Yrkesinformationsdagen i Eksjö en succé

Vad krävs för att göra GMU? Hur tufft är det egentligen? Hur gammal får man vara? Det var några av de frågor som kom upp vid besöket av studie- och yrkesvägledare från gymnasieskolor och Komvux i hela Jönköping län.

Inger Johanssom diskuterar med Daniel Amador om anställning inom Försvarsmakten. Foto: Charlott Lindholm/Försvarsmakten
Genomgång av materiel och utrustning. Foto: Charlott Lindholm/Försvarsmakten

För att kunna svara på elevers frågor om hur det är att jobba i Försvarsmakten besökte studie- och yrkesvägledarna Ing 2 för att få information och inblick i förbandets verksamhet. Inledningsvis fick yrkesvägledarna en informationsstund där rekryteringsofficer Anna Nilsson och rekryteringskoordinator Louise Sparr förklarade grunderna för antagning och anställning, den grundläggande militärutbildningen (GMU) och den fortsatta vägen till anställning i Försvarsmakten.

Under eftermiddagen träffade yrkesvägledarna soldater som visade materiel och utrustning, allt från sovsäck till vapen. Inger Johansson från Holaveds-gymnasiet i Tranås var mycket positiv till informationsdagen.

– Nu kan jag informera studenterna på ett nytt sätt och med ny information. Jag har även fått en kontakt inom Försvarsmakten och på så vis ett nytt kontaktnät, vilket är jättebra, berättar Inger.

Användbar information

Under dagen var även Pia Nilsson från Komvux i Gislaved med och hon tyckte också att dagen varit mycket bra och inspirerande.

– Informationen vi har fått här i dag kommer jag ha användning av i min yrkesroll. Jag har informerat om Försvarsmakten tidigare men nu kan jag informera om den nya vägen till jobb inom Försvarsmakten. Jag kan upplysa eleverna om att det är en bra och heltäckande utbildning och där det fortsatta jobbet i Försvarsmakten ger stora möjligheter till utveckling. Jag har även fått bra information om vad som krävs och att Försvarsmakten riktar sig till en bred åldersgrupp, berättar Pia.

Under informationsträffen var det bra respons från alla yrkesvägledare och de var mycket nöjda med dagen. Pia Nilsson berättar att hon har fått en bättre inblick i Försvarsmaktens verksamhet.

– Sedan måste jag verkligen ge en eloge till all trevlig personal som har varit här under dagen. De har gett oss en mycket positiv syn på Försvarsmakten som arbetsgivare, berättade Pia.

Vill du söka till GMU på Ing 2 eller något annat förband i Sverige? Gör din ansökan på www.jobb.forsvarsmakten.se.

Dagen arrangerades enligt Försvarsmaktsråd Småland målsättning.