Att leda soldater i fält är en av officerarnas kärnuppgifter.
Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten
Utbildningen genomförs av två myndigheter där Försvarsmakten ansvarar för specialist-, reservofficers- och reservspecialistutbildningen och Försvarshögskolan för officersprogrammet. Efter att antagningen nu är klar ser vi en fortsatt ökning av intresset att läsa till officer och att vi stabilt bibehåller höga nivåer.
Totalt är 959 antagna till Försvarsmaktens utbildningar vilket är 22 fler än föregående år. 385 har tackat ja till Försvarshögskolans officersutbildning, 42 fler än under 2024, och den högsta siffran sedan programmet inrättades.
– Med ett allvarligt omvärldsläge känns det tryggt att intresset för officersyrket fortsätter att vara starkt. De nya kollegorna blir ett välkommet tillskott till vår krigsföringsförmåga. Från och med i höst kommer Försvarsmakten att öppna upp för ansökan och prövning till specialist- och reservofficersutbildningarna två gånger per år. Målet är att få ännu fler att ansöka till officersyrket, säger generalmajor Michael Cherinet, Försvarsmaktens utbildningschef.
Nu påbörjas det viktiga arbetet med relationshantering av de som fått plats på utbildningarna, så att så många som möjligt påbörjar utbildningen direkt efter sommaren. Inriktningen är tydlig från överbefälhavaren: "allt och alla för krigsförbanden".