1 664 värnpliktiga ryckte in under måndagen

Under måndagen den 14 augusti ryckte 1 664 värnpliktiga värnpliktiga in till Försvarsmaktens förband runt om i landet, bland annat till Livgardet och Södra skånska regementet.

Värnpliktiga står i en kö utanför en byggnad.
Värnpliktiga står i en kö utanför en byggnad.
Kön utanför förrådet på Livgardet var lång och energin var positiv. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Fyra värnpliktiga står i förrådet med kläder i högar framför sig.
Gustav Kisela, andra från höger, med tre andra inryckande i Livgardets förråd. Foto: Caitlin Qvist/Försvarsmakten
Värnpliktiga står i förrådet med kläder i högar framför sig.
Inryckning på Södra skånska regementet, P 7. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Glada ungdomar på regementet.
Nya värnpliktiga på P 7. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

På Livgardet i Kungsängen utanför Stockholm ryckte 378 värnpliktiga in under måndagen. Det är en mängd olika befattningar som ska utbildas på regementet – allt från skyttesoldater med inriktning högvakt och förare för pansarterrängbilar till militärpoliser och säkerhetssoldater. Att det är ett av de största inrycken på många år märktes på regementet. Kön utanför förrådet var lång och energin var positiv. Dels bland personalen som tar emot de många värnpliktiga, men framförallt hos de nyinryckta.

Gustav Kisela var en av de som stod och väntade på att ta ut sin materiel på Livgardet.

– Jag är lite nervös. Det tror jag alla är. Men jag är taggad! Jag tänker att det blir vad man gör det till. Första veckan kommer säkert att vara ett helvete, men jag tror också att man vänjer sig sen. Att man kommer in i det. Så länge jag får tillräckligt med toatid är jag lugn.

Albin Sundbohm, värnpliktig på P7.
Albin Sahlbom ryckte in till Södra skånska regementet. Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten

Samma dag välkomnades 280 nya värnpliktiga till Södra skånska regementet i Revingehed. De unga kvinnorna och männen ska tjänstgöra på regementet under tio månader. Under första dagen fick de värnpliktiga bland annat hämta ut, inventera och lära känna den personliga materielen. De fick även en genomgång av rutiner och tid till att lära känna nya kamrater.

En av de inryckande var Albin Sahlbom från Karlskrona. Han sökte frivilligt och ska utbilda sig mot förare på Stridsvagn 122.

– Jag har länge velat göra värnplikt och nu kände jag att tiden var rätt. I vanliga fall arbetar jag som utvecklare, så nu har jag tagit tjänstledigt och får göra något helt annorlunda. Det som lockar är spänningen och att jag har både släkt och vänner som har gjort värnplikt och sagt att det är en både lärorik och utvecklande upplevelse. Det kommer att bli kul!

De förband som hade inryck under måndagen var Norrbottens regemente, Västernorrlands regemente, Bodens artilleriregemente, Totalförsvarets skyddscentrum, Livgardet, Luftvärnsregementet och Södra skånska regementet.