Med siktet inställt på medalj

I fyra år har han förberett sig. Fyra år av intensiv och noggrann planering av träningsupplägg. Om mindre än en vecka är det dags. Ted Granbom åker, tillsammans med regementskamraten Ronny Nilsson, gevärsskytt, Maria Öberg, I 19, också pistolskytte och andra tävlande ur det svenska militära landslaget, till Korea för att tävla i Military World Games. Siktet är inställt. Lagmedalj och inget annat, det är det som gäller.

Ted Granbom i sitt esse som pistolskytt. Om bara några dagar ska han, tillsammans med övriga lagkamrater ur det svenska militära landslaget, ställas mot värdseliten när Military World Games ska till att avgöras i Korea. Foto: Försvarsmakten

Det är en smått nervös och spänd personalgeneralist jag träffar på 92:a artilleribataljon. Sporten han brinner för sedan länge ska ge honom en resa till Korea för att därmed kämpa för Sverige och Artilleriregementet i tävlingen pistolskytte. Pistolskytte, både i lag och som individuell skytt, ska göra Ted Granbom till en än mer erfaren skytt. Tävlingarna innan avfärd mot Korea har varit många, så även träningarna.
Österrike, Schweiz, Danmark, Sverige – ja, det ska till många träningstillfällen innan det stora mästerskapet ska till att avgöras. Ett mästerskap som inkluderar 24 olika sporter, med nästan 9000 utövare från110 nationer. Ett militärt OS skulle man kunna kalla det.

Tävlingarna pågår lite drygt en och en halv vecka. Förutom pistolskytte som Ted Granbom tävlar i, finns även de flesta sommarsporterna på schemat. Bland annat orientering där två damer från Bodens garnison, Evelina Wickbom och Amanda Holmgren, finns med. Grenarna som Ted och hans kollegor tävlar i är grovpistol och militär snabbmatch. Båda grenar där utövarna tävlar i lag och som individuell skytt. Resultatet i lagmatchen ligger inte bara till grund för lagets insats, utan även som kvalificering till den individuella tävlingen.
Även om en lagmedalj är en målsättning för de tre pistolskyttarna, så är Ted Granbom medveten om den oerhört tuffa konkurrensen: 
— Vi är en outsider som tävlar mot världseliten, det är många av våra konkurrenter som är heltidsproffs. Det kommer att krävas att vi skjuter klockrent alla tre, men vi siktar såklart på medalj och ska göra allt som står i vår makt för att nå upp till vår målsättning, säger Ted Granbom.

Lång erfarenhet

Ted har sysslat med pistolskytte i 20 år. Men intresset, även om han då inte visste om det, började redan som 10-årig när hans morfar som tävlade i pistolskytte, introducerade honom till sporten.
Men det var egentligen inte förrän när Ted tog anställning i Försvarsmakten som han började utöva sporten på riktigt. Under en längre tid med pistolskytte på hobbynivå, och med bra resultat på civila tävlingar, föddes idén om att en dag få ingå i det militära landslaget. Efter två år av uttagningsförsök gjorde han 2009 sitt första militära VM. 
— Stor del av tjusningen med sporten är att man får ut och se världen och lära känna folk, fortsätter han. 

I Military World Games i Korea kommer Ted Granbom tillsammans med Jonas Fyrpihl från Ledningsregementet och Håkan Sjöberg från FMLOG att bilda det svenska herrlaget för pistolskytte. Det svenska damlaget i pistolskytte har också en tävlande från Boden, nämligen Maria Öberg från Norrbottens regemente. Maria Öberg tävlar tillsammans med Mia Bjarnert Fjärde sjöstridsfottiljen och Maria Claesson, hemvärnssoldat i Norra smålandsgruppen. Här tävlar herrlaget i grovpistol och damlaget i sportpistol och militär snabbmatch. Det senare där det, som namnet indikerar, går betydligt fortare. Här handlar det om fem skott på 10 sekunder, därefter fem skott på 8 sekunder och slutligen fem skott på 6 sekunder. Detta med fyra serier på varje tid. Alltså sammanlagt 60 skott. På frågan vilken gren som är roligast svarar Ted, aningen tvekande: 
— Snabbmatchen är roligast. Hade du frågat för några år sedan så hade jag sagt snabbmatch direkt, men nu tvekar jag en aning eftersom jag ändå har tränat grovpistol så pass mycket och förbättrat den grenen. Men, jag håller mig ändå till snabbmatch som favoritgren. 

I skrivande stund återstår bara några ynka dagar innan Ted Granbom och hans landslagskamrater ska bege sig till Korea. För vem som helst hade en utmaning i denna kaliber skapa en del nervositet vid blotta tanken. För en sådan mentalt påfrestande tävlingsgren som pistolskytte, där det verkligen gäller att ha nerverna i styr, finns det inte utrymme nervositet. Här är den mentala biten oehört viktig.
— För några veckor sedan när jag räknade träningstillfällena innan avfärd och insåg att det bara var 19 tillfällen kvar, då blev jag väldigt nervös. Men, jag har tränat på bra och hade inte kunnat göra något annorlunda. Nu gäller det bara att njuta av stunden, lyckas hantera nervositeten som eventuellt kan uppstå, gilla läget och göra mitt livs bästa skjutning så ska detta gå vägen, avslutar Ted Granbom.