Bydén tar befälet

Med ett distinkt ”jag tar befälet” tog stridspiloten Micael Bydén över spakarna som ny överbefälhavare på torsdagseftermiddagen. Strax därefter marscherade Sverker Göranson ut till favoritlåten, Bruce Springsteens ”We take care of our own” efter över sex år som ÖB.

På torsdagen tog Micael Bydén över kommandostaven som överbefälhavare efter Sverker Göranson.
På torsdagen tog Micael Bydén över kommandostaven som överbefälhavare efter Sverker Göranson. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist
Försvarsminister Peter Hultqvist tackade i sitt tal Sverker Göranson för han insats och önskade Micael Bydén lycka till. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
ÖB Micael Bydén och general Sverker Göranson vid ceremonin på Karlbergs slott.
ÖB Micael Bydén och general Sverker Göranson vid ceremonin på Karlbergs slott. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Efter ceremonin konstaterade Micael Bydén att det här är den största dagen i hans karriär:

− Naturligtvis är det så. Men nu gäller det att kavla upp ärmarna – vi har massor att göra. Försvarsmaktens fokus ligger nu på att verkställa den politiska inriktning som riksdag och regering har beslutat för perioden 2016 till 2020.

Så snart Micael Bydén mött media valde han att träffa några av de kadetter som läser till officerare på militärhögskolan Karlberg:

− Jag vill möta de som är en del av vår framtid och berätta för dem om vad jag förväntar mig av dem och alla andra i Försvarsmakten.

Ytterligare förbandsbesök får vänta, först ska ÖB samla chefer i Försvarsmakten för ett chefsseminarium där chef- och ledarskap ska diskuteras liksom hur försvarsbeslutet ska omsättas till militär förmåga.

För avgående ÖB, Sverker Göranson, väntar nu en betydligt lugnare tillvaro:

− Jag är stolt över att ha tillhört laget Försvarsmakten i över fyrtio men nu ska det skönt att bli chef över min egen tid.

Video från överlämningen

Video med intervjuer från ceremonin.