Fältgrupperade på tillfällig bas

Ett av de deltagande förbanden i övning Höstlöv är Första helikopterskvadronen. Förbandet har under övningen upprättat tillfällig bas, så kallad T-bas, norr om Vidsel, cirka 10 mil från Boden.
– Det är mycket nyttigt för oss att flytta ut förbandet till en tillfällig basering, här ute tillkommer friktioner som gör att alla funtioner sätts på prov på ett helt annat sätt än på hemmabasen, berättar kapten Martin Kemi, chef för ledningsplatsen.

Här genomförs Medevac-spel. Det vill säga att teoretiskt spela upp olika scenarion för medicinsk evakuering med Helikopter. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av enhetens Helikopter 10. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Martin Kemi, chef för Helikopterenhetens Mission support element, MSE. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Anders Lövgren och Per Kummu, båda helikoptertekniker och färdmekaniker. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Flygunderhållstjänst på en av förbandets Helikopter 10. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Anders Lövgren och Per Kummu övervakar kallstarten av Helikopter 14. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Den tillfälliga basen består av tre delar, stabsplats, förläggningsplats och uppställningsplats för Helikoptrarna. Totalt är helikopterenheten bemannad med drygt 40 personer, det är lednings personal, logistikpersonal, besättningar och teknisk personal.
– Under den här övning har vi tvingats upprätta basen i ett stort område med långa avstånd, inte alltid så praktiskt som att ha allt på en plats. Men å andra sidan är det bra om hotbilden är stor, vi blir svårare att slå ut om vi har  utspridda över stort område, säger Martin Kemi.

Mission support element

Fredagens väder gjorde att flygningarna fick ställas in, 7-8 minusgrader och underkylt regn innebär risk för isbildning. Men på T-basen var det ändå full aktivitet, personalen planerade den kommande helgens olika flyguppdrag som brigaden hade lämnat in behov av. Inne på ledningsplatsen, Mission support element, MSE, gjordes också ett Medevac-spel. Det vill säga att teoretiskt spela upp olika scenarion för medicinsk evakuering med Helikopter som kan komma att uppstå under helgen strider i övningsområdet utanför Boden.

Flygunderhållstjänst på T-bas

 Ute vid maskinerna genomfördes flygunderhållstjänst, bland annat testades kallstart av Helikopter 14 i fält.
– Det är riktigt roligt att får öva i tillfällig bas med allt vad det innebär. Flygunderhållstjänst i kalla förhållande behöver övas, bland annat för att nu bygga erfarenheter av vårt nya helkoptersystem, Helikopter 14 när den är fältgrupperad i T-bas, berättar löjtnant Anders Lövgren och förste sergerant Per  Kummu, båda helikoptertekniker på Första helikopterskvadronen.

På eftermiddagen genomfördes korta flygningar i området runt basen med Helikopter 14 i isbildningsförhållanden. Nya helikopter 14 är nämligen utrustad med ett avisningssystem för att kunna flyga på höga höjder och i låga temperaturer.
– Helikopter 14 kommer definitivt att utveckla vårt uppträdande och öka vår tillgänglighet i sämre förhållanden än tidigare, avslutar Martin Kemi.