Idrott ska stärka veteraner med funktionshinder

I två dagar fick Försvarsmaktens veteraner och medarbetare med funktionshinder möjlighet att träffas, inspireras och prova på olika idrottsaktiviteter på Bosön utanför Stockholm.
- Syftet med träffen är att skapa en gemenskap och ett nätverk men det viktigaste är att introducera dom till ett aktivt liv, säger Anders Stach, chef för veteranenheten som ligger bakom initiativet.

Erik Persson får prova precisionsorientering. - Jättekul, orientering har jag alltid varit duktig på, berättar han. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten
Helen Ripa, guldmedaljör i Paralympics i Sotji, visar hur man åker rullskidor med protes. Foto: Anton Thorstensson/Försvarsmakten

Den 27 och 28 maj anordnade Försvarsmakten tillsammans med RG Aktiv Rehabilitering och Svenska Handikappidrottsförbundet ett slags mini-idrottsläger för veteraner och medarbetare med funktionshinder. 12 svenska deltagare var med och två danska veteraner, som en del i det nordiska samarbetet inom veteranfrågor. Några är rullstolsburna och några har återhämtat sig helt från sina skador. Någon skadades i Bosnien, någon annan i Afghanistan och en tredje drabbades av olyckan under värnplikten. Och även om bakgrunden skiljer sig något mellan deltagarna så har de i alla fall minst en sak gemensamt – Försvarsmakten.

Att få prova på sina egna villkor

Proteslöpning, precisionsorientering, skytte och rullstolsbasket är bara några av de grenar som deltagarna fick prova på.
- Det är jättekul att få prova lite grejer. Det har inte blivit av att jag tagit mig iväg på något faktiskt så det här är ju kanon. Och orientering har jag alltid varit duktig på, jag har ett jättebra kartminne, säger Erik Persson.
Erik skadades i en trafikolycka när han gjorde sin värnplikt på transportpluton på P 4 i Skövde 2010. Han fick amputera båda benen och har nedsatt muskelfunktion i vänster arm och kraftigt nedsatt syn på vänster öga. Han och Mattias, som också är rollstolsburen efter en amputation, sitter och pratar och delar sina erfarenheter och tankar. Allt är öppet och okonstlat.

Det kanske var stelt i början men det släppte så fort att ingen hann känna av det där stela, som annars brukar vara ganska tydligt när en grupp människor träffas för första gången. Alla lyssnar uppmärksamt på varandra och de flesta verkar känna sig bekväma med att berätta sin historia och att dela med sig av sina tankar. Att få nätverka och känna en gemenskap är oerhört viktigt.
- Vi måste våga berätta vår historia, och vi måste våga vara stolta över de vi är och det vi har gjort, säger Otto Casselstrand som är en av veteranerna och som också föreläser om mental träning.

Inspirerande föreläsare

Helen Ripa, som vann OS-guld i Paralympics i Sotji i längdskidåkning med protes pratade om att cykla och åka skidor med protes, och hon visade även lite teknik och tips. Viktor Göransson, också tidigare medaljör i Paralympics, fanns med på plats och berättade om proteslöpning och hur man vänjer sig vid en protes.

Det fanns en liten bit av allt under dessa två dagar och stämningen var varm och välkomnande. Deltagarna själva verkade nöjda:
- Verkligen roligt att få komma hit och få vara med här, sa Erik Persson.

Idrottsgren för veteraner

Idag finns det 15 Försvarsmästerskap och målet är att Försvarsmakten ska kunna bjuda in veteraner att tävla i öppen klass på sina egna villkor, till en början inom orientering och skytte.
- Tanken är att Försvarsmakten ska få igång en idrottsgren för veteraner och på så vis också bli bättre på att fånga upp veteraner med någon form av funktionshinder, säger Anders Stach, chef för Försvarsmaktens veteranenhet. Och Mikael Minuer som är chef för Försvarsmaktens Idrotts- och friskvårdsenhet, FMIF, är villig att stödja med resurser:
- Jag ser gärna att FMIF är med och bidrar till en sådan satsning och där det även finns möjlighet till elitsatsning för veteraner. Om någon är intresserad av att satsa så lovar jag att göra vad jag kan för att skapa förutsättningarna.

Dagarna rundas av med frukost på Bosön på veterandagen den 29 maj och för de som vill väntar transport till Sjöhistoriska museet och det veterandagsfirande som står på agendan.