns på forsvarsmakten.se/ajb, där finns också en sida med vanliga frågor och svar om förbandet. Är du intresserad av att genomföra grundutbildning vid Arméns jägarbataljon finns information om aktuella rekryteringar på jobb.försvarsmakten.se.

För mer information, kontakta förbandet på rekrytering-i19-ajb@mil.se

För att läsa mer om Vintersol 2017, gå till försvarsmakten.se/vintersol

Vintersol 2017

Övning Vintersol 2017 är samlingsnamnet för vinterns övningsperiod som pågår från slutet av februari till slutet av mars. 

Vintersol avslutas med ett så kallat förbandsskede den 23- 29 mars med anfall på civil mark från Jokkmokk ner mot Boden där övningen avslutas på Boden södra skjutfält med duellstrid och bataljonsanfall.

Under Vintersol genomförs grundläggande krigsförbandsövningar vid 193:e jägarbataljonen och 91:a artilleribataljonen samt krigsförbandsövning vid 191:a mekaniserade bataljonen.

I det avslutande förbandsskedet för Vintersol 2017 deltar cirka 1200 personer från sju förband. Dessa är Norrbottens regemente, Artilleriregementet, Skaraborgs regemente, Markstridsskolan, Helikopterflottiljen, Norrbottens flygflottilj och Försvarsmaktens logistik.