Veteranmonument invigdes i Karlstad

Våra veteraner som tjänstgjort utomlands i fredsbevarande insatser har kommit att uppmärksammas under senare år. I Sveriges veteranförbund Fredsbaskrarna håller kamratskapen från missionerna vid liv. Man organiserar marscher och sammankomster. Förbundet har också sett till att tankar om minnesmärken kommit att förverkligas och verkat för att veteranernas status erkänns och att stöd ges vid behov.

Steve Fogderud och prins Carl Philip vid minnesstenens avtäckning. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Arméchefen generalmajor Karl Engelbrektson. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Veteraner och åskådare utanför Brigadmuséet. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Per Kindberg, Kjell Herbertson och Marita Stavgren bar fanorna vid ceremonin. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Hertigparet och landshövdingen i Värmland Kenneth Johansson. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Ingemar Robertsson och Johanna Larsson, Kultur- och fritidsnämndens ordförande. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Brigadmuséets VD Jennie Jarnryd hälsar gästerna välkomna. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Sven Monander t.v. var med redan i Kongo 1961. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Johan Lundgren och Rasmus Jonsson från ungdomsavdelningen hjälpte till att få ordning på parkeringen. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten

Hertigen av Värmland, prins Carl Philip och hans maka prinsessan Sofia gästade Värmland under ett höstruggigt veckoslut i oktober. En av punkterna i programmet var att avtäcka den minnessten över veteraner från fredsbevarande insatser som nu finns utanför Brigadmuséet i Karlstad. Prinsen är högste beskyddare för Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna.

Både polis och militär

Det var åtskilliga veteraner som samlats vid Brigadmuséet inför evenemanget. En av dem var Kjell Herbertsson från Sunne:

– Jag har gjort Gaza, Cypern och Kambodja, första gången som militär, de andra gångerna som polis. Fyra år på Cypern, då var jag allt från patrullerande till chef. I Kambodja var jag chef i ett år och två månader, då hade jag tvåhundra man från sexton nationer i en provins i nordvästra hörnet, nära Pol Pots armé. Det var tufft att vara där men intressant. Vi gjorde nytta under valet där, sen utbildade jag kambodjansk polis, mellan två och fyrahundra stycken, berättar Kjell om sina insatser.

– Jag är djupt imponerad av detta, fortsätter han om sina intryck av den här dagen. Det var roligt att komma hit, det gläder mig jag träffar gamla kompisar som varit med om samma sak, mycket intressant, det här tycker jag är en höjdare.

Marita Stavgren var i Libanon flera gånger där hon jobbade som undersköterska och fick ta hand om krigsskadade både civila och FN-soldater.

– Trevligt att vi blir uppmärksammade och att vi får en mötesplats här i Karlstad, säger Marita Stavgren om ceremonin.

Viktigt med platser att samlas på

Chefen för armen, generalmajor Karl Engelbrektson, var en av de inbjudna. I sitt tal yttrade han bland annat:

– Att vara veteran innebär att man tar ställning, trots att det ofta är förknippat med stora risker för eget liv och lem och alltid med stora umbäranden för relationen med de nära och kära. En utmaning som veteran är att det är mycket svårt att dela sina upplevelser med andra än de som själva upplevt liknande situationer. Det är därför viktigt att skapa möjligheter till forum och miljöer där veteraner kan samlas och diskutera sina erfarenheter bland likasinnade, eller bara få en möjlighet till eftertanke och lugn.

Prins Carl Philip underströk tusentals svenska veteraner och deras osjälviska insatser för fred och säkerhet i sitt tal när han avtäckte minnesstenen.

På monumentets baksida finns följande inskription: Hedra dem som gjort en insats för freden. Hedra dem som stupat.