Fältartisterna deltar vid Veterandagen

Försvarets Fältartister deltar vid årets Veterandag som genomförs måndag den 29 maj. Fältartisterna har sitt ursprung ur beredskapsåren och har sedan 1953 varit en del av den svenska frivilligrörelsen med uppgift att stödja Försvarsmakten med musik och artisteri i insatsområden, i fält och på kaserngårdar.

Fältartisterna uppträder. Foto: Fältartisterna

Fältartister är en del av Försvarsutbildarna och cirka 400 fältartister har över åren utövat sin krigsbefattning i utlandstjänst.

Att underhållning behövs, i fred och ofred, är sedan länge bevisat. Sverige är det enda land i världen som har en organiserad fältartistverksamhet knuten till Försvaret. Under beredskapsåren underhöll svenska artister våra soldater runt om i Sverige. Gamla tidningsurklipp vittnar om hur de allra populäraste artisterna stod på lastbilsflak, i hangarer eller på provisoriska scener utomhus och sjöng för de överlyckliga soldaterna. Vi har också sett gamla journalfilmer där Vera Lynn, Marilyn Monroe, Bob Hope och Elvis Presley och många fler under andra Världskriget underhöll trupperna ute vid fronterna i Europa. Men det var artister som Ulla Billquist, Alice Babs, Charlie Norman m. fl. som gladde de svenska soldaterna runt om i Sverige.

– Jag är mycket tillfreds med att Fältartisterna deltar vid årets Veterandag. Deras stora engagemang, kvalitet och förmåga kommer att förgylla Veterandagen för alla besökare och deltagare. Veteranerna är dessutom Fältartisternas största fanclub, säger Daniel Nybling, regementsförvaltare, FM Veteranenhet.