Kylig nationaldag

Firandet av Sveriges egen dag på Gammlia i Umeå blev inledningsvis en kylig tillställning. Efter hand blev den också våt. Som en konsekvens av dessa två variabler var också besöksantalet något lågt. Ändå fanns där en hel del värme…

Mycket folk besökte Försvarsmakten denna dag. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Försvarsmaktens Goya jobbade under dagen med sin förare, Sofia Gyllengahm. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Många besökare var också intresserade av att delta i kommunens firande. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
El Sistemas barnkör var bland de som underhöll allmänheten i Umeå kommuns program. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Marie-Louise Rönnmark är borgmästare i Umeå. Hon höll, bland annat, nationaldagstalet detta år. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
”Det har varit en bra dag, men regnig” Eyad Alshiekhlchalil lät sin son pröva förarplatsen i den tunga rekognoseringsgruppens pansarfordon. Han tyckte Försvaretes monter var jättebra. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Abigail Robinson från Goldcoast och Ava Barker från Lincoln i Australien fick göra en första bekantskap med den svenska försvarsmakten. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten
Dagen är över. Underhålls- och saneringsgruppen packar, lastar och krattar på ett ögonblicks tid för att åka tillbaka till SkyddC en bit ut längs Vindelvägen. Foto: Wilhelm Guldbrand/Försvarsmakten

Ett intryck man kan få av ett svenskt nationaldagsfirande är att det genomförs på vårt eget sätt. Det är lite mer kontrollerat, lite mer svenskt och vädret denna dag gjorde också det sitt till ett lite lugnare firande.
– Jag tycker det verkar bra, sade Sofia Gyllengahm hundförare i Hemvärnet. Det är mycket frågor och folk tar sig tid hos oss.
Just tid var något som allmänheten verkligen gav Försvarsmakten denna förmiddag när den var på väg till nationaldagsfirandet. Frågor och diskussioner, titta på materielen och kanske också prova på delar ur det fysiska prov som finns i Försvarsmakten.

På plats fanns både 13:e hemvärnsbataljonen, Västerbottens egen, och Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC). Tillsammans gav de besökarna en möjlighet att i lugn och ro fråga på vilket sätt Försvarsmaktens resurser kan stödja samhället, dagens tema.

Vid tolvtiden startade kommunens program. Sång, musik och tal. Marie-Louise Rönnmark är borgmästare i Umeå. Hon höll årets tal till vårt land i ett program som var kort och intensivt men som ändå innehöll de punkter som vanligen förknippas med denna dag. Talet följdes av nationalsången, utdelning av fanor och välkomnande av nya medborgare i Sverige.

– Jag är glad att så många kom och mötte oss på nationaldagen, sade Mathias Wallin som var projektledare för Försvarsmaktens deltagande i årets firande. Särskilt glädjande var det att många nysvenskar passade på att besöka oss och få en uppfattning om vår förmåga att stödja samhället. Jag vill avsluta med att tacka Umeå kommun och Västerbottens museum för ett gott samarbete som möjliggjorde vårt deltagande i årets firande på Gammlia.