Direkt in i hetluften

Han befordrades till överste vid årsskiftet och tog över som brigadchef vid I 19 den 13 januari. När de svenska styrkorna nu åker till Norge och vinterövningen Cold Response är det Lars Karlsson som ska vara chef för den multinationella brigaden med förband från fem olika nationer, snacka om att kliva rakt in i hetluften.
– Det är onekligen en jätteutmaning som väntar, det känns mycket inspirerande, säger överste Lars Karlsson.

Tredje pansarskyttekompaniet under strider på Bodens södra skjutfält, lördagen den 15 februari 2014.
Tredje pansarskyttekompaniet under strider på Bodens södra skjutfält, lördagen den 15 februari 2014.
Tredje pansarskyttekompaniet under strider på Bodens södra skjutfält, lördagen den 15 februari 2014. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
”Stridsfordon 90 in action”
”Stridsfordon 90 in action” Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Tredje pansarskyttekompaniet under strider på Bodens södra skjutfält, lördagen den 15 februari 2014.
Tredje pansarskyttekompaniet under strider på Bodens södra skjutfält, lördagen den 15 februari 2014. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Mathias Vainionpää, ställföreträdande kompanichef.
Kapten Mathias Vainionpää, ställföreträdande kompanichef. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Fältlunch.
Fältlunch. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Fälthygien.
Fälthygien. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Det är lördag och övningen Vintersol rullar på. Den mekaniserade bataljonen fortsätter anfallet i sydlig riktning under ledning av Lars Karlsson och hans brigadstab.
– Det känns inspirerande, Vintersol ger oss bra möjligheter att träna våra med metoder ute på stridsfältet så att vi är väl rustade för Cold Response, säger Lars och fortsätter.

Driva brigadutvecklingen

– Under övningen i Norge kommer det i sin tur att ge oss möjligheter att få bra målbild över vad vi ska kunna om cirka fem år. Vi kommer att ta med oss erfarenheter på hur vi ska driva brigadutvecklingen och vår egen förmåga som brigadstab samt hur vi ska fokusera vår träning de närmaste åren. Min förhoppning är att när Cold Response genomförs igen om två år kan vi gå över med en svensk brigadstridsgrupp. Den ska förutom den mekaniserade bataljonen också innehålla ledning- , artilleri och ingenjörförband.

Jägarförband på djupet

Under Cold Response är det alltså Sverige och Tredje brigadstaben med brigadchefen Lars Karlsson i spetsen som utgör stommen i ledningen för den multinationella brigaden. Sveriges truppbidrag är en mekaniserad bataljon förstärkt med en EOD-grupp och en tung rekognoseringsgrupp från Totalförsvarets skyddscentrum.
– Vi har dessutom vår jägarbataljon från Arvidsjaur med som en mycket viktig resurs. Dom kommer att stödja oss med inhämtning av underrättelser långt in i fiendens operationsområde, berättar Lars.

Strax efter lunch på lördagen samverkade brigadchefen och bataljonschefen ute i övningsterrängen.
– Det går sakta framåt, men vi vill samtidigt inte stressa så att vi arbetar på fel sätt. Det är viktigt att vi jobbar metodiskt och gör rätt från början, då kan vi efter hand öka tempot, berättar bataljonschefen, överstelöjtnant Per Carlsson.

Stora framsteg

Utvecklingen syns tydligt ute på kompanierna, på eftermiddagen genomförde tredje pansarskyttekompaniet strider på Boden södra skjutfält.
– Vi tar stora steg framåt. Allt går snabbare, rapportering, ordergivning och anfallsrörelser. Dessutom tar gruppcheferna snabbare beslut så att vi snabbt tar över fiendens initiativ. Det känns som ett helt nytt kompani jämfört med de första anfallen vi gjorde, säger ställföreträdande kompanichefen Mathias Vainionpää.

Vintersol avslutas under vecka 8 med vård, lastning och ytterligare förberedelser inför resan mot Norge och Cold Response.