Micael Bydén ny ÖB

I dag utnämnde regeringen generalmajor Micael Bydén till ÖB efter Sverker Göranson. Bydén tillträder som överbefälhavare och befordras därmed till general den 1 oktober.
– Det är med stor respekt jag tackat ja till uppdraget. Jag ser fram emot att tillsammans med Försvarsmaktens medarbetare och frivilliga utveckla ett militärt försvar som möter omvärldens krav, säger Micael Bydén.

150602 ACE 15. Försvarsminister Peter Hultqvist och flygvapenchef Micael Bydén besökter övningen på F 21 i Luleå. Flygvapenchef generalmajor Micael Bydén framför amerikanska F-16 Fighting Falcon.
150602 ACE 15. Försvarsminister Peter Hultqvist och flygvapenchef Micael Bydén besökter övningen på F 21 i Luleå. Flygvapenchef generalmajor Micael Bydén framför amerikanska F-16 Fighting Falcon.
Micael Bydén, nuvarande flygvapenchef. Foto: Louise Levin/Försvarsmakten

Micael Bydéns militära karriär började som värnpliktig på KA 4 i Göteborg – men drömmen om att flyga fick honom att utbilda sig till stridspilot i Ljungbyhed. Efter att ha tjänstgjort i Uppsala, Söderhamn, Luleå, Washington DC, Linköping och Afghanistan, tillträdde han som flygvapeninspektör vid Högkvarteret i januari 2012.

– Vi ser ett försämrat säkerhetspolitiskt läge och vi ser nya hot. Det är en situation som ger mig som officer anledning att vara bekymrad samtidigt som det har stärkt mig i uppfattningen att samhället måste stå bättre rustat för att möta denna nya värld och i betydelsen av ett modernt svenskt försvar - civilt som militärt. Det är i skenet av detta vi ska fortsätta utveckla vår försvarsmakt som ett av Sveriges viktigaste säkerhetspolitiska instrument, säger Micael Bydén.

– Det handlar nu i första hand om att leverera militär förmåga. Den ska levereras här hemma, men också i andra delar av världen, tillsammans med andra. Vi ska fortsätta den försvarsreform som initierats och det gör vi genom att fullfölja försvarsbeslutet. Det här uppdraget kommer jag att genomföra i en Försvarsmakt där självklar stolthet och framåtanda är ledorden. Det kommer att kräva hårt jobb och jag kommer att ha höga krav och förväntningar på alla inblandade. Jag tackar regeringen och försvarsministern för det förtroende de visat mig och jag kommer att göra mitt yttersta för att svara upp mot detta.