Spaningsuppdrag på hög nivå

– Eldledningsgruppen förbereder insats

Övning Höstlöv är i full gång. Så även för eldledningsplutonen på Artilleriregementet. Med en extrem tung packning klättrade en av fyra eldledningsgrupper från 91:a artilleribataljonen under onsdagen vidare mot högre höjder – upp på ett av bergen på Bodens södra skjutfält där huvuduppgiften för dagen var att förbereda sig inför nästkommande uppgift. Att leda in eld från granatkastare.

Soldaterna i eldledningsgruppen i full gång med att bygga observationsplatsen. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Att strumporna sitter rätt är en av många detaljer som måste vara perfekta. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Ställföreträdande gruppchef Erik Palm spanar igenom observationsplatskikaren. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Observationsplatskikaren. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av fyra eldledningsgrupper som ingår i 91:a artilleribataljonen på A 9. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten
Robert Jonsson är speciallistofficer och eldledningsgruppchef och har varit anställd på A 9 i åtta år. Foto: Viktoria Välilä/Försvarsmakten

Det är tidig morgon på övningens tredje dag. Eldledningsgruppen gör sig redo för helikoptertransport till en observationsplats ute på Boden södra skjutfält. Drygt tio minuter senare var dom på plats vid foten av det berg där observationsplats och förläggning skulle upprättas. Väl på plats var första uppgiften att bära upp all den tunga packningen, uppför den branta stigen. Värmlänningen Emil Elfstrand är ny på förbandet och pustade ut efter att ha burit på mer än sin egen kroppsvikt när han tog sig uppför berget.
— Stundtals är det tungt, man måste träna för sin tjänst vilket i mitt fall innebär att jag tränar mycket benövningar.
Robert Jonsson är gruppchef på en av eldledningsgrupperna och har varit anställd på A 9 som speciallistofficer i åtta år. Han beskriver en eldledares uppgift:
— Vi i e-gruppen ska bistå högre chef med hur, var och när den indirekta elden ska nyttjas, vi ska även spana och bekämpa på djupet och understödja markförband.

Förberedelser för insats

För eldledningsplutonen började övningen precis som för alla andra, under måndagen.
Under dessa dagar har plutonen hunnit med att skjuta in sina vapen, haft insatsförberedelser och fått en helikopterutbildning. På observationsplatsen fick gruppen fram till sen kväll på sig att förbereda vad som behövdes för att resa förläggning och bygga en observationsplats.

Klockan tio på onsdag kväll gick förberedelseskedet över i nästa skede. Att vara eldberedda för att leda in indirekt eld. Natten till torsdagen innebar därför ständig spaning och postvakt. Detta kombinerat med mat och kanske framför allt sömn.
— Äta, sova, spana, det är våra rutiner, sa ställföreträdande gruppchefen Erik Palm.  

Små detaljer kan få stora konsekvenser

Förberedelserna har alltså varit många för eldledningsplutonen. Att se till att alla i gruppen har rätt utrustning är viktigare än man kan ana, minsta misstag kan få stora konsekvenser som påverkar stridsvärdet på hela gruppen.
— Bara en sådan sak som att en strumpa kan skrynkla sig gör att vi kan behöva stanna och rätta till detta, vi vill ju inte att någon i gruppen ska få skavsår och inte kan gå ordentligt resten av övningen, sa Robert Jonsson och påpekade vikten av att faktiskt ha gjort sina förberedelser rätt från första början. Att Robert själv kallar sig perfektionist kan ha att göra med alla dessa förberedelser.
— Det sparar om inte annat enormt mycket tid, avslutade Robert.

Uppdragen för eldledningsplutonen fortsätter. Under torsdagen ska man leda in indirekt eld i form av granatkastare. Detta både från den egna artilleribataljonen och från 192:a mekaniserade bataljonen från I 19.