Försvarsministern besökte den svenska insatsen i Irak

Försvarsminister Peter Hultqvist gjorde tillsammans med utrikesminister Margot Wallström under tisdagen ett blixtbesök vid den svenska insatsen i Irak.

Försvarsminister Peter Hultqvist hälsar på den amerikanske chefen för Combined Joint Operation Center Erbil, den amerikanske brigadgeneralen Mark Odom.
Försvarsminister Peter Hultqvist hälsar på den amerikanske chefen för Combined Joint Operation Center Erbil, den amerikanske brigadgeneralen Mark Odom. Foto: Försvarsmakten
Från vänster: Sveriges ambassadör i Irak, Annika Molin Hellgren, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Försvarsmakten

- Det svenska förbandet gör skillnad och visar i praktisk handling att det finns stor kompetens i Försvarsmakten för den här sortens insatser. Man har stor respekt för den svenska insatsen, det har jag fått bekräftat av kurdiska representanter före den här resan och av kurdiska politiker och Peshmerga under mitt besök i Erbil, säger Peter Hultqvist.

Under sitt besök fick ministrarna träffa representanter för både den svenska förbandsledningen och de som arbetar direkt med att utbilda och vara rådgivare åt Peshmerga-förband som är aktiva i striderna mot IS i norra Irak. Svenskarna arbetar i en kurdisk sektor i norra Irak och deras uppgifter är knutna till den multinationella insatsen för att bekämpa IS, Operation Inherent Resolve.

Svenskarnas uppgifter är att utbilda kurdiska soldater i bland annat vapentjänst, strid i bebyggelse, sjukvård och skydd mot vägbomber. De har också en viktig roll att fylla som rådgivare åt kurdiska förbandschefer på bataljons- och brigadnivå.

- Det är en komplex och utmanande uppgift, men vi är duktiga på det här och vi är förberedda och utrustade för att göra det i den här miljön, säger Per, som är svenskarnas förbandschef.

Han berättar att det finns hot mot svenskarna i form av mer eller mindre regelbunden beskjutning mot den kurdiska frontlinjen från IS-kontrollerat område och man har hittat enstaka vägbomber i svenskarnas sektor. Men, säger Per, vi har utrustning och är utbildade för att hantera de hot vi möter och vi anpassar vårt uppträdande så att vi minimerar riskerna.