Spanskt hangarfartyg besöker Malmö

Mellan den 3-6 juni besöks Malmö av det spanska hangarfartyget ESPS Juan Carlos-1 tillsammans med fregatten ESPS Blas de Lezo. Besöket är ett rutinbesök där man ska fylla på förråd och vila besättningarna.
 

Hangarfartyg
Hangarfartyg
Det spanska hangarfartyget ESPS Juan Carlos I. Foto: Försvarsmakten

Fartygen är i området med anledning av den stora marinövningen Baltops i Östersjön som börjar den 5 juni och avslutas den 20 juni. Baltops 24 är en av de största marina övningarna i Östersjön.

En årligt återkommande övning

Den genomförs varje år för att tydligt visa att Natoalliansen tar sitt ansvar för säkerheten i Östersjön samt avskräcka motståndare och försvara hela Östersjöområdet och Europa. Baltops 24 involverar omkring 12 000 personer från  19 nationer samt Nato. Exempel på deltagande styrkor är amfibiebataljon, stabspersonal och omkring 50-60 örlogsfartyg. I övningen deltar även 25 stridsflyg och 60 helikoptrar.

Sveriges deltagande i Baltops

Sverige deltar bland annat med 12 örlogsfartyg, stridsflyg, helikoptrar samt stridsfordon, totalt 1500 soldater och sjömän. Årets Baltops är den första med Sverige som allierad i Nato.
 
Läs mer om övningen här.