Kallt, mörkt och djupt

Det är måndag morgon på Luleälvens is ett par mil norr om Boden och de två första dykarna ska i ner i det nollgradiga vattnet. Dagens uppgift är monteringsarbete på 20 meters djup. Det är den internationella kursen ”Dykning i subarktisk miljö” vid Försvarsmaktens vinterenhet som just nu pågår.
– En mycket bra kurs, vi har fått lära oss jättemycket, jag hoppas jag kan få komma tillbaka och gå ytterligare en kurs här i Boden, sa den lettiske dykaren Edvard Gnedoj.

Förberedelser inför dykning till 20 meters djup i Luleälvens nollgradiga vatten. Kursen ”Dykning i subarktisk miljö” ger upplevelser och erfarenheter utöver det vanliga.  Längst till höger kurschefen Daniel Lindman.
Förberedelser inför dykning till 20 meters djup i Luleälvens nollgradiga vatten. Kursen ”Dykning i subarktisk miljö” ger upplevelser och erfarenheter utöver det vanliga.  Längst till höger kurschefen Daniel Lindman.
Förberedelser inför dykning till 20 meters djup i Luleälvens nollgradiga vatten. Kursen ”Dykning i subarktisk miljö” ger upplevelser och erfarenheter utöver det vanliga. Längst till höger kurschefen Daniel Lindman. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Den lettiske dykaren Edvard Gnedoj har precis kommit upp efter ett dykpass på cirka 20 minuter. ” En mycket bra kurs, vi har fått lära oss jättemycket, jag hoppas jag kan få komma tillbaka och gå ytterligare en kurs här i Boden”
Den lettiske dykaren Edvard Gnedoj har precis kommit upp efter ett dykpass på cirka 20 minuter. ” En mycket bra kurs, vi har fått lära oss jättemycket, jag hoppas jag kan få komma tillbaka och gå ytterligare en kurs här i Boden” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Den lettiske dykaren Edvard Gnedoj fotograferade arbetet på botten, här är en av hans bilder.
Den lettiske dykaren Edvard Gnedoj fotograferade arbetet på botten, här är en av hans bilder. Foto: Edvard Gnedoj
Två dykare på väg ner under överinseende av dykledaren Dennis Bäckman och kurschefen Daniel Lindman från Försvarsmaktens vinterenhet.
Två dykare på väg ner under överinseende av dykledaren Dennis Bäckman och kurschefen Daniel Lindman från Försvarsmaktens vinterenhet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Mikael Gustafsson hjälper Simon Nilsson att förbereda sig inför dykningen.
Mikael Gustafsson hjälper sin kollega Simon Nilsson med förberedelserna inför dykningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Dykarna lämnar rapport till dykledaren Dennis Bäckman efter genomfört dyk.
Dykarna lämnar rapport till dykledaren Dennis Bäckman efter genomfört dyk. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Simon Nilsson får hjälp med utrustningen efter dykningen av sin kollega Mikael Gustafsson, hopfrusna ventiler och kopplingar tinas med varmt vatten.
Simon Nilsson får hjälp med utrustningen efter dykningen av sin kollega Mikael Gustafsson, hopfrusna ventiler och kopplingar tinas med varmt vatten. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Check! Dykarna ger klartecken uppe vid ytan.
Check! Dykarna ger klartecken när de återvänder till ytan. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Dennis Bäckman visar den ventil som dykarna ska montera ihop nere på botten
Dennis Bäckman visar den ventil som dykarna monterat ihop nere på botten Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Safety first”
”Safety first” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Utbildningar i ämnet subarktisk miljö är ett "hett ämne" vid Norrbottens regemente den här tiden på året. Kurser, materielförsök och utrustningstester avlöser varandra på löpande band. Den pågående dykutbildningen har i år åtta deltagare, två från Sverige, två från Lettland, två från Litauen och en från vardera Tyskland och Polen. Ytterligare dykare hade anmält sig med fick tyvärr inte plats.
– Det är roligt att våra utbildningar är populära, i år har vi som sagt åtta deltagare från fem nationer. Lite trist att vi måste tacka nej till några men åtta elever är vad vi klarar av med allt som är runt omkring med säkerhet och annat. Sedan är det ju viktigt att varje elev får så mycket tid som möjligt i vattnet, berättar Dennis Bäckman, instruktör och dagens dykledare.

En av tre dykutbildningar i subarktisk miljö

"Dykning i subarktisk miljö" är en av tre dykutbildningar som genomförs vid Försvarsmaktens vinterenhet varje år.
– Vi har den här internationella kursen, en likadan med enbart svenska deltagare och en dykledarutbildning i subarktisk miljö, fortsätter Dennis Bäckman.

Kursen genomförs under åtta dagar och omfattar främst praktiska dykmoment men även en del teori. Under utbildningen läggs stor vikt vid säkerheten, helt enligt det svenska dyksäkerhetsreglementet RMS dyk. Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum, FM DNC, som formellt står för kursen men den planeras och genomförs av personal ur Försvarsmaktens vinterenhet.

Materielkännedom

– Kursen sker i en stegrande takt, vi började i badhuset med det utländska deltagarna så att de skulle få bekanta sig med vår utrustning i lugn och ro inomhus. Sedan började vi dykningarna ute på vår klassiska dykutbildningsplats Ängesholmen. Där genomförde vi dykningar på sju till åtta meters djup i strömmande vatten. De avslutande dagarna kör vi här i Bredåker på 20 meters djup i strömmande vatten, berättar Dennis.

Erfarenhetsutbyte

Simon Nilsson är en av de svenska deltagarna, Simon arbetar till vardags som röjdykare på Fjärde sjöstridsflottiljen.
– En jättebra utbildning, bra också att den är har utländska deltagare, de ger oss elever tillfälle att utbyta erfarenheter som vi kan ha nytta av i framtiden. Sen är ju instruktörerna väldigt kunniga. Även om vi alla är erfarna dykare så är ju den här miljön att dyka helt annorlunda. Det är många friktioner att ta hänsyn till, allt fryser. Det blir mycket att ta i beräkning, både för dykaren och dykskötaren, säger Simon.
– Med en strömstyrka på en meter per sekund och noll grader i vattnet gäller det verkligen att tänka på att jobba på rätt sätt. Man måste till exempel stå med ryggen mot strömriktningen för att kunna utföra sina uppgifter. Vattnet i älven är visserligen klart och fint men som du förstår är det väldigt , mörkt på 20 meters djup, berättar Simon.

Fryser överallt

Under årets kurs har det inte varit så extremt kallt som det kan vara i januari. Dykarna fick dock ett lite tuffare test under lördagen då det var ungefär 20 minusgrader på dykplatsen i Bredåker.
– Ja, det har inte varit så kallt under veckan men nollgradigt vatten och 10-20 minusgrader i luften skapar onekligen friktioner. Packningar, ventiler, ja allt fryser direkt när man kommer upp ur vattnet. Men som vanligt vid vinterdykning gäller det att öva in rutiner, allt handlar om att förbereda sig själv och sin utrustning mycket noggrant, avslutar Daniel Lindman, dyktjänstledare vid I 19 och kurschef.