Ubåtsjakt i fokus under Marinövning Vår 24

Nästa vecka startar den trilaterala övningen Marinövning Vår 24 på västkusten. Fokus ligger på sjöfartsskydd i form av ubåtsjakt och skydd av kritisk maritim infrastruktur, i sammansatta förband och tillsammans med andra nationer. Totalt deltar ett 15-tal fartyg från Sverige, Finland och Frankrike.

Under Marinövning Vår 24 övar Försvarsmakten sjöfartsskydd i form av ubåtsjakt och skydd av kritisk maritim infrastruktur, i sammansatta förband och tillsammans med andra nationer
Under Marinövning Vår 24 övar Försvarsmakten sjöfartsskydd i form av ubåtsjakt och skydd av kritisk maritim infrastruktur, i sammansatta förband och tillsammans med andra nationer
Under Marinövning Vår 24 övar Försvarsmakten sjöfartsskydd i form av ubåtsjakt och skydd av kritisk maritim infrastruktur, i sammansatta förband och tillsammans med andra nationer Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

En av marinens uppgifter är att säkerställa tillflöden och uthållighet genom sjöfartsskydd. En viktig del av det är att hålla farleder och hamnar minfria samt skydda transporter mot ubåtshot. Mellan den 13–20 mars genomför marinen en större övning längs västkusten och i Västerhavet.

– Marinen har en väl utvecklad förmåga att upptäcka och verka mot olika typer av undervattenshot, vilket är huvudfokus för övningen, men ytstrids- och luftförsvarsövningar är också en viktig del, säger kommendör Anders Bäckström, chef för Fjärde sjöstridsflottiljen och övningsledare för Marinövning Vår 24.

Samtliga marina förband deltar i övningen, samt 3.helikopterskvadron, Kustbevakningen och enheter från Finland och Frankrike. Totalt deltar ett 15-tal fartyg, samt landbaserad personal. Sammanlagt deltar 800 personer från marinen.

– Finland är vår närmaste försvarsstrategiska partner. Samverkan och partnerskap med andra länder ökar den operativa effekten och är krigsavhållande. Genom att öva med andra nationer stärker vi vårt samarbete, interoperabillitet och militära förmåga, vilket ökar stabiliteten och säkerheten i vårt närområde, säger kommendör Anders Bäckström.

Marinövning Vår 24 är den största marinövningen på västkusten på flera år och är även det första tillfället som det nya logistikkonceptet med Första och Andra marina basbataljonerna samt den nyetablerade Marina militärbasen Göteborg tillämpas i sin helhet.