Olof, 19 år, tog körkort för tung lastbil under värnplikten

Från och med förra året kan värnpliktiga under grundutbildningen ta körkort för att köra tung lastbil med godstransporter, trots att de inte fyllt 21. En av dem som gjort det är Olof Freij, 19 år.

Olof Freij
Olof Freij
Olof Freij var en av dem som under sin värnplikt tog ett civilt lastbilskörkort med yrkeskompetensbevis. Tack vare det fick han jobb som lastbilschaufför direkt efter värnplikten. Foto: Försvarsmakten

– Det känns som ett privilegium, det var speciellt. Jag känner mig lyckligt lottad, säger Olof Freij.

Under förra året genomfördes ett pilotförsök på Göta trängregemente, T 2, där sju värnpliktiga tog civilt körkort för tung lastbil i kombination med sitt yrkeskompetensbevis. För att få yrkeskompetensbevis gör man ett tillägg till det militära förarbeviset för att uppfylla kraven. Den kombinationen ger Försvarsmakten möjlighet att sänka körkortsåldern för tung lastbil.

Tillsammans med några av kamraterna fick Olof Freij fast anställning i det civila livet efter att han genomfört sin värnplikt.

– Jag sökte jobb under tiden och sa att jag hade en pågående utbildning, då sa de att jag fick anställning om jag hörde av mig. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra efter värnplikten så det var perfekt att få yrkeskompetensbeviset, säger Olof Freij.

Tidigare kunde man bara få yrkeskompetensbevis hos en vanlig trafikskola om man hade fyllt 21 år. Endast transportgymnasieutbildningarna kunde ge ett sådant bevis till yngre personer. Men med tillstånd från Transportstyrelsen kan Försvarsmakten  också utbilda personer som inte fyllt 21 år – det vill säga värnpliktiga soldater som har ett vanligt B-körkort och militär befattning som förare av tung lastbil, så att personen efter fullgjord utbildning uppnår den kompetens som bransch och myndigheter ställer på en kvalificerad yrkesförare.

En fördel för Försvarsmakten är när de värnpliktiga sedan kommer in för repetitionsutbildning så har de redan körkortet och har förhoppningsvis underhållit sin förmåga att köra tunga fordon genom anställning på ett transportföretag eller kört privat.

Olof Freij hade aldrig en tanke på att bli lastbilschaufför innan han gjorde värnplikten, men nu har han en helt annan syn på yrket.
– Det är ett yrke som kräver mycket av en som person. Man framför ett tungt fordon och det gäller att man levererar varorna i tid för det är många som är beroende av det man gör.

Utbildningen för personer under 21 år är 280 timmar. Samma utbildning för personer över 21 är 140 timmar.