Södra militärregionen organiserade med mycket kort varsel en regional beredskapsstyrka ur kalmarbataljonen för att stödja Polisen.
Foto: Försvarsmakten
"Genom att fortsätta utveckla myndigheternas samarbete ökar samhällets motståndskraft".
Foto: Försvarsmakten
Scenariot var att det hade skett ett antal störningar på infrastrukturen i och kring Kalmar.
Foto: Försvarsmakten
Scenariot var att det hade skett ett antal störningar på infrastrukturen i och kring Kalmar. Polismyndigheten begärde därför stöd av Försvarsmakten enligt stödförordningen, och Södra militärregionen organiserade med mycket kort varsel en regional beredskapsstyrka ur kalmarbataljonen för att stödja Polisen med bevakning.
– Som allierade måste Sverige ta omvärldssituationen på största allvar. Det gör vi genom att fortsätta utveckla myndigheternas samarbete och därigenom öka samhällets motståndskraft, säger Karl- Johan Nyberg, som är operationsledare vid södra militärregionen.
Kontrollen är också ett bidrag till Natos operation Baltic Sentry, där Sverige deltar med sjö- och flygstridskrafter. Operationen aktiverades i januari 2025 på grund av ett antal el- och datakabelbrott i den kritiska undervattensinfrastrukturen i Östersjön. Något som också kan hända på land.
Resultatet av beredskapskontrollen är mycket positivt och har inneburit ett antal nyttiga samverkanstillfällen mellan en rad berörda myndigheter och organisationer. Bland annat Försvarsmakten, polisen, Länsstyrelsen, olika kommuner, Svenska kraft och EON.
– Det är viktigt att ta ett gemensamt ansvar för vår trygghet och säkerhet. Tillsammans gör vi skillnad, och det ska vi fortsätta med, säger Per- Olof Söyset, polismästare i södra polisregionen.
Kritisk infrastruktur finns i stor omfattning också på land, och med rådande omvärldsutveckling krävs också förmågan att skydda och säkra den. Inte bara kablar och ledningar som finns ute i Östersjön.