Stridsvagn 122 blir stridsvagn 123A

Snart påbörjas den mest omfattande uppgraderingen av stridsvagn 122 sedan vagnarna anskaffades i början av 2000-talet. 44 stridsvagnar ska renoveras och modifieras och kommer därefter benämnas stridsvagn 123A.

stridsvagn
stridsvagn
Stridsvagn 122 uppgraderas och förvandlas till nya stridsvagn 123A. Foto: Försvarsmakten

På uppdrag av Försvarsmakten har Försvarets materielverk (FMV) signerat ett kontrakt med den tyska tillverkaren Krauss-Maffei Wegmann (KMW) till ett värde av cirka 3,5 miljarder kronor för moderniseringen av stridsvagnsparken.

– Stridsvagnar kommer att vara ryggraden i arméns brigader under lång tid framöver, det är en slutsats vi kan dra av det pågående kriget i Ukraina. Beställningen vi nu lägger förlänger vagnarnas livslängd åtminstone in på 2030-talet, säger Jonas Lotsne, chef för FMV:s verksamhetsområde för armémateriel.

Uppgraderingen omfattar bland annat utbyte av i princip samtliga elektroniska komponenter i vagnen så att systemet likriktas med övriga moderna Leopard 2, ny kanon i kaliber L55 med större möjlighet att programmera ammunition, nya mörkersikten för skytt och vagnchef samt mörkerkörningskamera till föraren och slutligen nytt bandaggregat, inklusive band.

Leveranser av stridsvagn 123A till Försvarsmakten sker med start 2026.