Krävande utbildning i ny skepnad

jägarbataljonen första arméförband att genomföra nya grundutbildningen

Måndagen den andra maj ryckte 47 rekryter in vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. De är den första kullen inom armén som nu utbildas enligt den nya grundutbildningen.
-Vi ser bara positiva saker med det nya systemet trots att den nya grundutbildningen är lite kortare jämfört med tidigare jägarutbildning. Då la vi mer tid på att utveckla den individuella soldaten, nu ligger fokus på att producera färdiga plutoner till våra krigsförband, säger plutonchefen, fänrik August Lundqvist.

Johanna Jonsson, 21, från Skellefteå valde soldatlivet framför en karriär som polis eller brandman. "Trots en stressig start med alla klädbyten tycker jag att det har gått bra. Nu ser jag fram emot resten av utbildningen. Jag tror att jag kommer att få lära mig väldigt mycket nytt, och säkert även möta en hel del tuffa utmaningar längs vägen." säger hon. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Inventering av utrustning Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Mot förrådet. Med språng. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Daniel Karlsson, 20, från Strängnäs är i Arvidsjaur för att påbörja grundutbildningen mot jägarsoldat. "Visst är det lite nervöst nu men det ska bli riktigt härligt att få på sig uniformen och köra igång." Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Samarbete är nyckeln till framgång. Ett flertal rekryter hjälper varandra att lägga upp utrustningen inför inventeringen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Första morgonen i gröna kläder. Fanjunkare Simon Holmberg visiterar. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Dag två. Rekryterna får en kort genomgång i hur vapnet ska märkas upp. Fanjunkare Simon Holmberg förevisar. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Uppmärkning av vapen och optik. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Träningskläder, regnkläder och till och med vinterkläder som värmejacka, pälsmössa och handskar ska provas. Tempot är högt och det är viktigt att få i sig vätska. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Plutonchefen, fänrik August Lundqvist går igenom den kommande verksamheten. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Oavsett var i landet man vill göra sin grundutbildning, GU, så börjar det alltid med den tre månader långa grundläggande militära utbildningen, GMU. Så var även fallet med det förra utbildningssystemet men då kunde man få provanställning som soldat direkt efteråt. Nu ska alla genomföra GMU samt en sex eller åtta månader lång befattningsutbildning som rekryt innan man kan få anställning som soldat. Den nya grundutbildningen vid jägarbataljonen i Arvidsjaur är alltid elva månader, bestående av tre månaders GMU följt av åtta månaders befattningsutbildning mot antingen jägar- eller förstärkningssoldat.

Jägarbataljonen, mer än bara jägare

En vanlig missuppfattning är att jägarbataljonen endast består av jägarsoldater. Så är dock inte fallet. Mycket av det arbete som sker faller utanför jägartjänstens ramar och det är här förstärkningssoldaterna kommer in i bilden. Av de 47 som ryckte in under måndagen är sex rekryter uttagna som förstärkningssoldater medan övriga är uttagna som jägarsoldater.

- Förstärkningssoldaterna ser till så att jägarna kan verka och sköter bland annat transporter, samband, ledning och sjukvård. De har otroligt viktiga uppgifter för att bataljonen skall fungera. Utbildningen är lika lång som jägarnas och även om den inte är lika fysiskt krävande så är flera utbildningsmoment gemensamma. Om jägarna exempelvis går en jägarmarsch på 50 km med full packning så går förstärkningssoldaterna runt 30 km eller med något lättare packning, berättar August Lundqvist.

Krävande utbildning kräver krävande tester

Testerna som genomförs för den som vill bli jägarsoldat tillhör de hårdaste inom Försvarsmakten. För förstärkningssoldaterna är det inte riktigt samma höga fysiska krav, men de är ändå högre än för de flesta andra befattningar inom Försvarsmakten. Efter att man klarat de krävande centrala testerna genomförs även en kompletterande prövning på plats i Arvidsjaur cirka två månader innan inryck.

    En som tagit sig hela vägen är Daniel Karlsson, 20, från Strängnäs. Efter gymnasiet jobbade han åtta månader och sade sedan upp sig för att påbörja grundutbildningen mot jägarsoldat i Arvidsjaur. Och nu står han här i norra Sverige, för första gången i sitt liv.
- Visst är det lite nervöst nu men det ska bli riktigt härligt att få på sig uniformen och köra igång.
Och på frågan vad han förväntar sig av utbildningen blir svaret kort:
-En väldigt tuff utbildning, inte nått svammel. Jag vill ha en hård och utmanande utbildning.

En som klarat testerna för förstärkningssoldater är Johanna Jonsson, 21, från Skellefteå. Hon valde soldatlivet framför en karriär som polis eller brandman, och nu är hon här som enda tjej.
- Jag är ganska van efter att ha idrottat mycket i lag med bara killar, fast visst hade det varit roligt att ha en till tjej här i gänget som man kunde bolla med. När det gäller utbildningen så känns det både spännande och nervöst på samma gång. Trots en stressig start med alla klädbyten tycker jag att det har gått bra. Nu ser jag fram emot resten av utbildningen. Jag tror att jag kommer att få lära mig väldigt mycket nytt, och säkert även möta en hel del tuffa utmaningar längs vägen.

Intensiv första dag

Efter inskrivning ställer rekryterna upp på kaserngården och därefter bär det av till förrådet för att hämta ut den personliga utrustningen – givetvis med språng. Efter att ha hämtat ut allt bär det av till en stor lokal där utrustningen packas upp och läggs upp på golvet. De som är klara och blir stående med händerna i fickorna påminns mycket snart om ”att det alltid finns saker att göra, och att man hjälper sina kamrater”. Därefter blir det fart och det är imponerande att se hur snabbt tio personer som hjälps åt packar upp en rekryts utrustning ur väskorna.
    Flera gånger under dagen återkommer befälens uppmaningar om att hjälpa de som inte verkar hinna lösa de olika momenten på utsatt tid.
- Det spelar ingen roll hur stark, snabb och uthållig du är om gruppen sinkas av att det inte flyter på för din kamrat. Därför är det viktigt att hela tiden samarbeta och hjälpa varandra, säger jägaren och förste sergeant Niklas Larsson.

Efter att de inventerat sin materiel och fått på sig uniformen genomförs en omfattande genomgång av klädsels bärande där de får byta om till de olika uppsättningar kläder som en rekryt ska använda. Träningskläder, regnkläder och till och med vinterkläder som värmejacka, pälsmössa och handskar ska provas.

Har du redan stått i en korridor och provat de olika kläduppsättningarna under din GMU?

Sök direkt till höstens befattningsutbildning för jägare och förstärkningssoldat med start den 1 augusti 2016. Utbildningen är öppen för dig som har genomfört grundläggande militärutbildning, GMU.

Läs mer om befattningsutbildningen