”Inte en enda tråkig dag på jobbet”

Meningsfullt att stötta Migrationsverket

En äldre man ler blygt när han närmar sig och berättar på knagglig svenska att alla är så vänliga här. Några barn springer och jagar varandra i korridoren. Två pojkar vill bli fotograferade tillsammans med soldaterna. Det är en vanlig dag på jobbet för de soldater som just nu har till uppgift att stödja Migrationsverket.

David Teterin och Gustaf Landerholm knackar på för att inventera lediga sängar i ett av Migrationsverkets ankomstboenden. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten
David Teterin, till vardags bärgningssoldat, har arbetat på Migrationsverket i fyra veckor. Foto: Anna-Lena Hesse/Försvarsmakten

Höstens stora flyktingströmmar orsakade stora påfrestningar på samhället och Migrationsverket bad flera myndigheter om hjälp. Försvarsmakten i norra Sverige bidrar sedan november med personal, som hjälper till med stabsarbete och arbete på fältet.

Major Anders Hertzberg på Norrbottens regemente, I 19, är en av dem som hjälper Migrationsverket att hantera det dagliga arbetet. Han är sedan i december förra året arbetsledare för soldaterna från förbanden i den norra militärregionen som hjälper till med praktiska arbetsuppgifter.

- Jag har inte haft en enda tråkig dag på jobbet. Det har varit meningsfulla uppgifter och duktiga soldater att jobba med. Det är nästan så man längtar till måndagarna, säger han och skrattar.

Varierande arbetsuppgifter

Utanför ett av Migrationsverkets ankomstboenden i Boden, står en grupp soldater från Artilleriregementet, A 9, Norrbottens flygflottilj, F 21 och I 19. De beskriver arbetsuppgifterna som en ”blandning mellan vaktmästare och taxichaufför”.

David Teterin är i vanliga fall bärgningssoldat vid I 19, men har arbetat på Migrationsverket i fyra veckor.

-Vi deltar på Migrationsverkets morgonmöten och får då veta vilka uppgifter de behöver hjälp med under dagen. Idag har vi skickat iväg en buss med asylsökande till Haparanda och sedan har vi inventerat rummen, för att hitta lediga sängar till familjer som kommer med en buss från Sundsvall senare idag.

-Vi hjälper också till att hålla ordning i matsalen under luncherna. Uniformen har en lugnande effekt.

För Gustaf Landerholm, sambandssoldat på A 9, är det första dagen på Migrationsverket.

-Jag ser fram emot det här. Det är kul att få göra något annat och ”jobba skarpt”.

Uppskattat stöd

Camilla Selin är boendeansvarig på Migrationsverket.

-Soldaterna har varit ett fantastiskt stöd. De är duktiga och har hjälpt till väldigt mycket. Just nu kommer det inte lika många bussar, så det är lite lugnare. Men vi tror att inflödet kommer att öka igen i maj och då kan det bli ansträngt igen.

Försvarsmaktens stöd till Migrationsverket lämnas med stöd av förordningen om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet och alla fyra militärregioner har bidragit. Stödet har sett olika ut i olika delar av landet, beroende på Migrationsverkets behov. Gemensamt för alla är dock att Försvarsmaktens personal inte har utfört några arbetsuppgifter kopplade till myndighetsutövning.

Stödet i de andra militärregionerna har i princip upphört och i den norra militärregionen återgår personalen till ordinarie arbetsuppgifter i slutet av mars. Om Migrationsverket begär fortsatt stöd kommer ärendet att handläggas av Högkvarteret.

- För Försvarsmakten är det naturligt att bidra när samhället är utsatt för påfrestningar. Jag vet att vi har gjort skillnad och jag blir stolt när jag hör hur uppskattad vår personal är, säger chefen för den norra militärregionen, överste Mikael Frisell.

Och för Anders Hertzberg har det varit en givande tid.

-Jag har fått helt andra perspektiv på saker och ting. Jag har mött människor i kris, men också upplevt mycket glädje. De är så tacksamma och det värmer i hjärtat när barnen säger ”Hejdå, vi ses imorgon bitti” när vi går hem på eftermiddagarna.