Skaraborgs flygflottilj - F 7 - ligger i Såtenäs mellan Lidköping och Trollhättan, och är sedan början av 2016 ett krigsförband både vad gäller Jas 39 Gripen och transport- och specialflyg.

Flottiljen grundades 1940 och har sedan dess varit en av Försvarsmaktens viktigaste flygbaser. Förbandet har ofta varit det första i landet att utrustas med nya flygplan som exempelvis Hercules, Viggen och Gripen.

På förbandet finns Gripencentrum som är Försvarsmaktens centrala enhet för allt som rör utbildning av Jas 39 Gripenpiloter. Där utbildas samtliga svenska Gripenpiloter och även piloter från andra länder som har köpt Gripen.

Skaraborgs flygflottilj leder enheten som hanterar all verksamhet kring transport- och specialflyg inom Försvarsmakten. Den innefattar både uppdrag åt regeringen och internationella insatser. Samtliga Försvarsmaktens Herculesplan är stationerade hos oss. F 7 har även personal och flygplan för radarspaning, signalspaning och statsflyg baserade i Linköping samt på Arlanda.

Under Skaraborgs flygflottilj sorterar även den svenska personalen i det internationella transportflygsamarbetet Heavy Airlift Wing samt personal och verksamhet vid Gripendetachementet i Thailand.

Notiser Från Skaraborgs flygflottilj - F 7

Landning riksväg 44 under vecka 21
15 maj202518:39

Tisdagen, onsdagen och torsdagen den 20 till 22 maj genomför Skaraborgs flygflottilj ett flertal landningar och starter med Jas 39 Gripen och Tp84 Hercules på riksväg 44 vid Häljestena och Särestad.

Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

Trafiken leds om mellan klockan 07:00 till ca klockan 17.00 samtliga dagar.

Tisdagen den 20 maj

Vi genomför landning på riksväg 44 i området kring Häljestena med Jas 39 Gripen

Trafik

Under övningen kommer trafiken att ledas om via Häljestenavägen (parallellgående väg norr om riksväg 44). Trafiken kommer att stoppas korta stunder i samband med start och landningar.

Onsdagen och torsdagen den 21 och 22 maj

Vi genomför landning på riksväg 44 i området kring Särestad med Tp84 Hercules.

Trafik

Här kommer vägavsnitt helt stängas av i samband med landningar och starter. Avbrott i trafiken kan vara upp till 15 minuter.

Tillträde

För att öka säkerheten för allmänheten, egen personal och materiel kommer ett skyddsområde att upprättas runt Rv44. Allmänheten har inte tillträde till detta skyddsområde. Försvarsmakten kommer att ha personal på plats för skydd och bevakning.

Samarbete

För att övningen och arbetet vid Rv44 ska genomföras korrekt, både juridiskt, arbetsmiljömässigt och trafiksäkerhetsmässigt har övningen planerats i nära samarbete med bland andra Länsstyrelsen, Trafikverket och Svevia.

Vi ber om överseende med de eventuella trafik- och bullerstörningar flygövningen kan medföra.

Vi informerar om detta då det kan påverka er verksamhet direkt eller indirekt, och vi uppskattar er förståelse trots det omak det kan orsaka er.

Lågflygningar med TP 84 Hercules
12 maj202513:48

Under vecka 20 och 21 genomför Transportflygskvadronen vid F 7 lågflygningsövning. Lågflygningar med transportflygplanet TP 84 Hercules kan förekomma över södra och mellersta Sverige under dessa två veckor.

Landningar och starter kan även komma att ske på andra flygplatser där Hercules normalt inte landar så ofta.

Övningen är slutövning för nya besättningsmedlemmar och syftet är att kontrollera deras lämplighet, kunskap och förmåga både i uppgiften att försvara Sverige samt i all annan skarp insatsverksamhet som regelbundet utförs utomlands av Transportflygskvadronen.

Övningen sker under vardagar vecka 20 och 21, i huvudsak dagtid men flygningar kan även förekomma någon tidig morgon eller kvällstid.

Mia på soldathemmet på Såtenäs
14 mars202509:25

Förvalta och ge F 7:s värnpliktiga en meningsfull fritid när de inte är i militär tjänst. Det är Mia Perssons huvudsakliga uppgift som soldathemsföreståndare. Sedan fyra och ett halvt år tillbaka har hon varit verksam i soldathemmet på flottiljen och är inne på sin femte kull med värnpliktiga. – Jag tror att de värnpliktiga känner att de kan vara sig själva när de är här i soldathemmet och med mig, säger hon.

Mia på soldathemmet på Såtenäs Foto: Clara Karlsson

En efter en ramlar de in i soldathemmet. De värnpliktiga har lunch och passar på att ta en fika som Mia har dukat upp inne i soldathemmet. De sätter sig avslappnat i soffan, tar en tugga av bullen och pratar om förmiddagens verksamhet.

Den lilla röda stugan är som ett vardagsrum för dem berättar Mia. Här kan de ”ta av sig kängorna” och ta en paus från den militära vardagen.  

- De värnpliktiga har förstatjing och jag tycker att soldathemmet ska vara för dem. Springer det in och ut andra människor så är jag rädd att de inte känner att det är deras stuga, säger Mia innan hon hälsar på ytterligare en grupp värnpliktiga som kommer in för att ta fika.

Mia anordnar både lunchfika och kvällsaktiviteter för de värnpliktiga. På tisdagar är övrig personal på flottiljen välkommen på fika.

Under kvällsaktiviteterna kan de värnpliktiga bland annat få delta på musikquiz, pyssla eller spela sällskapsspel. 

- Det är väldigt blandat kan man säga, men de får gärna önska vad de vill hitta på för aktivitet. Det behöver inte vara så storslaget för oftast så vill de bara hänga här och ta det lugnt. Landa i soffan, prata om livet och fika, säger Mia.

Hon åker också ut och hälsar på när de värnpliktiga är ute i fält. Då bjuder hon på fika, pratar med dem och ser så de mår bra. Vistelsen är både uppskattad av de värnpliktiga och deras befäl.

- Jag brukar alltid ha med mig en egen lite låda med fika som är till befälen, och det uppskattas mycket. Jag vill ha en god relation och dialog med dem också. GU är mina närmaste kollegor, så det är viktigt att vi har en god relation och att de tycker om det arbete jag gör med deras värnpliktig, säger hon.

En av Mias utmaningar som soldathemsföreståndare är att stugan hon huserar i är för liten. I år har F 7 cirka 180 värnpliktiga och alla får inte plats att sitta ner och koppla av i soldathemmet. Det märks av under den pågående lunchfikan. Flera värnpliktiga får inte plats i sofforna och får stå upp och fika eller väljer att sätta sig ute på altanen.  

- Utbyggnad av stugan verkar inte bli av och det är tråkigt. Så när vi kör musikquiz till exempel så är vi inne i matsalen istället så alla får plats. Jag får helt enkelt trolla lite, berättar Mia.

Trots att hon är ensam på sin post som soldathemsföreståndare med många värnpliktiga så känner hon sig aldrig ensam. Soldathemstyrelsen och andra på flottiljen stöttar henne som bollplank, vid aktiviteter och annat.

-Skulle jag till exempel vara sjuk en tisdag när soldathemmet anordnar flottiljfika för alla här på F 7 så vet jag att det finns personer som ställer upp och hjälper till, säger hon.

Det bästa med rollen som soldathemsföreståndare, menar Mia, är relationen med de värnpliktiga. Vid frågan om vilken betydelse hon tror hon har för de värnpliktiga svarar hon:

- Jag tror att de känner att de kan vara sig själva när de är här i soldathemmet och med mig. Både i min verksamhet och runt mig som soldathemsföreståndare. Att de kan andas ut lite och att jag har den betydelsen att de får vara lite ”vanliga”, liksom släppa det militära för en stund. Sen också att de känner att jag är en glad och positiv människa som kan hjälpa dem att må lite bättre.

Skaraborgs flygflottilj - F 7
Fakta Skaraborgs flygflottilj - F 7
  • Förkortning: F 7
  • Ort: Såtenäs
  • Personal: 950
Så har vi räknat
Karta