Ladda. Repetera.

"Det är förvånansvärt hur mycket man minns." Det är en gemensam kommentar från de 65 soldater som nu genomför en två veckors repetitionsutbildning för krigsplacerad personal på Helikopterflottiljen. Alla har det gemensamt att de någon gång under de senaste tio åren gjort lumpen eller Grundläggande Militär Utbildning.

Repetitionsutbildning på Helikopterflottiljen
Repetitionsutbildning på Helikopterflottiljen
Jim Andersson medger att knän och armbågar blir lite ömma på skjutbanan. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Repetitionsutbildning på Helikopterflottiljen
Christoffer Boman, närmast i bild, tränar på att snöra åt med en tourniquet som ska stoppa blodflödet vid en skada. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten
Repetitionsutbildning på Helikopterflottiljen
Några skott och så fram och markera på tavla. Julia Lindberg delar ut beröm och ger tips. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

Lite nya kunskaper, men förvånansvärt mycket satt faktiskt kvar i bakhuvudet, konstaterar Christoffer Boman som 2008 gjorde sin värnplikt på I19. Han är bilmekaniker i Åkersberga till vardags men nu inkallad som fordonsmek på fjärde basenheten. Civila och militära kunskaper som är lika, men han brukar inte tillbringa så många dagar på skjutbanan eller nätter i tält i vanliga fall.

 Det är kul. Ett välkommet avbrott i vardagen.

Första veckan tillbringas till största del på skjutbanan och med stridsutbildning. Vapnet, Ak 5, som de flesta är utbildade på har fått en uppgradering och heter numera Ak 5C. Tempot är högt, men det är bra tycker Jim Andersson.

 Det är ingen mening med att sitta och rulla tummarna, och instruktörerna är bra på att hålla motivationen uppe. Det vi gjort nu under de första fyra dagarna vet jag inte hur lång tid det tog att lära sig när man gjorde lumpen. Samtidigt så är det ju en repetition, så när man gjort ett moment fem gånger så sitter det igen.

Visst saknar han sin lilla son hemma i Eskilstuna och känner sig lite tveksam till att sova i tält, för han minns att han inte var särskilt förtjust i mat som kommer i gröna påsar. Vad gäller det sistnämnda har det skett förändringar under de senaste tio åren och frånvaron hemifrån är bara två veckor. I samband med att inryckningspappren kom följde det också med tips om att förbereda sig mentalt och fysiskt. Försvarsmaktens träningsapp var ett sådant konkret tips. Nu kanske inte Jim Andersson behövde träna något extra innan inryckning. Som anläggningsarbetare har han muskler så det räcker och blir över.

Instruktörerna under utbildningen kommer från fjärde basenheten på Helikopterflottiljen, en enhet som för någon månad sedan också började utbilda 17 rekryter på den nya grundutbildningen, GU. Uppgiften är annars att drifta Malmens flygplats och upprätta helikopterbaser i fält. I den uppgiften förser Julia Lindberg, chef för en av drivmedelstropparna, helikoptrar med bränsle. Nu står hon på övningsfältet under några dagar som instruktör.

− Det gör vi inte så ofta, så det här är en bra övning för oss också.