Från vita vidder till strid i bebyggelse och högvakt

- rekryter ur andra jägarskvadronen i ”centrum”

I början av maj ryckte de in vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur för att genomföra grundutbildningen mot jägarsoldat och jägarförstärkningssoldat. Nu befinner de sig i ”centrum” av Stora Sätra, Livgardets anläggning för strid i bebyggelse, dryga 90 mil från djupsnön och kylan.
– Strid i bebyggelse är kanske inte det första man tänker på när man hör jägare och jägarförstärkningssoldater men det ingår i grundutbildningen så det här ska de också kunna hantera. Det är något helt annorlunda än vad de är vana vid, säger Håkan Jorsell, chef för andra jägarskvadronen där rekryterna ingår.

Siste man säkrar ingången Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Ett av stridsparen tar sig in och säkrar rummet Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Fienden bekämpad. Rummet säkrat. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Instruktörerna visar tekniken för att säkert ta sig upp för en trappa. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Strid i bebyggelse är kanske inte det första man tänker på när man hör jägare och jägarförstärkningssoldater men det ingår i grundutbildningen så det här ska de också kunna hantera. Det är något helt annorlunda än vad de är vana vid." säger Håkan Jorsell, chef för 2:a jägarskvadronen där rekryterna ingår. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Arméns jägarbataljon - Norrlands dragoner Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Fanjunkare Linus Värdling instruerar gruppen innan övningsmomentet Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Rekryter framrycker för att nå byggnaden de ska ta och säkra Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Nu är man här och härjar runt i hus och skjuter fiender i byggnader. Det är riktigt kul att få prova något nytt och få komma bort från skogen och kylan ett tag" säger rekryten Rikard Adamsson. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Rekryter framrycker för att nå byggnaden de ska ta och säkra Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Instruktörerna visar tekniken i trappor Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Genomgång innan nästa moment Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Stora Sätra, Livgardets anläggning för strid i bebyggelse Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Under ett antal dagar har heltidssoldater samt rekryter från Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur befunnit sig på Livgardet i Kungsängen och tillsammans övat inför den högvakt som påbörjas söndagen den fjärde december vid Drottningholms slott. Medan rekryterna stannar och passar på att genomföra utbildningen i strid i bebyggelse innan de går på högvakten, åker heltidssoldaterna hem till Arvidsjaur en vecka för att förbereda sig inför insatsen Mali 06, för att sedan åter vända söderut mot Drottningholm för att lösa av sina kollegor.

Högvakten blir ett bra moment för rekryterna. Deras första skarpa uppgift då det blir en tillämpning av deras skyddsvaktsutbildning samtidigt som man även kan se vissa kopplingar till SIB-utbildningen de genomför här. Hur som helst blir det ett välkommet avbrott i jägartjänsten, säger Håkan Jorsell.

omväxling förnöjer

SIB-utbildningen är nu inne på den andra och sista dagen. Första dagen var fokus på att framrycka och dra sig tillbaka längs gator samt korsa gator. Dagens övningsmoment handlar om att ta sig in i, genomsöka och säkra byggnader.
Nu är man här och härjar runt i hus och skjuter fiender i byggnader. Det är riktigt kul att få prova något nytt och få komma bort från skogen och kylan ett tag, säger rekryten Rikard Adamsson.

Och han tycker att skillnaden är stor mot den vanliga jägartjänsten.
Det här är ju en helt annan sak än det vi gör i skogen, en helt annan typ av strid. Dock tycker jag att vi har grunderna med oss från vår utbildning så det går ganska snabbt att snappa upp det som är annorlunda.

Även den fysiska ansträngningen skiljer sig från det de är vana vid.
Det är klart jobbigt, även om det är ansträngade på ett annat sätt jämfört med jägartjänsten. Det går fortare och är mer explosivt och kräver en väldigt hög beredskap hela tiden. Ute i jägarland handlar det mer om uthållighet över en längre tid vilket är mer lågintensivt och mer mentalt påfrestande.

VILL DU OCKSÅ VARA MED?

Jägarbataljonen i Arvidsjaur är i behov av fler jägarsoldater och jägarförstärkningssoldater. Är det här något för dig? Nästa utbildningsperiod startar i maj 2017. Registrera dig på "Mitt Försvarsmakten" redan i dag!