Ny YouTube-serie om arméns 500 år

Under 2023 har armén firat 500 år med en rad aktiviteter – bland annat uppvisningen på Gärdet den 27 maj med långt över 100 000 besökare. Nu kommer avslutningen i jubileet: YouTube-serien ”Soldathjärta” med premiär den 15 december.

trailer
Se trailern för "Soldathjärta" nu. Foto: Försvarsmakten

Tanken med serien om sju avsnitt är att synliggöra de uppgifter och det behov som Sverige har av en stark armé – ett behov som är lika stort i dag som för ett halvt årtusende sedan, men också framöver.

– Historien visar att striden alltid avgjorts på marken i kamp mellan människor och inget tyder på att det kommer förändra sig. Det är ett tema i serien, liksom att det till slut alltid handlar om den enskilda, vanliga soldaten som tar initiativ och agerar när det krävs som mest, säger arméchef Jonny Lindfors.

Storseger, Stridsvagn 103, signaturanpassning samt svenskdrinkar och mycket mer hinns med i seriens sju avsnitt. Som programledare för serien syns Melker Becker, känd från produktioner som ”Om Kriget Kommer” och ”När Kriget Kommer”.

Varje avsnitt är cirka 20 minuter långt och alla avsnitt släpps samtidigt, fredag 15 december, med en noggrant uttänkt tidpunkt: klockan 15.23.