Stämningsfullt när Sveriges veteraner hyllades

Högtidlig ceremoni, medaljutdelning och konsert med fältartisterna. En utställning där myndigheter och organisationer med veterananknytning visade upp sin verksamhet. Många glada återseenden och kanske ett och annat smärtsamt minne. Veterandagen firades på fredagen vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm.

Porträtt på Sven Monander
Porträtt på Sven Monander
Försvarsmaktens medalj för sårad i strid, i silver, tilldelades: Sven Monander, Karlstad, för sina skador under strid i Kongo 1961. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Eiron Johansson.
Eiron Johansson, Jönköping. För sina skador under strid i Suez 1973. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Gunnar Hällgren.
Gunnar Hällgren, Lidingö. För sina skador under strid i Bosnien 1994. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Ulf Kassfeldt.
Ulf Kassfeldt, Sundborn. För sina skador under strid i Bosnien 1996. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Morgan Andersson.
Morgan Andersson, Göteborg. För sina skador under strid i Afghanistan 2011. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Kent Jonsson.
Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld, utan svärd, tilldelas: Förvaltare Kent Jonsson, Linköping. För att under extrema förhållanden, med utomordentligt ledarskap och stor yrkesskicklighet samt med stort mod och fara för eget liv, räddat fem civila undan en sannolik död i samband med skogsbranden i Sala, 2014. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Jöran Forsman.
Förvaltare Jöran Forsman, Nykil. För att under extrema förhållanden uppvisat en mycket stor yrkesskicklighet samt med stort mod och med fara för eget liv, räddat fem civila undan en sannolik död i samband med skogsbranden i Sala 2014. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Klas Johansson.
Löjtnant Klas Johansson, Sturefors För att under extrema förhållanden, med stor yrkesskicklighet, improvisationsförmåga, initiativrikedom samt med stort mod och fara för eget liv, räddat fem civila undan en sannolik död i samband med skogsbranden i Sala 2014. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Ivar Sveninge.
Fanjunkare Ivar Sveninge, Linköping. För att under extrema förhållanden, med stor yrkesskicklighet, improvisationsförmåga, initiativrikedom samt med stort mod och fara för eget liv, räddat fem civila undan en sannolik död i samband med skogsbranden i Sala 2014. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Mikael Smedin.
Försvarsmaktens förtjänstmedalj i silver, utan svärd, tilldelas: Överstelöjtnant Mikael Smedin, Strängnäs. För att under sin tjänstgöring i Afghanistan uppvisat ett föredömligt agerande, hög grad av handlingskraft, föregångsmannaskap, integritet och ansvarstagande under svåra omständigheter i en multinationell kontext som gagnat relationen med Afghanska armén. Afghanistan 2013. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Folke Borgh.
Försvarsjurist Folke Borgh, Strängnäs. För att insiktsfullt, med mycket gott omdöme och taktkänsla, som försvarsjurist med miljörätt som specialområde, under många år ha gjort förtjänstfull insats till gagn för Försvarsmakten. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Porträtt på Rose-Marie Johansson.
Logistikledare Rose-Marie Johansson, Halmstad För stor initiativförmåga och stort personligt engagemang i utvecklingen och implementering av nya arbetssätt samt stärkandet av FMLOG:s varumärke, såväl internt som externt, samt förtjänstfulla insatser som gagnat Försvarsmakten. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten

På plats tillsammans med veteraner, deras anhöriga och allmänhet fanns bland andra kung Carl XVI Gustaf, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Sverker Göranson.

Vid niotiden öppnade en utställning där Försvarsmakten tillsammans med andra deltagande myndigheter och organisationer visade upp sin verksamhet. Det var under dagen många som tog chansen att titta närmare på bland annat stridsbåt 90, fallskärmshoppare, ett lågt flygande Herculesplan och räddningsbilar.

Två av besökarna på utställningen var Jonathan Backman, fyra och ett halvt år gammal, och mamma Marléne Backman, bosnienveteran.

- Jag har tittat på fallskärmar och helikoptrar, jättespännande, sa Jonathan.

Han hade också fått ett ballongsvärd i det utställningstält som Invidzonen – organisationen som stöttar anhöriga till utlandsveteraner – var värdar för. Ballongkonstnären heter Maria Byqvist. Hennes sambo har gjort två insatser i Bosnien, tre i Afghanistan och just nu befinner han sig på uppdrag i Ukraina. Hon var dagen till ära klädd i en klänning sydd av sambons avlagda uniform och i håret hade hon flätat in ett gult band.

- Det är tufft en sådan här dag, för jag saknar min sambo extra mycket. Jag har haft ett gult band i håret sedan han åkte för 123 dagar sen och det kommer jag ha ända tills han kommer hem igen, sa hon.

På eftermiddagen var det så dags för årets veterandagsceremoni, med medaljutdelning av kungen, kransnedläggning och tal av försvarsminister Peter Hultqvist, korum med fältprost Sten Elmberg och tal av överbefälhavare Sverker Göranson.

- Ni är alla ambassadörer för Försvarsmakten. För Sverige. Oavsett om insatsen skett i ett brandhärjat Västmanland eller i en insats för fred, frihet och demokrati någon annanstans i världen. Ni är alla ”the heroes of our time”, sa ÖB Sverker Göranson.

För den musikaliska inramningen under ceremonin stod Arméns musikkår och Stockholmspolisens körer. Arméns musikkår bjöd sedan tillsammans med fältartisterna på en veterankonsert som avrundade en fullspäckad dag.