Vinterstrid på Gotland

– Kompanianfall med hög tillämpningsgrad vässar förmågan

Efter en dryg månad på ön för pansarskyttekompaniet från Norrbottens pansarsbataljon var det äntligen dags att köra igång med skarpskjutningsövningarna på Tofta skjutfält. Att det däremot skulle bli strid i vintermiljö var det väl ingen som hade trott. Efter två dygn med ymnigt snöfall låg skjutfältet inbäddat i ett två decimeter mjukt vitt snötäcke på tisdagsmorgonen.
– Eftersom vi är ett vinterförband tog vi med oss vintern hit, sa bataljonschefen Anders Landewall, som dessutom fick hoppa in som skyttesoldat under anfallet.

Vinterförband under vinterstrid på Gotland. Soldater ur 1911:e pansarskyttekompaniet anfaller på Tofta skjutfält på Gotland.
Vinterförband under vinterstrid på Gotland. Soldater ur 1911:e pansarskyttekompaniet anfaller på Tofta skjutfält på Gotland.
Vinterförband under vinterstrid på Gotland. Soldater ur 1911:e pansarskyttekompaniet anfaller på Tofta skjutfält på Gotland. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Stridsfordon 90 ur Norrbottens pansarbataljon öppnar eld med automatkanonen på Tofta skjutfält.
Stridsfordon 90 ur Norrbottens pansarbataljon öppnar eld med automatkanonen på Tofta skjutfält. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Bataljonschefen Anders Landewall, till vänster, besökte kompaniet på Gotland och fick också hoppa in som skyttesoldat under anfallet. Här i samtal med kompanichefen Mathias Vainionpää.
Bataljonschefen Anders Landewall, till vänster, besökte kompaniet på Gotland och fick också hoppa in som skyttesoldat under anfallet. Här i samtal med kompanichefen Mathias Vainionpää. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Pansarskyttesoldater under avsutten strid i den snötackta terrängen på Tofta skjutfält.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Pionjärsoldaterna bryter en minering med hjälp av minplogen som är monterat på ett av stridsfordonen.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Skyttegruppchef leder sin grupp under avsutten strid.
Skyttegruppchef leder sin grupp under avsutten strid. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Skadeutfall spelades in under anfallet, här tar sjukvårdarna hand om en ”skadad” soldat.
Skadeutfall spelades in under anfallet, här tar sjukvårdarna hand om en ”skadad” soldat. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kompaniövningsledaren, löjtnant Adam Mujagic, har genomgång med plutoncheferna.
Kompaniövningsledaren, löjtnant Adam Mujagic, har genomgång med plutoncheferna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av plutonerna under framryckning mot nästa anfallsmål.
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kompaniet under anfall över stridsfältet.
Kompaniet under anfall över stridsfältet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Full fart framåt efter att kompaniet tagit en anfallslinje.
Full fart framåt efter att kompaniet tagit en anfallslinje. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
” Det har varit en inspirerande tid så här långt, vi har sett fram emot skarpskjutningarna, det blir roligt och mycket lärorikt”, sa Joakim Felixsson.
”Det har varit en inspirerande tid så här långt, vi har sett fram emot skarpskjutningarna, det blir roligt och mycket lärorikt”, sa Joakim Felixsson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Diplom till befordrad. Per-Olov Eriksson har nyligen befordrats till fanjunkare, det uppmärksammades med pansarbataljonens diplom av bataljonschefen Anders Landewall och bataljonsförvaltaren Stefan Bergström vid morgonuppställningen.
Diplom till befordrad. Per-Olof Eriksson har nyligen befordrats till fanjunkare, det uppmärksammades med pansarbataljonens diplom av bataljonschefen Anders Landewall och bataljonsförvaltaren Stefan Bergström vid morgonuppställningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Det har varit en bra månad, nya uppgifter i ny terräng är inspirerande”, sa Tommy Larsson.
”Det har varit en bra månad, nya uppgifter i ny terräng är inspirerande”, sa Tommy Larsson. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kompaniet uppställt för genomgång innan dagens kompanianfall.
Kompaniet uppställt för genomgång innan dagens kompanianfall. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Tisdagens övning var ett anfall med helt kompani med hög tillämpningsgrad. Det innebär att kompanichef, plutonschefer och soldater inte får veta något i förväg, de får agera och planera efter vad som händer under anfallet.

"Vi är alla soldater"

– Det här är den svåraste typen av skarpskjutning för ett kompani, men det är väldigt nyttigt och det ger alla bra träning och vässar förbandets förmåga ytterligare, berättar bataljonschefen, överstelöjtnant Anders Landewall som besökte sin styrka på ön under tisdagen och som dagen till ära som sagt också fick hoppa in som skyttesoldat.
– Verkligen en kanondag på jobbet. Det bästa av allt var att jag fick förmånen att agera skyttesoldat, och vi på pansarbataljonen har ju attityden "vi är alla soldater", sa bataljonschefen Anders Landewall.

Pansarskyttestrid, sjukvård och fältarbeten

Strax efter klockan 11.00, efter några timmar av förberedelser, bland annat var det översnöade mål som skulle skottas fram, var det dags att starta kompanianfallet. Den normalt ganska öppna terrängen på Toftafältet hade förändrats till relativt tät och svårbemästrad terräng med all snö som tyngde träd och buskar. Inledningen blev lite trevande i och med att plutonerna hade svårt att upptäcka vissa mål men efter ett tag tog det ordentlig fart. Skyttar bekämpades under avsutten strid, sjukvårdsgruppen fick ta hand om skadade och pionjärsoldaterna fick bryta mineringar. Längre ut på fältet fick stridsfordonen bekämpa pansarskyttemål och robotgrupper med pilprojektil och spränggranater.
– Det tog sig efterhand och mot slutet blev det lite högre tempo med bättre samordning av eld och rörelse. Men man ska också veta att det inte är så enkelt att framrycka i helt kompani i helt ny terräng. Det är mycket som ska klaffa med skjutgränser och annat så att man inte riskerar något, konstaterade löjtnant Adam Mujagic, kompaniövningsledare.

"Livet på öjn"

Joakim Felixsson är en av soldaterna som nu har varit på Gotland en dryg månad.
– Det har varit en inspirerande tid så här långt. Jag tillhör trosskompaniets underhållspluton till vardags. Det har varit mycket nytt för oss som normalt inte ingår i de stridande enheterna. Vi har sett fram emot skarpskjutningarna, det blir roligt och mycket lärorikt, sa Joakim Felixsson innan anfallet drog igång.
Tommy Larsson, soldat på första pansarskytteplutonen, trivs också med soldatlivet på ön.
– Det har varit en bra månad, nya uppgifter i ny terräng är inspirerande. Och nu har vi äntligen fått köra igång vår skarpskjutningsvecka, det har vi längtat efter, sa Tommy Larsson.

NORRBOTTENS PANSARBATALJON SÖKER SOLDATER

Utbildningarna startar i juni och augusti 2017. Låter det intressant? Registrera dig på "Mitt Försvarsmakten" redan idag!