Försvarsmakten deltog på Wheels i Umeå

Lördagen den 28 Juni öppnades portarna till motorentusiasternas stora folkfest i Umeå: Wheels. Strax efter lunchtid uppskattade arrangörerna att 1 700 ekipage rullat in på Dragonfälten – mer än någonsin tidigare. Bilträffen pågår fram till seneftermiddagen, innan den traditionella men fristående, cruisingen i centrala Umeå tar vid.

Kortegevägen kantades av mycket folk, som tagits sig in till Umeå centrum för att titta på alla bilar. Foto: Per Dahlsten
Det fanns under kvällen möjlighet för allmänheten att provåka Försvarsmaktens fordon. Allmänheten kunde kliva av och på längs kortegevägen. Foto: Per Dahlsten

Försvarsmakten deltog på cruisingen på lördagskvällen med tre fordon, och ett antal yrkesinformatörer som åkte med i kortegen. Det var enormt mycket folk efter vägarna som stod och beundrade alla fordonen som passerade, dessa var i alla upptänkliga former och färger.

Jon Lundgren fordonsförare på 13:e hemvärnsbataljonen som för kvällen var förare på bandvagn 206 säger på frågan om varför försvarsmakten deltar på cruisingen?

– Vi måste bli bättre på att synas i samhället nu då värnplikten har lagts vilande, vi finns faktiskt fortfarande kvar för att skydda medborgarna i landet. Dessutom söker vi ständigt efter nya soldater och kan vi väcka ett intresse här är det bra.

Publiken visade stor uppskattning och förvåning när Försvarsmaktens fordon passerade. Det var Idel glada miner och tummar upp när fordonen åkte förbi.

Vid några tillfällen stannade bilarna upp och allmänheten fick chans att på nära håll se, klämma, och provsitta i bilarna som deltog. Samtidigt berättade yrkesinformatörerna om Försvarsmaktens utrustning,  roll i samhället och karriärvägar.

Det fordon som väckte mest intresse var terrängbil 16 eller som den i dagligt tal kallas Galten, mest beroende på att den är relativt ny i Försvarsmaktens fordonspark.

Ett mycket uppskattat event där Försvarsmakten fick visa att den fortfarande finns.