Garnisonens dag 2016 i Umeå

Lördagen den 27 augusti genomför Försvarsmakten Garnisonens dag i Umeå. Dagen hålls i centrala Umeå, i Broparken. Där kommer allmänheten ges möjlighet att bekanta sig med Umeå garnison och möta dess personal.

Prova delar av soldaternas utrustning. Vad väger den utrustning som en soldat bär när den är rustad för strid? Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Massor av utrustning. Soldater som jobbar vid SkyddC har hand om massor av avancerad utrustning och kan hantera dem ner till minsta detalj. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Mässingen kommer att vara putsad dagen till ära. Hemvärnets musikkår Umeå spelar klockan 13.00 i Broparken. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Passa på och ”fysa” med personalen. Två pass klockan 11.30 och 12.45. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

För att möta allmänheten lämnar Försvarsmakten denna dag sitt område längs vindelvägen och beger sig ner till Broparken. Visst skulle Rådhusparken ha varit perfekt men den är ju som bekant under ombyggnad och därför inte möjlig att använda.

Redan klockan 11.00 öppnar utställningarna som kommer att visa verksamhet både från Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, och del av Hemvärnets Västerbottensbataljon. Den som vill veta mer om vad förvaret gör kommer att kunna få ta del av det men även hur man kan jobba i Försvarsmakten. I Umeå är det främst tre enheter som verkar, understödda av andra delar av försvaret. Dessa är SkyddC, I 19 och 13. Hemvärnsbataljonen.

Möt Försvarsmakten

Garnisonens dag ger möjligheter att träffa Försvarsmaktens personal som inte kan beskrivas på annat sätt än ”ytterligt kompetent”. Duktiga soldater, befäl och civila tjänstgör i vardagen i det tysta och många vet inte vad de sysslar med i Garnisonen som ligger längs vindelvägen. Nu har du chansen att få veta mer om Försvarsmakten i Umeå. Bland det som ställs ut kan ses bepansrat indikeringsfordon, analyslaboratorium, terrängbilar och stridsbåt. En bra första fråga till personalen som visar dessa fordon är att be dem förklara nyttan av att ha alla dessa fordon! Som extra grädde i moset kan du passa på kolla din fysiska status och träna med personalen, se dagsprogrammet! Den som är nyfiken på hur det är att jobba i Försvarsmakten i dag frågar naturligtvis om det i rekryteringstältet.

Stridsutrustad personal

Försvarsmaktens huvuduppgift är att genomföra väpnad strid. Därför kommer garnisonen att visa soldater som är utrustade för strid. När allmänheten möter trupp med den utrustningen är det alltså inget farligt som är på gång. Det är försvarsupplysning som genomförs så att den som möter Försvarsmakten själv kan bedöma om soldaternas utrustning är trovärdig eller inte. Helst ska vi aldrig behöva använda vårt försvar för att värja vår frihet. En frihet som människor saknar i många andra länder.

Möt Försvarsmakten i Broparken i Umeå den 27 augusti mellan klockan 11.00 och 14.00.

Program för dagen

(Alla övriga aktiviteter är tillgängliga för besökare under hela dagen med undantag för konserttiden.)

10.30 Informationspatruller informerar allmänheten i centrala Umeå om garnisonens dag i Broparken 
11.00 Utställningarna öppnas. Möt personalen och se dess materiel och fordon!
11.30 Träna med Försvarsmakten, gemensam gympa för den som vill (ca 45 min)
12.30 Hemvärnets musikkår ger en kort konsert i anslutning till Rådhustorget
13.00 Hemvärnets musikkår ger en konsert i Broparken
13.45 Träna med Försvarsmakten, gemensam gympa för den som vill (ca 45 min)
14.00 Utställningarna stänger

 

Varmt välkommen!