Ukrainskt lag på VM i militär femkamp

Många konflikter pågår runtom i världen, en av dem i Ukraina. Att vara tävlande på världsmästerskapsnivå är krävande på många sätt redan i fredstid. Om ditt land är i krig blir det mer komplicerat, men inte omöjligt. Möt den ukrainske lagkaptenen, överstelöjtnant Serhii Shevchuk, i ett samtal om idrott och vänskap.

Det ukrainska laget uppställt tillsammans med lagledarna
Det ukrainska laget uppställt tillsammans med lagledarna
Det ukrainska laget på plats under VM i militär femkamp i Halmstad. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Ukrainsk skytt
Ukrainska majoren Vasyl Hilianchuk vann skyttedisciplinen med 199 poäng av 200 möjliga. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Hinderbana och tävlande
Ukrainsk tävlande på hinderbanan. Foto: Alexander Gustavsson/Försvarsmakten

Vi är stolta över att vara här på världsmästerskapet i militär femkamp och att få göra Ukraina känt för alla andra lag som är samlade här, berättar Serhii. Vi försvarar den ukrainska äran här i tävlingen.

Hur har förberedelserna varit inför mästerskapet?

– Vi är kanske inte förberedda på allra bästa sätt på grund av rådande omständigheter, men våra ambitioner är ändå ganska höga. Huvuddelen av våra förberedelser har skett i Ukraina. Vi har lyckats genomföra tre träningsläger före världsmästerskapet. Vi blev också inbjudna till en regional femkampstävling i Tjeckien, vilket vi är väldigt tacksamma för. Det krävs en stor insats för att tävla med de bästa tävlande om topplaceringar, men vi gör vårt bästa. Andan stärktes verkligen i laget när en av våra tävlande vann skyttet häromdagen!

Vilka utmaningar har ni mött för att samla ett lag och träna inför ett världsmästerskap?

– Vi har planer för att delta i det internationella militära sportförbundets (CISM) tävlingar, men alla våra medlemmar i laget är officerare med en daglig tjänst på vår militära akademi eller andra militära förband. Varje dag påverkas nästan alla delar av Ukraina på något sätt av situationen i landet. Vi får avbryta eller ställa in träning för att ta upp den igen när situationen tillåter. Ett annat exempel är när vi ska resa med laget. I normala fall är det ganska smidigt att resa till Sverige med flyg. Nu får vi hitta andra sätt att resa som tar betydligt längre tid.

20230825 - WMPC 23
Ukrainska lagkaptenen överstelöjtnant Serhii Shevchuk. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

Vad har ni lärt er av egna erfarenheter vad gäller idrott och fysiskt stridsvärde?

– Fysisk träning är väldigt viktig för att klara av striden på slagfältet – att kunna marschera, bära tung utrustning och vapen,  och att bedriva närstrid till exempel. Men idrott är också väldigt viktig i fysisk och psykisk rehabilitering.

Hur känns det att vara här i Sverige och tävla i världsmästerskapet i militär femkamp?

– Vi känner verkligen vänskapen här. Vi känner den goda atmosfären från värdar och deltagare från andra lag. Vi känner den vänskapliga andan mellan militär personal, vilket vi verkligen uppskattar. Här är en mindre stressande miljö för oss att vara i. Men trots allt tävlar vi i ett VM, vilket kan göra våra tävlande lite nervösa innan starterna. Vi är mycket tacksamma för den stora gästfrihet och det varma mottagandet vi fått i Sverige av den svenska Försvarsmakten.