Hemvärnets musikkår Göteborg 75 år

Hemvärnets musikkår i Göteborg fyllde 75 år 2016. Det firades under trevliga former med en konsert i Kronhuset i Göteborg lördagen den 4:e februari.
– Våra musikkårer är mycket professionella och efterfrågade. Och att nu Hemvärnets Musikkår Göteborg har hållit 75-års jubileum och spelar med en sådan kvalité är verkligen värt att fira, sa överste Peter Adolfsson, chef för Försvarsmedicincentrum och Göteborgs garnison.

Under festliga former gavs en jubileumskonsert i Kronhuset i Göteborg lördagen den 4 februari.
Under festliga former gavs en jubileumskonsert i Kronhuset i Göteborg lördagen den 4 februari.
Hemvärnets musikkår Göteborg 75 år. Under festliga former gavs en jubileumskonsert i Kronhuset i Göteborg lördagen den 4 februari. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Solist Eva-Lotta Hultman sjöng med musikkåren på jubileumskonserten.
Solist Eva-Lotta Hultman sjöng med musikkåren på jubileumskonserten. Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Bild från högvakt 2010 .Hemvärnets Musikkår Göteborg under ledning av hemvärnstrumslagare Martin Lillberg.
Bild från högvakt 2010 .Hemvärnets Musikkår Göteborg under ledning av hemvärnstrumslagare Martin Lillberg. Foto: Åsa Djurfeldt

Göteborgs garnison har alltid varit en central punkt för musik- och kulturlivets utveckling i Göteborg. De första professionella musikerna i Göteborgs kulturliv var militärmusiker och de var stommen när såväl Stora teatern som Göteborg Symfoniker bildades.

Idag förs traditionen vidare av Hemvärnets musikkår Göteborg som grundades 1941 av dåvarande chefen för Konstmuséet, professor Axel Romdahl. Musikkåren är idag den enda militärmusikkåren i staden och ingår i Göteborgs garnisons organisation som en mycket vital och aktiv del av Hemvärnet och Elfsborgsgruppen.

Orkestern har 60 medlemmar och framträder såväl militärt som civilt, då under namnet Göteborg Symphonic Band. Den anses vara en av de främsta amatörmusikkårerna i Norden och genomför varje år cirka 20 konserter och 45 repetitioner. Ett exempel är vårkonserten i maj.

Musikkåren svarar alltid för all officiell ceremonimusik på nationaldagen den 6 juni i Slottskogen. Detta och naturligtvis PROMS som är årets höjdpunkt. PROMS som står för Promenade conserts är faktiskt en av Göteborgs största årligen återkommande konserter i konserthusmiljö sedan 25 år. Konserterna lockar en publik på 2000 personer vid varje tillfälle.

I huvudsak genomför orkestern framträdanden vid Högvakt och andra statsceremoniella spelningar. Orkestern genomförde 2016 två högvakter samt svarade för all ceremoniell musik vid Chiles presidents avfärd från Landvetter i närvaro av kungen och drottningen.

Orkestern har svarat för ceremoni - och underhållningsmusik vid Sveriges nationaldagsfirande i Slottsskogen i Göteborg den 6 juni så gott som alla år sedan 1941.

Konsertresor till utlandet

Under 2016 framträdde orkestern vid militärmusikfestivalen i Albertville, Frankrike tillsammans med orkestrar från Ryssland, Ukraina, Österrike, Italien och Frankrike. Orkestern är mycket berest och har representerat Sverige vid Världskongresserna för blåsare i WASBE:s regi, England 1981, Norge 1983, Österrike 1997 och Irland 2007. Orkestern har även framträtt vid militärmusikfestivalerna i Modena i Italien 2010 och Sankt Petersburg i Ryssland 2011. Den har även gett samkonserter med professionella tyska musikkårer i Beethovenhallen i Bonn 2005 och 2014. Sommaren 2017 framträder orkestern vid militärmusikfestivalen i Saumur i Frankrike.

PROMS – Promenade conserts

Under 2016 genomfördes den 25:e PROMS-konserten sedan starten 1992. Lilla Londons version av "Last Night of the PROMS" med gästartister av hög klass har blivit ett av Göteborgs konsertlivs största återkommande evenemang - frånsett från Håkan Hellström på Ullevi förstås. Vidare gavs mycket uppskattade konserter på Stora Teatern under 2015 och 2016 under temat "Pärlor från Storans storhetstid" med artister från Operavärlden för en publik på 350 respektive 500 personer.

Orkesterns medlemmar består i huvudsak av engagerade fritidsmusiker där musikutövandet ger oss guldkant på tillvaron - samt professionella musiker och musiklärare. Orkestern har ett SM-tecken och ett förstapris från de Nordiska mästerskapen för symfoniska blåsorkestrar. Vidare startade orkestern 2012 ett musikläger för ungdomar mellan 15-25 år med stöd från Försvarsmakten på ön Känsö i Göteborgs skärgård. Målet är att ge intresserade musikelever från hela landet möjlighet till kvalificerat ensemblespel och individuell undervisning på sitt instrument av lärare från GSO, Göteborg Wind Orchestra och Göteborgsoperans orkester. Lägret har blivit en succé och 60 elever deltog under lägret 2016.

Se även den bifogade jubileumsskriften "Hemvärnets musikkår Göteborg 75 år".

Läs mer på hemvarnetsmusikkar.se