”Slaget om Sundsvall”

– Strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i en dagsförpackning

Medelpadsbataljonens krigsförbandsövning inleddes i torsdags i Ånge och fortsatte på fredagen i centrala Härnösand. På lördagen var det Västernorrlands största stad Sundsvall som skulle försvaras. Under dagen var det också stort fokus på att informera Sundsvallsborna om Försvarsmakten och hur man gör för att bli till exempel hemvärnssoldat.
– Det har varit mycket folk här på Stora torget hela dagen, det är många som har visat intresse för ett engagemang i Hemvärnet, berättar Pontus Löfgren, yrkesinformatör vid Västernorrlandsgruppen.

”Slaget om Sundsvall”, ett av insatskompanierna under förflyttning genom centrum.
”Slaget om Sundsvall”, ett av insatskompanierna under förflyttning genom centrum.
”Slaget om Sundsvall”, ett av insatskompanierna under förflyttning genom centrum. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Många Sundsvallsbor hade sökt till Stora torget för att bekanta sig med Försvarsmaktens verksamhet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Soldaterna hamnade direkt i heta strider vid Västermalms gymnasium.
Soldaterna hamnade direkt i heta strider vid Västermalms gymnasium. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Prickskytt ur den spelade fiendestyrkan ur Ångemanlandsbataljonen.
Prickskytt ur den spelade fiendestyrkan ur Ångemanlandsbataljonen. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Soldaterna stötte på motstånd i form av prickskyttar.
Prickskyttar högt upp i ett parkeringshus satte tillfälligt stopp för soldaternas framfart mot kommunhuset. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Yrkesinformatör Pontus Löfgren delar ut informationsmaterial.
Västernorrlandsgruppens yrkesinformatör Pontus Löfgren delar ut informationsmaterial. Foto: Mats Carlsson
"En bra övning i ny övningsterräng med nya förutsättningar för varje ny uppgift" sa Michael berggren, ställföreträdande kompanichef på 161:a insatskompaniet
"En bra övning i ny övningsterräng med nya förutsättningar för varje ny uppgift" sa Michael Berggren, ställföreträdande kompanichef på 161:a insatskompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Nyfikna Sundsvallsbor följde övningen under hela dagen.
Nyfikna Sundsvallsbor följde övningen under hela dagen. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Soldaterna tar hand om en fientlig grupp som fört in sprängmedel i centrum.
Medelpadsbataljonens soldater tar hand om en fientlig grupp som fört in sprängmedel i centrum. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Soldater förbereder genomsök av parkeringshus.
Soldater förbereder genomsökning av parkeringshus. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Nyfikna unga pojkar får bekanta sig med kompanistabens ledningsbandvagn.
Bandvagnsföraren Olle Nilsson tar hand om två nyfikna unga pojkar så att de får bekanta sig med kompanistabens ledningsbandvagn. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Slaget om Sundsvall, en lång rad av bandvagnar genom centrum.
”Slaget om Sundsvall”, en lång rad av bandvagnar under förflyttning genom centrum. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Slaget om Sundsvall, ett av insatskompanierna under förflyttning genom Sundsvalls centrum.
”Slaget om Sundsvall”, ett av insatskompanierna under förflyttning genom centrum. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Soldater under framryckning mot kommunhuset.
Insatssoldater tar terräng i området runt kommunhuset. Foto: Mats Carlsson
Medelpadsbataljonen genomförde strid i stadsmiljö, försvarsupplysning och rekryteringsinformation i Sundsvall under lördagen den 3 september 2016. Det var mycket folk på Stora torget hela dagen.
Många Sundsvallsbor hade sökt till Stora torget för att bekanta sig med Försvarsmaktens verksamhet. Foto: Mats Carlsson

Själva övningen hade samma syfte som på fredagen i Härnösand, att soldater och officerare ska få möjligheten att öva i den miljö de har till uppgift att försvara i ett skarpt läge. Löjtnant Michael Berggren är ställföreträdande kompanichef på 161:a insatskompaniet och han tycker övningen är väldigt bra.
– Jag tycker det är jätteviktigt att vi får öva den terräng vi ska kunna verka i. Speciellt för soldaterna, de får mycket bättre förståelse för sina uppgifter och de får lära sig hitta i olika orter med olika storlek. Det är också väldigt bra träning för oss i kompaniledningen, vi måste producera nya ordrar varje dag för varje ny uppgift. Det blir inte slentrian för någon när det är ny övningsterräng och nya förutsättningar för varje ny uppgift, berättar Michael Berggren.

Skottlossning direkt

Lördagens övning inleddes med att kompanierna transporterades in i Sundsvall från Matfors, de lastade av på flera platser i utkanten av stadskärnan och fortsatte därifrån till fots. På ett antal förutbestämda områden där bataljonen hade tillstånd att öppna eld med lös ammunition blev det häftiga strider direkt på förmiddagen. Efter att varje kompani sedan tagit sina tilldelade områden fortsatte striderna närmare centrum. Bland annat uppstod skottlossning i anslutning till parkeringshuset bredvid Norrporten arena, där fientliga styrkor hade placerat ut prickskyttar.

Nyfikna Sundsvallsbor

Under eftermiddagen spelade övningsledningen in ett antal speciella moment, bland annat skulle några viktiga personer eskorteras från kommunhuset. Ett av kompanierna fick också ta hand om en fientlig grupp som hade sprängmedel med sig in i centrala Sundsvall.
Alla kompanier har hela dagen följts av nyfikna Sundsvallsbor som fotograferat och passat på att ställa frågor till soldater och övningsledningspersonal.
– Jag tycker det har varit en bra dag, vi har haft en strid ström av nyfikna och intresserade. Förhoppningsvis har vi lockat några nya att engagera sig i Hemvärnet här i Västernorrland, avslutar Pontus Löfgren.