Försvarsmaktens tekniska skola är ett av de största förbanden i Försvarsmakten. Vi har cirka 1 450 medarbetare som är lokaliserade på 27 orter över hela Sverige. Vår verksamhet vilar på fyra ben och dessa är; utveckling, utbildning, produktion och insats.


FMTS gör tekniken tillgänglig och vi stödjer Försvarsmakten med teknisk tjänst i fred, kris och krig. Alla försvarsgrenar - armén, marinen och flygvapnet finns representerade vid förbandet. Vår verksamhet vilar på fyra ben; utveckling – medverka i utveckling av teknisk tjänst, utbildning - leverera utbildning till/av officerare, soldater och civila inom teknisk tjänst, produktion – materielunderhållsproduktion och besiktning samt insats - producera och träna FMTS krigsförband.

Utveckling

FMTS är en utvecklingsaktör för teknisk tjänst men också den organisation som utgör kompetenscentrum för den tekniska tjänsten i Försvarsmakten. Vår målsättning är att bidra till att funktionskedjor för teknisk tjänst i Försvarsmakten är i balans avseende materiel, organisation, personal, publikationer och stödsystem. Detta uppnås genom aktiv samverkan och dialog med uppdragsgivare och övriga aktörer, att ha koll på läget/att följa läget, bedriva en effektiv produktion samt agera professionellt. Vi har också funktionsansvar för teknisk tjänst inom Försvarsmakten, vilket innebär att följa utvecklingen på teknikområdet, förutse kommande behov och föreslå förändringar och förbättringar.

Utbildning

Vi bedriver utbildning i teknisk tjänst inom samtliga stridskrafter. Förbandet ska ha ett naturligt förhållningssätt till den militära professionen vilken ska genomsyra all verksamhet. Vi strävar efter att leverera utbildningar i rätt tid och med rätt kvalitet för att tillgodose Försvarsmaktens behov.

Här finns utbildning i grundläggande teknik, såväl praktik som teori i allt från svetsning, lödning och ellära till datorkommunikation, hydraulik, avionik, reglerteknik och jet- och kolv- motorlära. Den tekniska utbildningen sker på alla nivåer, från befattningsutbildning av soldater, systemtekniker och mekaniker till avancerad teknisk utbildning inom en rad olika områden. Vi ansvarar också för den tekniska utbildning som genomförs vid andra förband, skolor eller centra i Försvarsmakten.

Produktion

Våra verkstäder är en kompetensorganisation som tillhandahåller teknisk tjänst samt utformar och tillhandahåller försvarslogistik som en del av svenska försvaret. Tjänsteområdena är materielunderhåll, systemstöd (även utomlands), kundmottagning, garnisonslager, tillverkning, demontering/skrotning, verkstadsstöd landet (VSL) och andra verkstadstjänster.

Vi genomför även besiktning av Försvarsmaktens alla markgående fordon. Kravbilden är den samma som Transportstyrelsen ställer vid besiktning av civila fordon. Skillnaden är att vi också ska tillse att fordonen håller i minst ett år efter besiktning samt att övriga system utöver trafiksäkerhet besiktigas. 

Insats

1.Operativa logistikbataljon är FMTS krigsförband och är därmed en del av Försvarsmaktens nationella och internationella insatsförmåga. Uppgiften är att stödja andra förband med logistik, främst inom transporttjänst och förnödenhetsförsörjning, samt med tekniskt stöd, reparationer och underhåll av Försvarsmaktens markbundna materiel.

Notiser Från Försvarsmaktens tekniska skola

Ett välkommet tillskott till krigsförbandet
13 juni202513:58

I dag var den äntligen här - dagen för MUCK och dagen då de marscherade ut genom grinden för sista gången. De värnpliktiga har prövats både fysiskt och mentalt under det genomförda utbildningsåret och när de nu summerar tiden är kamratskap och personlig utveckling något som de värderar högt och hyllar.

MUCK och utmarsch genom grindarna.
Inte många steg kvar på värnpliktsutbildningen. Foto: Christian Lövgren

Under utbildningsåret 2024/2025 har Försvarsmaktens tekniska skola, FMTS, utbildat 110 värnpliktiga, däribland transportsoldater, stab- och trossoldater och logistiksoldater.

Efter genomförd och godkänd värnplikt kommer de nu att krigsplaceras i 1. Operativa logistikbataljon.
– De fyller en viktig uppgift i den avskräckning som svenska försvaret gör och deras uppgift fortsätter i och med krigsplaceringen. Vi ska försvara Sverige och våra allierade. Logistiken har en mycket viktig roll för att Försvarsmakten ska fungera vid en eventuell mobilisering, säger Peter Nilsson, förbandschef vid FMTS.

Fred, Nellie och Altin har gjort elva månaders värnplikt och är rörande överens om att det är blandade känslor, både glädje och en del vemod.
– Gemenskapen som vi haft här är det bästa! På så kort tid som det ändå är så lär man känna andra så bra, säger Fred, som varit reparationsgruppchef.

– Vi är som en familj, flikar Nellie in. Det har alltid funnits någon att prata med.

– Det är svårt att känna sig ensam här, säger Fred och skrattar.

Altin pratar varmt om den personliga utvecklingen som han gjort under året.
– För mig var det tufft i början, omställningen från det civila livet till det militära och nu är jag fascinerad att en person kan ändras så mycket på ett år. Min självkänsla är på topp och jag har märkt att jag älskar att styra upp verksamheten vilket jag fått göra i min roll som transportgruppchef.

Fred går ut i det civila arbetslivet och både Nellie och Altin stannar i Försvarsmakten.
– Nästa vecka börjar jag mitt nya jobb som yrkesinformatör vid FMTS och det ska bli jätteroligt, säger Nellie. Jag vill få fler att komma till Försvarsmakten, jag ser hur mycket jag har utvecklats.
– Ja, vi kan verkligen rekommendera andra att göra värnplikten, det är en bra investering, fyller Fred i.
– Alla kan! Vi alla har styrkor och svagheter men vi lyfter varandra och hjälps åt, säger Nellie och tittar på sina kollegor.

Altin börjar också på FMTS men som instruktör på transportpluton.
– Det känns helt rätt, jag har verkligen gillat det här med transporterna, att styra upp dem och sen genomföra dem över hela Sverige. Och så ser jag fram emot att vara en del av processen att utveckla de värnpliktiga som personer.

Avslutningsceremonin innehöll traditionsenlig utdelning av utbildningsbevis, medalj och utmärkelserna ”bäste kamrat”, ”bäste soldat”, bäste plutonsbefäl” och ”bäste gruppbefäl”.

Efter ceremonin var det dags för den sista gemensamma marschen ut från området, ut genom grindarna. Längs marschvägen hade FMTS medarbetare ställt upp för att säga ”tack och hejdå” eller ”tack och på återseende” och utanför grindarna väntade de anhöriga på att få ta emot sina familjemedlemmar – i en uppdaterad och stärkt version av sig själv.

Lycka till i framtiden och varmt välkomna tillbaka!

En dag för att hylla veteraner
29 maj202512:27

Strålande sol, blå himmel, Hemvärnets musikkår och fågelkvitter ramade in dagens högtidliga veterandagsceremoni i Norre Katts park. I år uppmärksammades insatser mellan 1948 och 2000 och det är en imponerande bredd på uppdragen – katastrofhjälp och observatörsuppdrag, fältsjukhus och minröjning. Alla har de samma syfte – att bidra till freds- och säkerhetsarbetet i världen.

Foto: Åsa Eriksson/Försvarsmakten
2018 blev Veterandagen, 29 maj, en flaggdag och enligt tradition uppmärksammas den varje år för att hylla alla utlandsveteraner och deras anhöriga. Stödet hemifrån, från familj, vänner och bekanta är oerhört viktigt för den som åker iväg. För de som är kvar hemma blir det en annorlunda livssituation, ibland oro och ovisshet men även saknaden av att inte kunna dela vardagens små och stora händelser på samma sätt. 

Stort ansvar

Ceremonin i parken samlade utlandsveteraner och anhöriga för att hylla och glädjas över genomförda insatser. Carolin Skoog, ställföreträdande chef för Försvarsmaktens tekniska skola, lyfte individerna. 
– Att tjänstgöra i internationella insatser innebär ett stort ansvarstagande. Det ställer höga krav på individen att under särskilda och ibland mycket svåra omständigheter, utföra uppgifter som syftar till att bidra till freds- och säkerhetsarbetet i världen. Men det ställer även höga krav på de anhöriga; att hantera den förändrade situationen på hemmafronten, att ibland leva i ovisshet om rådande läge för familjemedlemmen i insatsen. Idag uppmärksammar vi därför det arbete och den personliga insats som utlandsveteranerna och deras familjer har bidragit med.

1948-2000

I år visas den stora bredd av uppdrag som en utlandsveteran kan ställas inför genom ett särskilt uppmärksammande av över 40 insatser som genomförts i fem olika världsdelar under åren 1948-2000. Det handlar bland annat om katastrofhjälp i Peru, fältsjukhus i Saudiarabien, minröjning i Kambodja, observatörsuppdrag i Angola och förbandsinsatser i Kosovo (KS01 och KS02). Imponerande och unika insatser som alla förtjänar uppmärksamhet och hyllning.
 
En av de som bjudits in för att mottaga en jetong för genomförd insats är Pierre Friberg som genomfört två insatser, en i Kosovo (KS02) och en i Bosnien (BA08), båda i rollen som samverkansofficer. 
– Det var intressant och meningsfullt, man fick mycket intryck på kort tid.  När jag åkte på KS02 var det fortfarande känsligt och konflikten låg och pyrde lite, vi klarade oss väl och kom hem lyckligt förskonade, minns han tillbaka. 

Scudmissiler

Birgitta Nilsdotter har varit både medicinsk sekreterare och stabsassistent och fick i dag ta emot en jetong för sina insatser i Saudiarabien och Somalia. 
– Det var en spännande tid och jag har många fina minnen. Kamratskapen är det bästa, man lever tätt ihop under speciella omständigheter och det blir ett starkt band, berättar hon.  
 
Birgitta var i Saudiarabien när Irak gick in i Kuwait. 
– Jag minns att vi fick ta skydd när de skickade scudmissiler. USA hade patriot som de använde för att skjuta ner missilerna och det ljudet finns kvar i huvudet, säger Birgitta.

Hemvärnet

Pierre arbetar med IT i dag men är engagerad i Hemvärnet, något som han varmt rekommenderar. 
– Jag gick med i Hemvärnet 2022, invasionen av Ukraina var gnistan som fick mig att engagera mig. Grunderna satt i och det blev en chans att få ge tillbaka det som jag har fått, summerar Pierre.
 
Carolin Skoog avslutade sitt tal till veteranerna med att särskilt lyfta dem och visa dem och deras insatser stor uppskattning. 
– En dag som denna vill vi verkligen lyfta dessa unika insatser och erfarenheter genom Försvarsmaktens tre ledord; en veteran ska känna sig stolt, respekterad och värdefull. 

 

Flexibla leverantörer hemma igen
12 maj202515:13

Nu är slutövningen för FMTS värnpliktiga avklarad. Under övningen sattes de på prov med olika utmaningar och några lastbilsekipage spenderade över 300 hundra mil på vägarna.

Lastning av förnödenheter.
1. Operativa logistikbataljonen lastar förnödenheter under slutövningen. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Flygvapnets basfunktionsövning (BFÖ 25) var 1. Operativa logistikbataljonens slutövning för de inneliggande värnpliktiga vid FMTS. Bataljonen är en försvarsmaktsgemensam resurs för operativa transporter. Vid förra årets slutövning stöddes Marinen, medan de i år gav stöd till Flygvapnet. 
– Det är för denna övning vi tränat och utbildats i nio månader, säger värnpliktige transportgruppchefen Dahl.

Ödmjuka och flexibla

Trots att det är slutövning, finns det alltid mer att lära. De värnpliktiga har fått samarbeta med flera olika förband, de har hamnat i nya situationer i trafiken, de får uppgifter att transportera andra typer av gods än de gjort tidigare - gods som måste lastas och lastsäkras på rätt sätt. 

– Det dyker hela tiden upp nya utmaningar och komplikationer, men det känns som att vi reder ut allt ändå, säger värnpliktig Fredriksson.
– Jag tycker att de har visat sig vara flexibla och ödmjuka inför uppgifterna, och har samtidigt växt med dem, berömmer förbandsinstruktör Högfeldt.

Efter att ha transporterat robotar och robotvagnar åt F 17 fick transportpluton order om att köra mot Göteborg. Där skulle de hämta upp materiel som behövdes till årets sjukvårdsövning som ska genomföras i Västervik. 1. Operativa logistikbataljonen tog på sig en del av transportuppgiften och bytte övning för ett par dagar. 

Metodförsök med mersmak

1. Operativa logistikbataljonen kan vara ett väldigt utspritt förband, vilket innebär en utmaning för bataljonsstaben att leda förbandet. Men under slutövningen pågår ett metodförsök kallat LogX. Förenklat kan bataljonsstaben dela transportordrar och de planerade marschvägarna till transportplutonerna, som i sin tur rapporterar tillbaka var de befinner sig, om de blivit försenade eller inte fick plats med allt som det var tänkt. Detta sker genom appar i en krypterad mobiltelefon, kallad robotmobil.

Fredrik Hagstedt gör värnplikten som transportgruppchef och tycker att systemet är smidigt att använda.
– Det är användarvänligt och man listar snabbt ut hur det ska användas, och allt blir också tydligare. Till exempel hittar jag transportorderna som de är, istället för att jag ska skriva ner ordern på papper eller försöka ha den i huvudet, berättar Hagstedt.

Bataljonchefen sammanfattar

Överstelöjtnant Mattias Elfström, chef för 1. Operativa logistikbataljonen, var mycket nöjd med hur hans förband stöttat både Flygvapnet och Försvarsmedicincentrum under övningen.
– Våra soldater och befäl har uppvisat en hög utbildningsståndpunkt och hög motivation!

Gamla nyheter gav nya idéer
3 mars202512:51

Mellandelen av Hangar 82 på Flottiljområdet i Halmstad håller på att ersättas av en ny, modern och anpassad byggnad. I slutet av förra året började rivningen av byggnaden med en sanering och återvinning. När golvet på andra våningen togs bort visade det sig att sand använts som isolering mellan våningarna. Bland mängderna med sand hittades en mycket väl bevarad tidning: tidningen Halland, daterad den 19 mars 1945.

Anders Olsson, Morgan Sundén och Michael Ahlgren.
Anders Olsson med Hallandsposten från dagen då rivningen av byggnaden påbörjades, Morgan Sundén med tidningen Halland från 19 mars 1945, och Michael Ahlgren. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Företaget DACO hade anlitats för det initiala rivnings- och saneringsarbetet. Den som lyfte på golvplankorna och hittade tidningen var Viktor Sundén, son till Morgan Sundén som innan rivningsarbetet arbetade i byggnaden.
– Viktor ringde mig och berättade att de hittat en gammal tidning och undrade om vi ville ha den, förklarar Morgan. Och det ville vi såklart!

Tidningen Halland gavs ut från 1876 till 1954 och var en konservativ tidning med Halmstad som utgivningsort.

Den gamla tidningen fick Anders Olsson på Teknikavdelningen, Michael Ahlgren och Morgan Sundén från Luftsystemavdelningen att börja fundera.
– Fyndet har gjort att vi börjat planera att placera en egen tidskapsel i den nya byggnaden, berättar Anders Olsson. Men exakt vad som ska finnas med i den, och hur vi ska bädda in den i byggnaden spånar vi vidare på. Fast en tidning ska naturligtvis finnas med.

De tre har också djupdykt i byggnadens och områdets historia.
– Det har hänt en hel del i den gamla byggnaden, säger Michael Ahlgren.
– Och det är kul att kunna knyta an till historian, fortsätter Olsson. Detta har gjort att vi nu tagit fram namnförslag på vad de nya lektionssalarna och mötesrummen kan komma att heta. Det är ett fint sätt att återspegla och minnas historiken, tycker vi.

Fakta Försvarsmaktens tekniska skola
  • Förkortning: FMTS
  • Ort: Halmstad
  • Personal: 1 250
Så har vi räknat
Karta