Jägarinsats i fiendeland

Insatsområdet i scenariot för övning Höstlöv kontrolleras till stor del av de egna förbanden. Vad händer då bakom fiendens linjer? Det är just det som är jägarnas uppgift att ta reda på. Det är dags för insats i fiendeland.

”Det känns som ett riktigt spännande uppdrag” sa jägaraspiranten Martin Rydenberg. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Första helikopterskvadronen deltar i övning Höstlöv med ett exemplar av den nya Helikopter 14. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Blivande jägarsoldater - hela tiden fokuserade och uppmärksamma på omgivningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Blivande jägarsoldater - hela tiden fokuserade och uppmärksamma på omgivningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Blivande jägarsoldater - hela tiden fokuserade och uppmärksamma på omgivningen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Soldater ur 193:e jägarbataljonen har under övningens första dagar genomfört insatser utanför Umeå i Västerbotten. Under torsdagen transporterades 20 jägaraspiranter uppdelade på tre grupper till Lombens skjutfält, cirka 12 mil nordost om Boden. I scenariot ett område som kontrolleras av fienden. Aspiranterna ingår i den pågående grundutbildningen för jägare, GUJ
– Deras uppgift i stort är att hämta in underrättelser samt lokalisera och genomföra insatser mot högvärdiga mål, till exempel fientliga luftvärnsenheter, markrobotar eller ledningsplatser, berättar major David Engström, chef för andra jägarskvadronen och övningsledare för övningen i Lomben.

Spännande uppdrag

Strax efter 14.00 på torsdagen, cirka en timme efter starten i Arvidsjaur, landade fyra helikoptrar ur Första helikopterskvadronen med de tre jägargrupperna i insatsområdet bakom fiendens linjer. Efter en snabb urlastning var det full fart in i mer skyddad terräng för att påbörja förberedelserna.
– Det känns som ett riktigt spännande uppdrag, nu får vi testa en massa saker som vi har lärt oss under utbildningen, berättar jägaraspiranten Martin Rydenberg.

Slutet på barmarksutbildningen

För jägarspiranterna är övningen i Lomben slutet på barmarksdelen i den 12 månader långa grundutbildningen till jägarsoldat.
– Under övningen ligger fokus på gruppernas agerande, när vi sedan kommer in i vinterutbildningen bygger vi vidare mot agerande i pluton, fortsätter David Engström.

Drygt 15 minuter efter landning var de tre jägargrupperna redo att till fots ta sig djupare i fiendens område.
– Nu ska påbörja rörlig spaning, vår uppgift är också hitta högvärdiga mål som vi sedan ska slå ut, säger Martin Rydenberg.

Motstånd från Hemvärnet

I övningen kommer även en hemvärnsunderrättelsepluton ur Västerbottensbataljonen att delta som motståndare.
– Vi är mycket nöjda med att vi har lyckats få med dom i övningen, de kommer att kunna agera som kvalificerad motståndare. Jag tror dom kommer att sätta våra jägaraspiranter på ordentliga prov, avslutar David Engström.